Ewa Wachowicz poleca przepis na golonki indycze w piwie

Tak przygotowane indycze golonki są miękkie, soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują z ziemniaczanym puree i duszonymi warzywami. Przepis poleca Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz poleca przepis na golonki indycze w piwieEwa Wachowicz poleca przepis na golonki indycze w piwie
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 4 golonki z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 garście małych pieczarek
  • 660 ml piwa karmelowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 gałązki rozmarynu

Do podania:

  • purée ziemniaczane

Przepis

  • Mięso przyprawić solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać mocno masło i odsmażyć golonki z każdej strony. Wyjąć na deskę a na ich miejsce wrzucić marchewki i selera pokrojone w grube plastry. Dodać wcześniej umyte pieczarki. Gdy się podsmażą, zalać piwem i włożyć indycze nóżki.
  • Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim oraz rozmarynem. Przykryć i dusić do miękkości przez ok. 2 godziny.
  • Podawać z ziemniaczanym purée, sosem i duszonymi warzywami.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja