Dżem czy miód - co ma więcej kalorii?
Jeśli zastanawiacie się, czym posmarować chleb, to mamy dla was małą ściągę. Warto się z nią zapoznać, bo nie wszystkie produkty są dobre dla waszego zdrowia, a także... figury.
Dżem (100 g - ok. 160 kcal)
Na pewno wiecie, w jaki sposób się go przygotowuje - gotując owoce z dużą ilością cukru i żelatyną. Łatwo się więc domyśleć, że lepiej wybierać niskosłodzony. Nie sugerujmy się zbytnio reklamowymi sloganami. Lepiej przeczytać skład. Czasem producenci podają ilość cukru zawartego w produkcie. Im mniej, tym lepiej i zdrowiej.
Margaryna (100 g - od 180 do 720 kcal)
Jest emulsją jadalnych tłuszczów roślinnych zmieszanych z wodą lub mlekiem, z dodatkiem substancji polepszających smak. Największą zaletą margaryny jest brak cholesterolu. Do tego często wzbogacane są witaminami A, D i E, kwasem foliowym kwasami z grupy omega-3 i witaminami z grupy B. Zawierają też dużo niezbędnych dla organizmu jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed miażdżycą, chorobami serca i nowotworami.
Marmolada (100 g - ok. 220 kcal)
To prawie sam cukier (powyżej 50 proc.) i kiepskiej jakości owoce bardzo często "wzbogacone" emulgatorami i konserwantami. Z wartości odżywczych nie zostaje właściwie nic. Lepiej więc sobie odpuścić.
Masło (100 g - ok. 730 kcal)
Masło jest otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Duży plus to obecność witaminy A i D oraz zawartość sprzężonego kwasu linolowego i kwasu masłowego, które zapobiegają występowaniu chorób nowotworowych. Jest też najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym.
Masło czekoladowe (100 g - ok. 600 kcal)
Czekolada ma wiele zalet. Niestety, masło czekoladowe ma naprawdę niewiele z nią wspólnego. To po prostu prawdziwa bomba kaloryczna. Wystarczy spojrzeć na skład: cukier, tłuszcz i kakao. Do tego jeszcze polepszacz smaku i zapachu takie jak barwniki i emulgatory. Traktuj je jak słodycz i raczej... unikaj.
Masło orzechowe (100 g - ok. 650 kcal)
Fakt. Jest tuczące, ale... zdrowe. Orzeszki ziemne zawierają sporą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, minerałów i witamin. Jednak kupując masło orzechowe zwróć uwagę na jego skład. Wiele produktów zawiera cukier, sól, tłuszcze roślinne, stabilizatory, emulgatory i inne ulepszacze. W rzeczywistości im krótsza lista składników, tym lepiej.
Miód (100 g - ok. 330 kcal)
Miód to inaczej stężony roztwór cukru (34 proc. to glukoza, a kolejne 39 proc. - sacharoza). Zawiera witaminy: B, C, D, E, a także - enzymy, sole mineralne (głównie potas, wapń, fosfor), olejki eteryczne oraz substancje, które powstrzymują wzrost i rozmnażanie się szkodliwych bakterii. Jest zdrowy, a do tego lekkostrawny.
Sztuczny miód (100 g - ok. 300 kcal)
Nie jest niczym innym jak tylko odpowiednio przyrządzonym roztworem cukru (najczęściej z syropu ziemniaczanego). W jego skład wchodzi przetworzona sacharoza lub syrop skrobiowy oraz substancje zapachowe. Mimo swojej nazwy nie ma on nic wspólnego z miodem. Zdecydowanie lepszy i zdrowszy będzie jego naturalny odpowiednik.
qk