Ekspresowe dania sylwestrowe

Witacie Nowy Rok u znajomych, gdy nagle na stołach zaczyna brakować przysmaków - to może się zdarzyć każdemu. Spokojnie... Kanapki nie są jedynym wyjściem z sytuacji!

Ekspresowe dania sylwestrowe
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Witacie Nowy Rok u znajomych, gdy nagle na stołach zaczyna brakować przysmaków - to może się zdarzyć każdemu. Spokojnie... Kanapki nie są jedynym wyjściem z sytuacji!

Oczywiście zawsze lepiej jest zaopatrzyć się w prowiant. Wyjściem z sytuacji mogą też być chipsy, paluszki i orzeszki. Co jednak, kiedy ze stołu znikają wszystkie „normalne" dania? Szkoda tracić czasu... Oto, co możecie przygotować w kilkanaście minut!

Pasty na każdą okazję

Są idealne niemal o wszystkiego. Mogą być dodatkiem do wędlin, pieczywa, krakersów... A ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Do przygotowania pasty z jajka i sera potrzeba jedynie 20 dag żółtego sera, 4 jajek, ząbka czosnku, 5 łyżek majonezu oraz pieprzu i soli (do smaku). Sposób przygotowania także nie jest skomplikowany. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do nich żółty ser przetarty na tarce z małymi oczkami, zmiażdżony ząbek czosnku i majonez. Przyprawiamy i gotowe.

Jeśli przypadkiem mamy w domu makrelę, to możemy przygotować całkiem inną, równie pyszną pastę. Wystarczy: około 30 dag ryby, 2 serki topione (po 10 dag) i łyżka majonezu. Makrelę należy dokładnie oczyścić z ości i rozdrobnić. Do tego dodać serki i majonez. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem. Prawda, że proste?

Pasty są chyba najszybszym sposobem, aby nie zawieść naszych sylwestrowych gości, a do tego - niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać twaróg z curry, by otrzymać niepowtarzalny smak rodem z Indii. Amatorom ostrzejszej wersji polecamy twaróg z drobno posiekaną cebulką, papryczkami chilli i wiórkami kokosowymi.

Nie musisz być mistrzem kuchni, by co chwilę serwować nowe smaki!

Coś z pieczywa

Zwłaszcza w okresie „świątecznym" w domu nie powinno brakować chleba, bułek lub bagietki. Można się więc wziąć do przygotowania efektownych grzanek. Najlepiej od razu w kilku smakach, np.: z serem, z masłem czosnkowym i z przetartym pomidorem. Czego potrzebujemy? Niewiele. Wystarczą bułeczki, masło, czosnek, oliwa, pomidory, żółty ser, a także sól, pieprz, oregano i bazylia.

Miksujemy pomidory z oliwą, solą i pieprzem. Tak powstałą masą smarujemy niewielkie kromki bułeczki i odkładamy do zapieczenia.

Masełko czosnkowe przygotujemy, mieszając masło z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Gdy będzie gotowe - smarujemy nasze grzanki.

Najprościej przygotować ostatnią wersję pieczywa. Wystarczy posmarować masłem i posypać tartym serem. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Grzanki robią się szybko, więc uważajcie, żeby się nie spaliły. Jeśli nie chcecie mieszać zapachów, można je przygotować partiami. Sukces gwarantowany.

Pomidory z mozarellą

To nasza ostatnia, ekspresowa propozycja. Do przygotowania tego dania potrzebujecie jedynie pomidorów i mozarelli. Przyda się także oliwa z oliwek i trochę przypraw, w tym bazylia. Pomidory i ser kroimy w plastry i układamy przemiennie na talerzu. Całość skraplamy oliwą i sokiem z plasterka cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Można też dodać coś od siebie, np. oliwki. Danie lekkie, szybkie i pyszne, że palce lizać.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów