Trwa ładowanie...
doc3rlf
oprac. Katarzyna Gileta

Fajerczaki z farszem z kiełbasą i pieczarkami

Przepis

Fajerczaki to proste placki, przygotowywane z mąki, zsiadłego mleka i sody. Są charakterystyczne szczególnie dla kuchni Podkarpacia i Lubelszczyzny. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że były wypiekane na suchej blasze kuchni. Jednak równie dobrze możemy je przygotować na patelni. Będą doskonale smakować z farszem z pieczarek i kiełbasy.

doc3rlf
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

*Składniki na ciasto: *

  • 250 g mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 125 ml zsiadłego mleka

Składniki na farsz:

Przepis
  • Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, zostawiamy pod przykryciem na jakiś czas.
  • Ciasto przekładamy na stolnicę, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy na mniejsze placuszki.
  • Smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu z obu stron.
  • Kiełbasę kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki i cebulę w pióra. Podsmażamy wszystko na smalcu, aż do zrumienienia.
  • Gotowe fajerczaki podajemy z przygotowanym farszem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Fajerczaki z farszem z kiełbasą i pieczarkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
doc3rlf

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
doc3rlf
doc3rlf
doc3rlf
doc3rlf
Więcej tematów
doc3rlf