Dżem czy miód - co ma więcej kalorii?

Jeśli zastanawiacie się, czym posmarować chleb, to mamy dla was małą ściągę. Warto się z nią zapoznać, bo nie wszystkie produkty są dobre dla waszego zdrowia, a także... figury.

Obraz

/ 8Dżem (100 g - ok. 160 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Na pewno wiecie, w jaki sposób się go przygotowuje - gotując owoce z dużą ilością cukru i żelatyną. Łatwo się więc domyśleć, że lepiej wybierać niskosłodzony. Nie sugerujmy się zbytnio reklamowymi sloganami. Lepiej przeczytać skład. Czasem producenci podają ilość cukru zawartego w produkcie. Im mniej, tym lepiej i zdrowiej.

/ 8Margaryna (100 g - od 180 do 720 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Jest emulsją jadalnych tłuszczów roślinnych zmieszanych z wodą lub mlekiem, z dodatkiem substancji polepszających smak. Największą zaletą margaryny jest brak cholesterolu. Do tego często wzbogacane są witaminami A, D i E, kwasem foliowym kwasami z grupy omega-3 i witaminami z grupy B. Zawierają też dużo niezbędnych dla organizmu jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed miażdżycą, chorobami serca i nowotworami.

/ 8Marmolada (100 g - ok. 220 kcal)

Obraz
© sxc.hu

To prawie sam cukier (powyżej 50 proc.) i kiepskiej jakości owoce bardzo często "wzbogacone" emulgatorami i konserwantami. Z wartości odżywczych nie zostaje właściwie nic. Lepiej więc sobie odpuścić.

/ 8Masło (100 g - ok. 730 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Masło jest otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Duży plus to obecność witaminy A i D oraz zawartość sprzężonego kwasu linolowego i kwasu masłowego, które zapobiegają występowaniu chorób nowotworowych. Jest też najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym.

/ 8Masło czekoladowe (100 g - ok. 600 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Czekolada ma wiele zalet. Niestety, masło czekoladowe ma naprawdę niewiele z nią wspólnego. To po prostu prawdziwa bomba kaloryczna. Wystarczy spojrzeć na skład: cukier, tłuszcz i kakao. Do tego jeszcze polepszacz smaku i zapachu takie jak barwniki i emulgatory. Traktuj je jak słodycz i raczej... unikaj.

/ 8Masło orzechowe (100 g - ok. 650 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Fakt. Jest tuczące, ale... zdrowe. Orzeszki ziemne zawierają sporą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, minerałów i witamin. Jednak kupując masło orzechowe zwróć uwagę na jego skład. Wiele produktów zawiera cukier, sól, tłuszcze roślinne, stabilizatory, emulgatory i inne ulepszacze. W rzeczywistości im krótsza lista składników, tym lepiej.

/ 8Miód (100 g - ok. 330 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Miód to inaczej stężony roztwór cukru (34 proc. to glukoza, a kolejne 39 proc. - sacharoza). Zawiera witaminy: B, C, D, E, a także - enzymy, sole mineralne (głównie potas, wapń, fosfor), olejki eteryczne oraz substancje, które powstrzymują wzrost i rozmnażanie się szkodliwych bakterii. Jest zdrowy, a do tego lekkostrawny.

/ 8Sztuczny miód (100 g - ok. 300 kcal)

Obraz
© sxc.hu

Nie jest niczym innym jak tylko odpowiednio przyrządzonym roztworem cukru (najczęściej z syropu ziemniaczanego). W jego skład wchodzi przetworzona sacharoza lub syrop skrobiowy oraz substancje zapachowe. Mimo swojej nazwy nie ma on nic wspólnego z miodem. Zdecydowanie lepszy i zdrowszy będzie jego naturalny odpowiednik.

qk

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości