Dyniowe brioszki z karmelem imbirowym

To ciasto wymaga ogromnej cierpliwości i miłości. Nie polecamy go osobom, które nie posiadają robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie przepis na wyjątkowe dyniowe brioszki. Więcej pomysłów na wyjątkowe wypieki znajdziecie w książce Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku".

Dyniowe brioszki z karmelem imbirowymDyniowe brioszki z karmelem imbirowym
oprac. Katarzyna Gileta

Japońskie tangzhong:

  • 40 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g wody

Ciasto:

  • schłodzony tangzhong
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g suchych drożdży
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko klasy L
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 160 g purée z dyni Hokkaido – ½ małej dyni
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

Karmel imbirowy:

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 80 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżeczka imbiru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko i odrobina mleka

Przepis

  • Przygotuj tangzhong dzień przed podaniem. Do garnuszka wsyp mąkę i wlej wodę. Połącz dokładnie i podgrzewaj, mieszając na małym ogniu do wyraźnego zgęstnienia. Konsystencja ma przypominać gęsty budyń.
  • Przełóż go do plastikowego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Przygotuj purée z dyni. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój ją na kawałki, razem ze skórką, jeśli używasz hokkaido. Ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w wypiekach.
  • Dynię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Następnie dynię wyciągnij i zblenduj na gładkie purée. Przestudź.
  • Mleko podgrzej tak, aby nie parzyło w palec. Dosyp do niego suche drożdże i wymieszaj. W misie miksera umieść: mąkę, cukier, jajko, przyprawy, purée z dyni, sól, mleko w proszku oraz tangzhong.
  • Całość zacznij wyrabiać w mikserze za pomocą haka. Polecam tę metodę, bo ciasto jest dosyć lepiące. Powolnym strumieniem dolewaj mleko z drożdżami i dalej wyrabiaj około 10-15 minut.
  • Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  • Po tym czasie podziel ciasto na części, każda ma ważyć około 70 g. Uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ciasto będzie lepiące, to zupełnie normalne przy tym rodzaju ciasta. Możesz sobie pomóc, mocząc dłonie w rozpuszczonym maśle.
  • Przykryj je folią i odstaw na kolejne 15 minut. Bułeczki rozpłaszcz za pomocą dłoni w kształt prostokąta. Dwa boki złóż do środka i dokładnie na środku zlep. Obróć o 90 stopni i zwiń w rulon, zlepiając na końcu. Bułeczki ułóż w formie o średnicy 30 cm, dosyć blisko siebie. Przykryj ponownie folią i odstaw na 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Bułeczki posmaruj mieszanką żółtka i mleka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
  • Cukier umieść na patelni. Podgrzewaj go do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj.
  • Na sam koniec dodaj śmietankę i imbir. Odstaw do wystudzenia. Polej nim przestudzone bułeczki.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary