Ekspresowe dania sylwestrowe

Witacie Nowy Rok u znajomych, gdy nagle na stołach zaczyna brakować przysmaków - to może się zdarzyć każdemu. Spokojnie... Kanapki nie są jedynym wyjściem z sytuacji!

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Witacie Nowy Rok u znajomych, gdy nagle na stołach zaczyna brakować przysmaków - to może się zdarzyć każdemu. Spokojnie... Kanapki nie są jedynym wyjściem z sytuacji!

Oczywiście zawsze lepiej jest zaopatrzyć się w prowiant. Wyjściem z sytuacji mogą też być chipsy, paluszki i orzeszki. Co jednak, kiedy ze stołu znikają wszystkie „normalne" dania? Szkoda tracić czasu... Oto, co możecie przygotować w kilkanaście minut!

Pasty na każdą okazję

Są idealne niemal o wszystkiego. Mogą być dodatkiem do wędlin, pieczywa, krakersów... A ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Do przygotowania pasty z jajka i sera potrzeba jedynie 20 dag żółtego sera, 4 jajek, ząbka czosnku, 5 łyżek majonezu oraz pieprzu i soli (do smaku). Sposób przygotowania także nie jest skomplikowany. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do nich żółty ser przetarty na tarce z małymi oczkami, zmiażdżony ząbek czosnku i majonez. Przyprawiamy i gotowe.

Jeśli przypadkiem mamy w domu makrelę, to możemy przygotować całkiem inną, równie pyszną pastę. Wystarczy: około 30 dag ryby, 2 serki topione (po 10 dag) i łyżka majonezu. Makrelę należy dokładnie oczyścić z ości i rozdrobnić. Do tego dodać serki i majonez. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem. Prawda, że proste?

Pasty są chyba najszybszym sposobem, aby nie zawieść naszych sylwestrowych gości, a do tego - niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać twaróg z curry, by otrzymać niepowtarzalny smak rodem z Indii. Amatorom ostrzejszej wersji polecamy twaróg z drobno posiekaną cebulką, papryczkami chilli i wiórkami kokosowymi.

Nie musisz być mistrzem kuchni, by co chwilę serwować nowe smaki!

Coś z pieczywa

Zwłaszcza w okresie „świątecznym" w domu nie powinno brakować chleba, bułek lub bagietki. Można się więc wziąć do przygotowania efektownych grzanek. Najlepiej od razu w kilku smakach, np.: z serem, z masłem czosnkowym i z przetartym pomidorem. Czego potrzebujemy? Niewiele. Wystarczą bułeczki, masło, czosnek, oliwa, pomidory, żółty ser, a także sól, pieprz, oregano i bazylia.

Miksujemy pomidory z oliwą, solą i pieprzem. Tak powstałą masą smarujemy niewielkie kromki bułeczki i odkładamy do zapieczenia.

Masełko czosnkowe przygotujemy, mieszając masło z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Gdy będzie gotowe - smarujemy nasze grzanki.

Najprościej przygotować ostatnią wersję pieczywa. Wystarczy posmarować masłem i posypać tartym serem. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Grzanki robią się szybko, więc uważajcie, żeby się nie spaliły. Jeśli nie chcecie mieszać zapachów, można je przygotować partiami. Sukces gwarantowany.

Pomidory z mozarellą

To nasza ostatnia, ekspresowa propozycja. Do przygotowania tego dania potrzebujecie jedynie pomidorów i mozarelli. Przyda się także oliwa z oliwek i trochę przypraw, w tym bazylia. Pomidory i ser kroimy w plastry i układamy przemiennie na talerzu. Całość skraplamy oliwą i sokiem z plasterka cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Można też dodać coś od siebie, np. oliwki. Danie lekkie, szybkie i pyszne, że palce lizać.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce