Ekspresowe dania sylwestrowe

Witacie Nowy Rok u znajomych, gdy nagle na stołach zaczyna brakować przysmaków - to może się zdarzyć każdemu. Spokojnie... Kanapki nie są jedynym wyjściem z sytuacji!

Ekspresowe dania sylwestrowe
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Witacie Nowy Rok u znajomych, gdy nagle na stołach zaczyna brakować przysmaków - to może się zdarzyć każdemu. Spokojnie... Kanapki nie są jedynym wyjściem z sytuacji!

Oczywiście zawsze lepiej jest zaopatrzyć się w prowiant. Wyjściem z sytuacji mogą też być chipsy, paluszki i orzeszki. Co jednak, kiedy ze stołu znikają wszystkie „normalne" dania? Szkoda tracić czasu... Oto, co możecie przygotować w kilkanaście minut!

Pasty na każdą okazję

Są idealne niemal o wszystkiego. Mogą być dodatkiem do wędlin, pieczywa, krakersów... A ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Do przygotowania pasty z jajka i sera potrzeba jedynie 20 dag żółtego sera, 4 jajek, ząbka czosnku, 5 łyżek majonezu oraz pieprzu i soli (do smaku). Sposób przygotowania także nie jest skomplikowany. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do nich żółty ser przetarty na tarce z małymi oczkami, zmiażdżony ząbek czosnku i majonez. Przyprawiamy i gotowe.

Jeśli przypadkiem mamy w domu makrelę, to możemy przygotować całkiem inną, równie pyszną pastę. Wystarczy: około 30 dag ryby, 2 serki topione (po 10 dag) i łyżka majonezu. Makrelę należy dokładnie oczyścić z ości i rozdrobnić. Do tego dodać serki i majonez. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem. Prawda, że proste?

Pasty są chyba najszybszym sposobem, aby nie zawieść naszych sylwestrowych gości, a do tego - niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać twaróg z curry, by otrzymać niepowtarzalny smak rodem z Indii. Amatorom ostrzejszej wersji polecamy twaróg z drobno posiekaną cebulką, papryczkami chilli i wiórkami kokosowymi.

Nie musisz być mistrzem kuchni, by co chwilę serwować nowe smaki!

Coś z pieczywa

Zwłaszcza w okresie „świątecznym" w domu nie powinno brakować chleba, bułek lub bagietki. Można się więc wziąć do przygotowania efektownych grzanek. Najlepiej od razu w kilku smakach, np.: z serem, z masłem czosnkowym i z przetartym pomidorem. Czego potrzebujemy? Niewiele. Wystarczą bułeczki, masło, czosnek, oliwa, pomidory, żółty ser, a także sól, pieprz, oregano i bazylia.

Miksujemy pomidory z oliwą, solą i pieprzem. Tak powstałą masą smarujemy niewielkie kromki bułeczki i odkładamy do zapieczenia.

Masełko czosnkowe przygotujemy, mieszając masło z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Gdy będzie gotowe - smarujemy nasze grzanki.

Najprościej przygotować ostatnią wersję pieczywa. Wystarczy posmarować masłem i posypać tartym serem. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Grzanki robią się szybko, więc uważajcie, żeby się nie spaliły. Jeśli nie chcecie mieszać zapachów, można je przygotować partiami. Sukces gwarantowany.

Pomidory z mozarellą

To nasza ostatnia, ekspresowa propozycja. Do przygotowania tego dania potrzebujecie jedynie pomidorów i mozarelli. Przyda się także oliwa z oliwek i trochę przypraw, w tym bazylia. Pomidory i ser kroimy w plastry i układamy przemiennie na talerzu. Całość skraplamy oliwą i sokiem z plasterka cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Można też dodać coś od siebie, np. oliwki. Danie lekkie, szybkie i pyszne, że palce lizać.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy