Emocje na talerzu - festiwal najlepszych restauracji

10 dni, 378 restauracji, 30 miast, ponad 100 tysięcy nakarmionych gości. Trwa Restaurant Week, czyli festiwal najlepszych restauracji. Jest to wspaniała okazja do spotkania przy stole i odkrycia nowych smaków. Wspólne posiłki wzmacniają więzi, budują poczucie wspólnoty, są formą celebracji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Restaurant Week
Katarzyna Gileta

Chodźmy do restauracji!

Z najnowszych badań wynika, że pełnowartościowe i zdrowe posiłki mają wpływ na nasze poczucie szczęścia. Kiedy jemy w towarzystwie bliskich osób, poczucie to potęguje się. Wyjścia do restauracji to więc nie tylko okazja do poznania nowych miejsc, smaków i zapachów. Wspólne posiłki zbliżają nas do siebie i dają nam radość.

_
Jedzenie jest formą nagrody i chwilą relaksu. Kiedy jemy, podnosi się nam poziom serotoniny, przez co wyciszają się negatywne emocje. - Jemy, kiedy przeżywamy i celebrujemy. Sięgamy po potrawy, które lubimy, unikamy wyrzeczeń. Stawiamy na przygotowane w tradycyjny sposób dania, które często mają sentymentalne powiązania. Każda kultura ma w swojej tradycji dania uznawane za "comfort food" - przekonują organizatorzy Restaurant Week.
Szefowie kuchni z całej Polski przygotowali na festiwal dania pełne emocji. - Miętowe naleśniki z groszkiem, polędwiczka wieprzowa w karmelu orzechowym, ekler nugatowy, lody z masła, chips truskawkowy... To tylko niektóre spośród propozycji, których można spróbować podczas Festiwalu Restaurant Week – zachęcają organizatorzy.

Festiwal to okazja do spotkania i ucztowania w najlepszych polskich restauracjach. Warto poznać ich jak najwięcej. Zabierzmy na to wydarzenie mamę, babcię, przyjaciół, bądź wykorzystajmy tę okazję, by spotkać się z kimś, kogo dawno nie widzieliśmy. Za trzydaniowy obiad zapłacimy 39 złotych. Gdzie spróbujemy tych pyszności? W Białymstoku, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Poznaniu, Rzeszowie, Słupsku, Ustce, Szczecinie, Toruniu, Trójmieście, Wrocławiu, Warszawie oraz na Śląsku.

Nasza redakcja również miała okazję skosztować pyszności z warszawskich restauracji, które już po raz kolejny biorą udział w wydarzeniu. Planując wyjście w ramach Restaurant Week warto wcześniej przestudiować menu lokali i upewnić się, czy w promocyjnym zestawie są też napoje. Jeśli nie, musimy liczyć się z dodatkowym wydatkiem. Mimo dużego zainteresowania zarówno szefowie kuchni, jak i kelnerzy, panują nad pracą w kuchni i na sali. Niestety, w niektórych miejscach widać, że to sytuacja okazjonalna, bo klienci "z kuponami" czasami traktowani z góry. Bywa też, że porcje są naprawdę w rozmiarach degustacyjnych i cała konsumpcja kończy się na zamawianiu pełnych dań z karty, ale są to oczywiście indywidualne wybory. Mimo to wydarzenie warte jest uwagi, bo specjalnie stworzone zestawy czy hity restauracji w dobrych cenach gwarantują niezapomniane doznania smakowe i posiłek poza domem, który zapadnie nam w pamięć.

Święto polskiej sceny restauracyjnej potrwa do końca kwietnia! Restauracje, opisy menu oraz spis wydarzeń towarzyszących znajdują się na stroniewww.RestaurantWeek.pl.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości