Dynia i słonecznik. Po które ziarenka warto sięgać częściej?
W piekarni to częsty dylemat, ponieważ te dwa dodatki często występują osobno. Oczywiście zdarza się, że ktoś wpada na genialne rozwiązanie, aby połączyć je w jednym wypieku. Wtedy nie muszę wybierać – zwłaszcza, że lubię obydwa typy nasion. Czy można je stosować zamiennie, czy może warto postawić na jeden rodzaj ziaren?
Nasiona dyni i słonecznika – pozornie są podobne, ale jednak różnią się właściwościami i smakiem. Pestki dyni mają bardziej intensywny, wytrawny smak z lekką nutą goryczki. Pestki słonecznika są delikatniejsze, o wiele subtelniejsze. Po uprażeniu w obu przebijają się orzechowe nuty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Jakie właściwości mają nasiona dyni i słonecznika?
Pestki dyni są przede wszystkim źródłem minerałów – magnezu, cynku, żelaza, potasu i manganu. Te pierwiastki wspierają zdrowie kości i skóry, układu nerwowego i odpornościowego. Nasiona są cenione również jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika i antyoksydantów.
Z kolei nasiona słonecznika to bogactwo witaminy E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i hamuje procesy starzenia. Również zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, minerały, takie jak: magnez, mangan, selen czy miedź, białko i błonnik.
Dodatkową przewagą nasion słonecznika jest to, że są one doskonałe do spożycia na surowo. Pestki dyni również można jeść w takiej postaci, ale są one nieco bardziej twarde i wiele osób woli je w prażonej wersji.
Porównanie wartości odżywczych
Wartość energetyczna pestek dyni i słonecznika wypada podobnie – 100 g nasion dostarcza ok. 550-580 kcal, nieco bardziej kaloryczne są pestki słonecznika, ale różnica jest minimalna. Porównując zawartość białka, nieco lepiej wypadają nasiona dyni – w 100 g mieści się ok. 30 g białka. Pestki słonecznika zawierają ok. 21 g na 100 g białka. Tłuszcze wypadają podobnie (ok. 50 g), jednak porównanie zawartości błonnika przeważa szalę w stronę pestek słonecznika – w 100 g nasion słonecznika znajduje się ok. 9 g błonnika, pestki dyni – ok. 6 g błonnika w 100 g.
Tym, na co warto zwrócić szczególną uwagę, jest zawartość magnezu i cynku w nasionach dyni oraz witaminy E w pestkach słonecznika – te składniki wysuwają się na pierwszy plan. Co to oznacza? Że dobrze jest mieszać ziarna, ponieważ każde z nich charakteryzuje unikalny profil wartości odżywczych. Jeśli jednak po pestkach dyni czujesz dyskomfort w jelitach, to znak, że twój organizm nie radzi sobie z tak dużą ilością błonnika.
Przepis na sałatkę z kurczakiem cytrynowym, dynią i słonecznikiem
Jeśli masz ochotę połączyć nasiona w jednym daniu, może skusisz się na lekką sałatkę z kurczakiem cytrynowym i pestkami dyni oraz słonecznika.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka,
- 2-3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- skórka otarta z cytryny,
- sok z cytryny,
- garść rukoli,
- 3-4 pomidorki koktajlowe,
- kilka czarnych oliwek,
- łyżka kremowego serka w stylu Philadelphia,
- 1 łyżeczka miodu,
- po 1 łyżce pestek dyni i słonecznika.
Wykonanie:
- Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, polej łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem, dodaj skórkę otartą z 1 cytryny i sok z połówki cytryny.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i usmaż na niej przygotowane piersi kurczaka do momentu aż nabiorą ładnego, rumianego koloru.
- Dno głębokiego talerza lub miski wyłóż serkiem Philadelphia, na nim ułóż pokrojone w plasterki oliwki.
- Przykryj je rukolą, pomiędzy którą powtykaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
- W osobnej miseczce rozmieszaj łyżkę oliwy z łyżeczką miodu i sokiem z pozostałej połówki cytryny. Takim dressingiem polej przygotowaną sałatkę.
- Na wierzch ułóż kawałki kurczaka cytrynowego. Posyp pestkami dyni i słonecznika.