Dżem z jabłek z galaretką. Jak go zrobić?
Dżem z galaretką cytrynową powinien się znaleźć w twojej domowej spiżarni. Jest doskonały do pieczywa, deserów, ciast czy naleśników. Galaretka nie tylko dodaje delikatnej cytrusowej nuty, ale także poprawia konsystencję dżemu. Jak go przygotować?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka o grubym dnie.
- Podlej delikatnie wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Cytrynę wyszoruj i sparz.
- Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do jabłek.
- Wsyp cukier oraz galaretkę cytrynową. Słoiczki umyj i wyparz.
- Do suchych słoiczków przekładaj gorące jabłka.
- Zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl