Dynia i słonecznik. Po które ziarenka warto sięgać częściej?

W piekarni to częsty dylemat, ponieważ te dwa dodatki często występują osobno. Oczywiście zdarza się, że ktoś wpada na genialne rozwiązanie, aby połączyć je w jednym wypieku. Wtedy nie muszę wybierać – zwłaszcza, że lubię obydwa typy nasion. Czy można je stosować zamiennie, czy może warto postawić na jeden rodzaj ziaren?

Pestki dyni i słonecznika to chrupiący dodatek do wielu potrawPestki dyni i słonecznika to chrupiący dodatek do wielu potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nasiona dyni i słonecznika – pozornie są podobne, ale jednak różnią się właściwościami i smakiem. Pestki dyni mają bardziej intensywny, wytrawny smak z lekką nutą goryczki. Pestki słonecznika są delikatniejsze, o wiele subtelniejsze. Po uprażeniu w obu przebijają się orzechowe nuty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jakie właściwości mają nasiona dyni i słonecznika?

Pestki dyni są przede wszystkim źródłem minerałów – magnezu, cynku, żelaza, potasu i manganu. Te pierwiastki wspierają zdrowie kości i skóry, układu nerwowego i odpornościowego. Nasiona są cenione również jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika i antyoksydantów.

Z kolei nasiona słonecznika to bogactwo witaminy E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i hamuje procesy starzenia. Również zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, minerały, takie jak: magnez, mangan, selen czy miedź, białko i błonnik.

Dodatkową przewagą nasion słonecznika jest to, że są one doskonałe do spożycia na surowo. Pestki dyni również można jeść w takiej postaci, ale są one nieco bardziej twarde i wiele osób woli je w prażonej wersji.

Porównanie wartości odżywczych

Wartość energetyczna pestek dyni i słonecznika wypada podobnie – 100 g nasion dostarcza ok. 550-580 kcal, nieco bardziej kaloryczne są pestki słonecznika, ale różnica jest minimalna. Porównując zawartość białka, nieco lepiej wypadają nasiona dyni – w 100 g mieści się ok. 30 g białka. Pestki słonecznika zawierają ok. 21 g na 100 g białka. Tłuszcze wypadają podobnie (ok. 50 g), jednak porównanie zawartości błonnika przeważa szalę w stronę pestek słonecznika – w 100 g nasion słonecznika znajduje się ok. 9 g błonnika, pestki dyni – ok. 6 g błonnika w 100 g.

Tym, na co warto zwrócić szczególną uwagę, jest zawartość magnezu i cynku w nasionach dyni oraz witaminy E w pestkach słonecznika – te składniki wysuwają się na pierwszy plan. Co to oznacza? Że dobrze jest mieszać ziarna, ponieważ każde z nich charakteryzuje unikalny profil wartości odżywczych. Jeśli jednak po pestkach dyni czujesz dyskomfort w jelitach, to znak, że twój organizm nie radzi sobie z tak dużą ilością błonnika.

Przepis na sałatkę z kurczakiem cytrynowym, dynią i słonecznikiem

Jeśli masz ochotę połączyć nasiona w jednym daniu, może skusisz się na lekką sałatkę z kurczakiem cytrynowym i pestkami dyni oraz słonecznika.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sok z cytryny,
  • garść rukoli,
  • 3-4 pomidorki koktajlowe,
  • kilka czarnych oliwek,
  • łyżka kremowego serka w stylu Philadelphia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • po 1 łyżce pestek dyni i słonecznika.

Wykonanie:

  1. Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, polej łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem, dodaj skórkę otartą z 1 cytryny i sok z połówki cytryny.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i usmaż na niej przygotowane piersi kurczaka do momentu aż nabiorą ładnego, rumianego koloru.
  3. Dno głębokiego talerza lub miski wyłóż serkiem Philadelphia, na nim ułóż pokrojone w plasterki oliwki.
  4. Przykryj je rukolą, pomiędzy którą powtykaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
  5. W osobnej miseczce rozmieszaj łyżkę oliwy z łyżeczką miodu i sokiem z pozostałej połówki cytryny. Takim dressingiem polej przygotowaną sałatkę.
  6. Na wierzch ułóż kawałki kurczaka cytrynowego. Posyp pestkami dyni i słonecznika.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce