WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Dyniowe brioszki z karmelem imbirowym

To ciasto wymaga ogromnej cierpliwości i miłości. Nie polecamy go osobom, które nie posiadają robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie przepis na wyjątkowe dyniowe brioszki. Więcej pomysłów na wyjątkowe wypieki znajdziecie w książce Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku".

Dyniowe brioszki z karmelem imbirowymDyniowe brioszki z karmelem imbirowym
oprac. Katarzyna Gileta

Japońskie tangzhong:

  • 40 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g wody

Ciasto:

  • schłodzony tangzhong
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g suchych drożdży
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko klasy L
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 160 g purée z dyni Hokkaido – ½ małej dyni
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

Karmel imbirowy:

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 80 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżeczka imbiru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko i odrobina mleka

Przepis

  • Przygotuj tangzhong dzień przed podaniem. Do garnuszka wsyp mąkę i wlej wodę. Połącz dokładnie i podgrzewaj, mieszając na małym ogniu do wyraźnego zgęstnienia. Konsystencja ma przypominać gęsty budyń.
  • Przełóż go do plastikowego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Przygotuj purée z dyni. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój ją na kawałki, razem ze skórką, jeśli używasz hokkaido. Ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w wypiekach.
  • Dynię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Następnie dynię wyciągnij i zblenduj na gładkie purée. Przestudź.
  • Mleko podgrzej tak, aby nie parzyło w palec. Dosyp do niego suche drożdże i wymieszaj. W misie miksera umieść: mąkę, cukier, jajko, przyprawy, purée z dyni, sól, mleko w proszku oraz tangzhong.
  • Całość zacznij wyrabiać w mikserze za pomocą haka. Polecam tę metodę, bo ciasto jest dosyć lepiące. Powolnym strumieniem dolewaj mleko z drożdżami i dalej wyrabiaj około 10-15 minut.
  • Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  • Po tym czasie podziel ciasto na części, każda ma ważyć około 70 g. Uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ciasto będzie lepiące, to zupełnie normalne przy tym rodzaju ciasta. Możesz sobie pomóc, mocząc dłonie w rozpuszczonym maśle.
  • Przykryj je folią i odstaw na kolejne 15 minut. Bułeczki rozpłaszcz za pomocą dłoni w kształt prostokąta. Dwa boki złóż do środka i dokładnie na środku zlep. Obróć o 90 stopni i zwiń w rulon, zlepiając na końcu. Bułeczki ułóż w formie o średnicy 30 cm, dosyć blisko siebie. Przykryj ponownie folią i odstaw na 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Bułeczki posmaruj mieszanką żółtka i mleka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
  • Cukier umieść na patelni. Podgrzewaj go do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj.
  • Na sam koniec dodaj śmietankę i imbir. Odstaw do wystudzenia. Polej nim przestudzone bułeczki.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru