Fasola z kapustą. Postne danie w sam raz na piątek
Fasola Jaś ma lekko słodki smak, delikatną konsystencję i cienką skórkę, dlatego wymaga krótszego czasu gotowania niż inne odmiany fasoli. Przedtem nasiona powinno się moczyć w wodzie przez kilka godzin, dzięki czemu staną się łatwiej strawne. Aby potrawy zawierające fasolę nie były przyczyną wzdęć, warto dodawać do nich ziół: cząbru, tymianku czy majeranku.
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
Przepis
- Fasolę moczymy przez noc, gdy napęcznieje gotujemy ją w słonej wodzie.
 - Kapustę kroimy w paski i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
 - Do garnka wrzucamy także obraną cebulę w całości. Fasolę i kapustę odcedzamy i mieszamy ze sobą.
 - Dusimy na małym ogniu. Dodajemy masło i ponownie mieszamy.
 - Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Potrawa nie powinna być zbyt pikantna.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl