Dyniowe brioszki z karmelem imbirowym
To ciasto wymaga ogromnej cierpliwości i miłości. Nie polecamy go osobom, które nie posiadają robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie przepis na wyjątkowe dyniowe brioszki. Więcej pomysłów na wyjątkowe wypieki znajdziecie w książce Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Japońskie tangzhong:
- 40 g mąki pszennej typ 650
- 200 g wody
Ciasto:
- schłodzony tangzhong
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 10 g suchych drożdży
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko klasy L
- ½ łyżeczki soli
- 10 g mleka w proszku
- 100 g miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 160 g purée z dyni Hokkaido – ½ małej dyni
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonych goździków
Karmel imbirowy:
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 80 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżeczka imbiru
Dodatkowo:
- 1 żółtko i odrobina mleka
- Przygotuj tangzhong dzień przed podaniem. Do garnuszka wsyp mąkę i wlej wodę. Połącz dokładnie i podgrzewaj, mieszając na małym ogniu do wyraźnego zgęstnienia. Konsystencja ma przypominać gęsty budyń.
- Przełóż go do plastikowego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
- Przygotuj purée z dyni. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój ją na kawałki, razem ze skórką, jeśli używasz hokkaido. Ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w wypiekach.
- Dynię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Następnie dynię wyciągnij i zblenduj na gładkie purée. Przestudź.
- Mleko podgrzej tak, aby nie parzyło w palec. Dosyp do niego suche drożdże i wymieszaj. W misie miksera umieść: mąkę, cukier, jajko, przyprawy, purée z dyni, sól, mleko w proszku oraz tangzhong.
- Całość zacznij wyrabiać w mikserze za pomocą haka. Polecam tę metodę, bo ciasto jest dosyć lepiące. Powolnym strumieniem dolewaj mleko z drożdżami i dalej wyrabiaj około 10-15 minut.
- Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie podziel ciasto na części, każda ma ważyć około 70 g. Uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ciasto będzie lepiące, to zupełnie normalne przy tym rodzaju ciasta. Możesz sobie pomóc, mocząc dłonie w rozpuszczonym maśle.
- Przykryj je folią i odstaw na kolejne 15 minut. Bułeczki rozpłaszcz za pomocą dłoni w kształt prostokąta. Dwa boki złóż do środka i dokładnie na środku zlep. Obróć o 90 stopni i zwiń w rulon, zlepiając na końcu. Bułeczki ułóż w formie o średnicy 30 cm, dosyć blisko siebie. Przykryj ponownie folią i odstaw na 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Bułeczki posmaruj mieszanką żółtka i mleka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
- Cukier umieść na patelni. Podgrzewaj go do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj.
- Na sam koniec dodaj śmietankę i imbir. Odstaw do wystudzenia. Polej nim przestudzone bułeczki.
Przepis pochodzi z książki Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze