Ekspresowe dania sylwestrowe
Witacie Nowy Rok u znajomych, gdy nagle na stołach zaczyna brakować przysmaków - to może się zdarzyć każdemu. Spokojnie... Kanapki nie są jedynym wyjściem z sytuacji!
Witacie Nowy Rok u znajomych, gdy nagle na stołach zaczyna brakować przysmaków - to może się zdarzyć każdemu. Spokojnie... Kanapki nie są jedynym wyjściem z sytuacji!
Oczywiście zawsze lepiej jest zaopatrzyć się w prowiant. Wyjściem z sytuacji mogą też być chipsy, paluszki i orzeszki. Co jednak, kiedy ze stołu znikają wszystkie „normalne" dania? Szkoda tracić czasu... Oto, co możecie przygotować w kilkanaście minut!
Pasty na każdą okazję
Są idealne niemal o wszystkiego. Mogą być dodatkiem do wędlin, pieczywa, krakersów... A ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.
Do przygotowania pasty z jajka i sera potrzeba jedynie 20 dag żółtego sera, 4 jajek, ząbka czosnku, 5 łyżek majonezu oraz pieprzu i soli (do smaku). Sposób przygotowania także nie jest skomplikowany. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do nich żółty ser przetarty na tarce z małymi oczkami, zmiażdżony ząbek czosnku i majonez. Przyprawiamy i gotowe.
Jeśli przypadkiem mamy w domu makrelę, to możemy przygotować całkiem inną, równie pyszną pastę. Wystarczy: około 30 dag ryby, 2 serki topione (po 10 dag) i łyżka majonezu. Makrelę należy dokładnie oczyścić z ości i rozdrobnić. Do tego dodać serki i majonez. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem. Prawda, że proste?
Pasty są chyba najszybszym sposobem, aby nie zawieść naszych sylwestrowych gości, a do tego - niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać twaróg z curry, by otrzymać niepowtarzalny smak rodem z Indii. Amatorom ostrzejszej wersji polecamy twaróg z drobno posiekaną cebulką, papryczkami chilli i wiórkami kokosowymi.
Nie musisz być mistrzem kuchni, by co chwilę serwować nowe smaki!
Coś z pieczywa
Zwłaszcza w okresie „świątecznym" w domu nie powinno brakować chleba, bułek lub bagietki. Można się więc wziąć do przygotowania efektownych grzanek. Najlepiej od razu w kilku smakach, np.: z serem, z masłem czosnkowym i z przetartym pomidorem. Czego potrzebujemy? Niewiele. Wystarczą bułeczki, masło, czosnek, oliwa, pomidory, żółty ser, a także sól, pieprz, oregano i bazylia.
Miksujemy pomidory z oliwą, solą i pieprzem. Tak powstałą masą smarujemy niewielkie kromki bułeczki i odkładamy do zapieczenia.
Masełko czosnkowe przygotujemy, mieszając masło z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Gdy będzie gotowe - smarujemy nasze grzanki.
Najprościej przygotować ostatnią wersję pieczywa. Wystarczy posmarować masłem i posypać tartym serem. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Grzanki robią się szybko, więc uważajcie, żeby się nie spaliły. Jeśli nie chcecie mieszać zapachów, można je przygotować partiami. Sukces gwarantowany.
Pomidory z mozarellą
To nasza ostatnia, ekspresowa propozycja. Do przygotowania tego dania potrzebujecie jedynie pomidorów i mozarelli. Przyda się także oliwa z oliwek i trochę przypraw, w tym bazylia. Pomidory i ser kroimy w plastry i układamy przemiennie na talerzu. Całość skraplamy oliwą i sokiem z plasterka cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Można też dodać coś od siebie, np. oliwki. Danie lekkie, szybkie i pyszne, że palce lizać.
qk