Fajerczaki z farszem z kiełbasą i pieczarkami
Fajerczaki to proste placki, przygotowywane z mąki, zsiadłego mleka i sody. Są charakterystyczne szczególnie dla kuchni Podkarpacia i Lubelszczyzny. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że były wypiekane na suchej blasze kuchni. Jednak równie dobrze możemy je przygotować na patelni. Będą doskonale smakować z farszem z pieczarek i kiełbasy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
*Składniki na ciasto: *
- 250 g mąki
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 125 ml zsiadłego mleka
Składniki na farsz:
Przepis
- Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, zostawiamy pod przykryciem na jakiś czas.
- Ciasto przekładamy na stolnicę, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy na mniejsze placuszki.
- Smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu z obu stron.
- Kiełbasę kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki i cebulę w pióra. Podsmażamy wszystko na smalcu, aż do zrumienienia.
- Gotowe fajerczaki podajemy z przygotowanym farszem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl