WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

Dyniowe brioszki z karmelem imbirowym

To ciasto wymaga ogromnej cierpliwości i miłości. Nie polecamy go osobom, które nie posiadają robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie przepis na wyjątkowe dyniowe brioszki. Więcej pomysłów na wyjątkowe wypieki znajdziecie w książce Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku".

Dyniowe brioszki z karmelem imbirowymDyniowe brioszki z karmelem imbirowym
oprac. Katarzyna Gileta

Japońskie tangzhong:

  • 40 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g wody

Ciasto:

  • schłodzony tangzhong
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g suchych drożdży
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko klasy L
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 160 g purée z dyni Hokkaido – ½ małej dyni
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

Karmel imbirowy:

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 80 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżeczka imbiru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko i odrobina mleka

Przepis

  • Przygotuj tangzhong dzień przed podaniem. Do garnuszka wsyp mąkę i wlej wodę. Połącz dokładnie i podgrzewaj, mieszając na małym ogniu do wyraźnego zgęstnienia. Konsystencja ma przypominać gęsty budyń.
  • Przełóż go do plastikowego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Przygotuj purée z dyni. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój ją na kawałki, razem ze skórką, jeśli używasz hokkaido. Ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w wypiekach.
  • Dynię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Następnie dynię wyciągnij i zblenduj na gładkie purée. Przestudź.
  • Mleko podgrzej tak, aby nie parzyło w palec. Dosyp do niego suche drożdże i wymieszaj. W misie miksera umieść: mąkę, cukier, jajko, przyprawy, purée z dyni, sól, mleko w proszku oraz tangzhong.
  • Całość zacznij wyrabiać w mikserze za pomocą haka. Polecam tę metodę, bo ciasto jest dosyć lepiące. Powolnym strumieniem dolewaj mleko z drożdżami i dalej wyrabiaj około 10-15 minut.
  • Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  • Po tym czasie podziel ciasto na części, każda ma ważyć około 70 g. Uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ciasto będzie lepiące, to zupełnie normalne przy tym rodzaju ciasta. Możesz sobie pomóc, mocząc dłonie w rozpuszczonym maśle.
  • Przykryj je folią i odstaw na kolejne 15 minut. Bułeczki rozpłaszcz za pomocą dłoni w kształt prostokąta. Dwa boki złóż do środka i dokładnie na środku zlep. Obróć o 90 stopni i zwiń w rulon, zlepiając na końcu. Bułeczki ułóż w formie o średnicy 30 cm, dosyć blisko siebie. Przykryj ponownie folią i odstaw na 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Bułeczki posmaruj mieszanką żółtka i mleka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
  • Cukier umieść na patelni. Podgrzewaj go do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj.
  • Na sam koniec dodaj śmietankę i imbir. Odstaw do wystudzenia. Polej nim przestudzone bułeczki.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟