Dziczyzna - ekologiczne i zdrowe mięso. Szukaj promocji

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Szynka z dzika na każdą kieszeń

Obraz
© 123RF.COM

Dziczyzna często gościła na królewskich i szlacheckich stołach. Polowania mają w Polsce długą tradycję. Dziś mięso z dzika czy z sarny uchodzi za luksusowe. Statystyczny Polak zjada jej jedynie 80 g rocznie. Mięso to ceni się za walory smakowe i odżywcze. Cena odstrasza, ale czasem możemy kupić w dyskoncie gulasz z dzika lub szynkę z dzika. Anna Wieczorek, dietetyk Nutri Creative, wyjaśnia, dlaczego warto jeść ten rodzaj mięsa i jak je przyrządzać.

Zobacz także: Zasady przyrządzania dziczyzny

/ 6Rodzaje dziczyzny

Obraz
© flickr.com | Jason Rogers

- Dziczyzną nazywamy mięso zwierzyny łownej, a więc dzików, saren, danieli, jeleni (tzw. dziczyzny grubej) oraz zajęcy, dzikich królików (tzw. dziczyzny drobnej) i dzikiego ptactwa – bażantów, kuropatw, przepiórek, dzikich kaczek, cyranek i cyraneczek. Produkt ten ma w polskiej kuchni bogatą tradycję. Odpowiednio przygotowany może być wartościowych elementem zdrowej diety – wyjaśnia dietetyk Anna Wieczorek.

/ 6Zdrowe i chude mięso

Obraz
© 123RF.COM

W porównaniu do innych mięs charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu, co wyróżnia ją na tle innych mięs. Jest także niskokaloryczna. - Dziko żyjące zwierzęta żywią się naturalnym pożywieniem i nie mają kontaktu z lekami (takimi jak np. antybiotyki) – tłumaczy dietetyk. - Kupując dziczyznę, należy pamiętać, aby była ona przebadana przez weterynarza. Mięso powinno posiadać pieczęć służby weterynaryjnej. Niebadane mięso może być źródłem zakażenia włośnicą – chorobą wywoływaną przez pasożyty (włośnie). Z tego powodu nie powinno się spożywać mięsa z niesprawdzonych źródeł. Zakażona dziczyzna jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży (ze względu na możliwość zakażenia włośnicą i toksoplazmozą).

/ 6Walory odżywcze

Obraz
© 123RF.COM

Mięsto to jest cennym źródłem białka, witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza. - Należy jednak pamiętać, że dziczyzna to mięso czerwone, dlatego nie powinniśmy spożywać go zbyt często. Zalecana częstotliwość to nie częściej niż kilka razy w miesiącu. Częste jedzenie czerwonego mięsa wiąże się bowiem m.in. z większym ryzykiem występowania wielu nowotworów. Aby było wartościowym urozmaiceniem zdrowej diety, dobrze jest spożywać je w postaci nieprzetworzonej, czyli zamiast kiełbas i wędzonek – mięso pieczone, w postaci gulaszów czy domowego pasztetu – mówi Anna Wieczorek z Nutri Creative.

/ 6Jak przyrządzać dziczyznę

Obraz
© 123RF.COM

Pamiętajmy, że jest to chude i dość twarde mięso. - Miękkość i soczystość zapewni jej marynowanie w odpowiedniej marynacie, dodatek tłuszczu (może to być np. olej rzepakowy) i wody – radzi dietetyk. - Ponadto mięso przed przygotowaniem powinno skruszeć. W tym celu przechowuje się je przez określony czas (zależny od gatunku mięsa) w przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze 0-4 st. C. W warunkach domowym praktykuje się, zamiast takiego sposobu przechowywania, mrożenie, a następnie stopniowe rozmrażanie.

/ 6Czym doprawić dziczyznę?

Obraz
© 123RF.COM

Mięso to wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem i szlachetnym smakiem. Aby podkreślić jego walory, nie powinniśmy używać zbyt intensywnych przypraw. - Do dziczyzny sprawdzą się takie owoce jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek czy rozmaryn. Będzie się dobrze komponować ze smakiem suszonych owoców np. żurawiny, moreli. Z kolei do marynaty można wykorzystać maślankę lub czerwone wino. Co ciekawe, dziczyzna różni się smakiem w zależności od pory roku. Jest to związane z różnicą pokarmów, jakie spożywa zwierzyna łowna. Za najsmaczniejsze uchodzi mięso uzyskane jesienią i zimą – mówi Anna Wieczorek.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej