Emocje na talerzu - festiwal najlepszych restauracji
10 dni, 378 restauracji, 30 miast, ponad 100 tysięcy nakarmionych gości. Trwa Restaurant Week, czyli festiwal najlepszych restauracji. Jest to wspaniała okazja do spotkania przy stole i odkrycia nowych smaków. Wspólne posiłki wzmacniają więzi, budują poczucie wspólnoty, są formą celebracji.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Chodźmy do restauracji!
Z najnowszych badań wynika, że pełnowartościowe i zdrowe posiłki mają wpływ na nasze poczucie szczęścia. Kiedy jemy w towarzystwie bliskich osób, poczucie to potęguje się. Wyjścia do restauracji to więc nie tylko okazja do poznania nowych miejsc, smaków i zapachów. Wspólne posiłki zbliżają nas do siebie i dają nam radość.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
_
Jedzenie jest formą nagrody i chwilą relaksu. Kiedy jemy, podnosi się nam poziom serotoniny, przez co wyciszają się negatywne emocje. - Jemy, kiedy przeżywamy i celebrujemy. Sięgamy po potrawy, które lubimy, unikamy wyrzeczeń. Stawiamy na przygotowane w tradycyjny sposób dania, które często mają sentymentalne powiązania. Każda kultura ma w swojej tradycji dania uznawane za "comfort food" - przekonują organizatorzy Restaurant Week.
Szefowie kuchni z całej Polski przygotowali na festiwal dania pełne emocji. - Miętowe naleśniki z groszkiem, polędwiczka wieprzowa w karmelu orzechowym, ekler nugatowy, lody z masła, chips truskawkowy... To tylko niektóre spośród propozycji, których można spróbować podczas Festiwalu Restaurant Week – zachęcają organizatorzy.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Festiwal to okazja do spotkania i ucztowania w najlepszych polskich restauracjach. Warto poznać ich jak najwięcej. Zabierzmy na to wydarzenie mamę, babcię, przyjaciół, bądź wykorzystajmy tę okazję, by spotkać się z kimś, kogo dawno nie widzieliśmy. Za trzydaniowy obiad zapłacimy 39 złotych. Gdzie spróbujemy tych pyszności? W Białymstoku, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Poznaniu, Rzeszowie, Słupsku, Ustce, Szczecinie, Toruniu, Trójmieście, Wrocławiu, Warszawie oraz na Śląsku.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Nasza redakcja również miała okazję skosztować pyszności z warszawskich restauracji, które już po raz kolejny biorą udział w wydarzeniu. Planując wyjście w ramach Restaurant Week warto wcześniej przestudiować menu lokali i upewnić się, czy w promocyjnym zestawie są też napoje. Jeśli nie, musimy liczyć się z dodatkowym wydatkiem. Mimo dużego zainteresowania zarówno szefowie kuchni, jak i kelnerzy, panują nad pracą w kuchni i na sali. Niestety, w niektórych miejscach widać, że to sytuacja okazjonalna, bo klienci "z kuponami" czasami traktowani z góry. Bywa też, że porcje są naprawdę w rozmiarach degustacyjnych i cała konsumpcja kończy się na zamawianiu pełnych dań z karty, ale są to oczywiście indywidualne wybory. Mimo to wydarzenie warte jest uwagi, bo specjalnie stworzone zestawy czy hity restauracji w dobrych cenach gwarantują niezapomniane doznania smakowe i posiłek poza domem, który zapadnie nam w pamięć.
Święto polskiej sceny restauracyjnej potrwa do końca kwietnia! Restauracje, opisy menu oraz spis wydarzeń towarzyszących znajdują się na stroniewww.RestaurantWeek.pl.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.