Dziczyzna - ekologiczne i zdrowe mięso. Szukaj promocji

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Szynka z dzika na każdą kieszeń

Obraz
© 123RF.COM

Dziczyzna często gościła na królewskich i szlacheckich stołach. Polowania mają w Polsce długą tradycję. Dziś mięso z dzika czy z sarny uchodzi za luksusowe. Statystyczny Polak zjada jej jedynie 80 g rocznie. Mięso to ceni się za walory smakowe i odżywcze. Cena odstrasza, ale czasem możemy kupić w dyskoncie gulasz z dzika lub szynkę z dzika. Anna Wieczorek, dietetyk Nutri Creative, wyjaśnia, dlaczego warto jeść ten rodzaj mięsa i jak je przyrządzać.

Zobacz także: Zasady przyrządzania dziczyzny

/ 6Rodzaje dziczyzny

Obraz
© flickr.com | Jason Rogers

- Dziczyzną nazywamy mięso zwierzyny łownej, a więc dzików, saren, danieli, jeleni (tzw. dziczyzny grubej) oraz zajęcy, dzikich królików (tzw. dziczyzny drobnej) i dzikiego ptactwa – bażantów, kuropatw, przepiórek, dzikich kaczek, cyranek i cyraneczek. Produkt ten ma w polskiej kuchni bogatą tradycję. Odpowiednio przygotowany może być wartościowych elementem zdrowej diety – wyjaśnia dietetyk Anna Wieczorek.

/ 6Zdrowe i chude mięso

Obraz
© 123RF.COM

W porównaniu do innych mięs charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu, co wyróżnia ją na tle innych mięs. Jest także niskokaloryczna. - Dziko żyjące zwierzęta żywią się naturalnym pożywieniem i nie mają kontaktu z lekami (takimi jak np. antybiotyki) – tłumaczy dietetyk. - Kupując dziczyznę, należy pamiętać, aby była ona przebadana przez weterynarza. Mięso powinno posiadać pieczęć służby weterynaryjnej. Niebadane mięso może być źródłem zakażenia włośnicą – chorobą wywoływaną przez pasożyty (włośnie). Z tego powodu nie powinno się spożywać mięsa z niesprawdzonych źródeł. Zakażona dziczyzna jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży (ze względu na możliwość zakażenia włośnicą i toksoplazmozą).

/ 6Walory odżywcze

Obraz
© 123RF.COM

Mięsto to jest cennym źródłem białka, witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza. - Należy jednak pamiętać, że dziczyzna to mięso czerwone, dlatego nie powinniśmy spożywać go zbyt często. Zalecana częstotliwość to nie częściej niż kilka razy w miesiącu. Częste jedzenie czerwonego mięsa wiąże się bowiem m.in. z większym ryzykiem występowania wielu nowotworów. Aby było wartościowym urozmaiceniem zdrowej diety, dobrze jest spożywać je w postaci nieprzetworzonej, czyli zamiast kiełbas i wędzonek – mięso pieczone, w postaci gulaszów czy domowego pasztetu – mówi Anna Wieczorek z Nutri Creative.

/ 6Jak przyrządzać dziczyznę

Obraz
© 123RF.COM

Pamiętajmy, że jest to chude i dość twarde mięso. - Miękkość i soczystość zapewni jej marynowanie w odpowiedniej marynacie, dodatek tłuszczu (może to być np. olej rzepakowy) i wody – radzi dietetyk. - Ponadto mięso przed przygotowaniem powinno skruszeć. W tym celu przechowuje się je przez określony czas (zależny od gatunku mięsa) w przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze 0-4 st. C. W warunkach domowym praktykuje się, zamiast takiego sposobu przechowywania, mrożenie, a następnie stopniowe rozmrażanie.

/ 6Czym doprawić dziczyznę?

Obraz
© 123RF.COM

Mięso to wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem i szlachetnym smakiem. Aby podkreślić jego walory, nie powinniśmy używać zbyt intensywnych przypraw. - Do dziczyzny sprawdzą się takie owoce jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek czy rozmaryn. Będzie się dobrze komponować ze smakiem suszonych owoców np. żurawiny, moreli. Z kolei do marynaty można wykorzystać maślankę lub czerwone wino. Co ciekawe, dziczyzna różni się smakiem w zależności od pory roku. Jest to związane z różnicą pokarmów, jakie spożywa zwierzyna łowna. Za najsmaczniejsze uchodzi mięso uzyskane jesienią i zimą – mówi Anna Wieczorek.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości