WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

E, czyli co sztucznego jemy?

Kupujemy galaretkę, jogurt, czekoladki albo konserwę. Czytamy skład kupionego produktu. Cukier, glukoza, sól - to jasne. Ale pozostają kolejne, tajemnicze symbole - E100, E161b, E967. Co to jest?!

Obraz

/ 11E, czyli co sztucznego jemy?

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Kupujemy galaretkę, jogurt, czekoladki albo konserwę. Czytamy skład kupionego produktu. Cukier, glukoza, sól - to jasne. Ale pozostają kolejne, tajemnicze symbole - E100, E161b, E967. Co to jest?! Czy powinniśmy się martwić, że w cukierku dla naszego dziecka jest barwnik używany także przy produkcji nawozów rolniczych? Czy do przedłużenia terminu trwałości konserwy użyto związku chemicznego, który znajdziemy także w plastikowych zabawkach?

/ 11Czy są groźne?

Obraz
© Jupiterimages/Photoscom

Praktycznie w każdym produkcie, z wyjątkiem tych oznaczonych symbolem "ekologiczne", znajdują się sztuczne substancje chemiczne poprawiające smak, kolor, konsystencję czy trwałość. Oznaczone literą E i numerem jedzone w małych ilościach są z zasady nieszkodliwe. Jedzenie dużych porcji chemicznie "ulepszonej" żywności po pewnym czasie może być jednak niezdrowe. Wiele substancji spowalnia przemianę materii, staje się szkodliwych dla nerek, serca, wątroby, zwiększa ciśnienie krwi.
A najbardziej szkodliwe to...

/ 11E 211 i E 211 - najbardziej popularne

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Benzoesan sodu (E 211) i glutaminian sodu (E 621) to najbardziej popularne dodatki chemiczne. Zastępują one sól w chińskich zupkach, podróbkach sosu sojowego. Dodawane są także do większości potraw. Zawierają sód, który zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje tycie. Osoby na diecie lub dbające o wygląd własnego ciała powinny się jak ognia tych substancji wystrzegać.

/ 11E120 czyli czerwony barwnik

Obraz
© Jupiterimages/Pixland

Karmin (E 120) to czerwony barwnik, który niegdyś produkowano z naturalnego surowca - owadów. Teraz jest to uczulający syntetyk, dodawany do wszelkich czerwonych produktów. Znajdziemy go w lizakach, cukierkach, kisielach i galaretkach. Alergicy muszą na to uważać.

/ 11E133 - błękit brylantowy FCF 1350

Obraz
© BananaStock/Thinsktock

Podobnie działają także inne sztuczne barwniki - E101 (ryboflawina - żółto-pomarańczowa), E122 (azorubina - czerwona, dodawana do wszelkich przetworów z wiśni), E151 (czerń brylantowa - dodawana np. do barwienia tańszych gatunków ikry, by ta udawała kawior). Najbardziej niebezpieczny dla zdrowia jest całkowicie sztuczny E133 - błękit brylantynowy FCF 1350. Podrażnia on żołądek i może odkładać się w wątrobie.

/ 11E250 - azotan potasu

Obraz
© Noel Hendrickson/Digital Vision/Thinkstock

Konserwanty, czyli substancje mające utrzymywać żywność dłużej zdatną do spożycia to najbardziej szkodliwe ze związków chemicznych, które zjadamy. Przykłady? E250 - azotan potasu. Praktycznie w każdej przetworzonej wędlinie znajdziemy ten środek. Znajdziemy go także w nawozach chemicznych używanych w rolnictwie. W żywności stanowi skladnik soli peklującej mięso, dając wędlinom piękny, różowy kolor. Jest jednak rakotwórczy.

/ 11E236 kwas mrówkowy

Obraz
© Hemera/Thinkstock

W stężonej formie śmiertelnie trujący. W produkcji żywności używa się go w bardzo małych ilościach - np. w wędzonych rybach i sokach owocowych oraz w przemysłowo kiszonych ogórkach. Powoduje duże kłopoty żołądkowe u osób nawet mniej wrażliwych na działanie tego kwasu. Całkowicie sztucznym i niebezpiecznym w dużych ilościach konserwantem jest E280 czyli kwas propinowy. Choć występuje on czasami w niektórych gatunkach sera, to używa się jego syntetycznej wersji np. do potrzymywania trwałości chleba tostowego. Żołądek nie potrafi sobie z dużą dawką E280 poradzić.

/ 11Sorbitol i E 450-452

Obraz
© Jochen Sand/Photodisc/Thinkstock

Chemiczne sztuczności dodaje się do żywności także, by poprawić jej konsystencję. E 420 to sorbitol, zagęszczacz dodawany do lodów, ciast, praktycznie wszystkich ciasteczek, które kupujemy w pudełkach. Może powodować uczulenia. E 450-452 to fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne substancje, które znajdziemy w serkach topionych. Zaburzają one równowagę wodną w organizmie, powodują tycie i mogą powodować wzrost ciśnienia.

/ 11E 900 to dimetylopolisiloksan

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Nie wszystkie, potencjalnie czyhające na nasze zdrowie substancje są wymieniane na etykietach. E 900 to dimetylopolisiloksan. Nawet nazwa tego związku chemicznego nic nikomu nie powie, a trzeba wiedzieć, że jest to substancja używana w piekarnictwie do tego, by pieczywo nie przywierało do formy. Mało który używający E900 piekarz odnotuje fakt użycia tego związku, choć na chlebie cząsteczki tej rakotwórczej substancji zawsze zostaną.

10 / 11... i wiele innych

Obraz
© Jupiterimages

Wymieniliśmy tylko najbardziej niebezpieczne chemiczne dodatki występujące w naszej lodówce. Wiele substancji, także oznaczonych literą E to związki naturalne, które i tak znajdują się w spożywanych przez nas produktach - np. E100 (kurkuma, naturalny żółty barwnik), E162 (betanina - barwnik z buraków), E335 (winian sodu - naturalna substancja, która wytwarza się w procesie kiszenia ogórków lub kapusty). Ich nie musimy się obawiać. Są zdrowe i dobrze wpływają np. na przemianę materii.

11 / 11Sztuczności lepiej unikać

Obraz
© Hemera/Thinkstock

Jedynym rozwiązaniem, by ich nie jeść, jest uprawa warzyw we własnym ogródku, hodowla zwierząt i samodzielna ich przeróbka, a nawet zboże warto by pielęgnować samemu. Jest to oczywiście niemożliwe, dlatego z wrogami pod nazwą E musimy się zmagać. Warto jednak przeciwnika poznać, by nie dać mu się pokonać. Warto wiedzieć co się je, by przeżyć.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika