Dżem czy miód - co ma więcej kalorii?

Jeśli zastanawiacie się, czym posmarować chleb, to mamy dla was małą ściągę. Warto się z nią zapoznać, bo nie wszystkie produkty są dobre dla waszego zdrowia, a także... figury.

Obraz

/ 8Dżem (100 g - ok. 160 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Na pewno wiecie, w jaki sposób się go przygotowuje - gotując owoce z dużą ilością cukru i żelatyną. Łatwo się więc domyśleć, że lepiej wybierać niskosłodzony. Nie sugerujmy się zbytnio reklamowymi sloganami. Lepiej przeczytać skład. Czasem producenci podają ilość cukru zawartego w produkcie. Im mniej, tym lepiej i zdrowiej.

/ 8Margaryna (100 g - od 180 do 720 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Jest emulsją jadalnych tłuszczów roślinnych zmieszanych z wodą lub mlekiem, z dodatkiem substancji polepszających smak. Największą zaletą margaryny jest brak cholesterolu. Do tego często wzbogacane są witaminami A, D i E, kwasem foliowym kwasami z grupy omega-3 i witaminami z grupy B. Zawierają też dużo niezbędnych dla organizmu jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed miażdżycą, chorobami serca i nowotworami.

/ 8Marmolada (100 g - ok. 220 kcal)

Obraz
© sxc.hu

To prawie sam cukier (powyżej 50 proc.) i kiepskiej jakości owoce bardzo często "wzbogacone" emulgatorami i konserwantami. Z wartości odżywczych nie zostaje właściwie nic. Lepiej więc sobie odpuścić.

/ 8Masło (100 g - ok. 730 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Masło jest otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Duży plus to obecność witaminy A i D oraz zawartość sprzężonego kwasu linolowego i kwasu masłowego, które zapobiegają występowaniu chorób nowotworowych. Jest też najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym.

/ 8Masło czekoladowe (100 g - ok. 600 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Czekolada ma wiele zalet. Niestety, masło czekoladowe ma naprawdę niewiele z nią wspólnego. To po prostu prawdziwa bomba kaloryczna. Wystarczy spojrzeć na skład: cukier, tłuszcz i kakao. Do tego jeszcze polepszacz smaku i zapachu takie jak barwniki i emulgatory. Traktuj je jak słodycz i raczej... unikaj.

/ 8Masło orzechowe (100 g - ok. 650 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Fakt. Jest tuczące, ale... zdrowe. Orzeszki ziemne zawierają sporą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, minerałów i witamin. Jednak kupując masło orzechowe zwróć uwagę na jego skład. Wiele produktów zawiera cukier, sól, tłuszcze roślinne, stabilizatory, emulgatory i inne ulepszacze. W rzeczywistości im krótsza lista składników, tym lepiej.

/ 8Miód (100 g - ok. 330 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Miód to inaczej stężony roztwór cukru (34 proc. to glukoza, a kolejne 39 proc. - sacharoza). Zawiera witaminy: B, C, D, E, a także - enzymy, sole mineralne (głównie potas, wapń, fosfor), olejki eteryczne oraz substancje, które powstrzymują wzrost i rozmnażanie się szkodliwych bakterii. Jest zdrowy, a do tego lekkostrawny.

/ 8Sztuczny miód (100 g - ok. 300 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Nie jest niczym innym jak tylko odpowiednio przyrządzonym roztworem cukru (najczęściej z syropu ziemniaczanego). W jego skład wchodzi przetworzona sacharoza lub syrop skrobiowy oraz substancje zapachowe. Mimo swojej nazwy nie ma on nic wspólnego z miodem. Zdecydowanie lepszy i zdrowszy będzie jego naturalny odpowiednik.

qk

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja