Trwa ładowanie...

Dynia i słonecznik. Po które ziarenka warto sięgać częściej?

W piekarni to częsty dylemat, ponieważ te dwa dodatki często występują osobno. Oczywiście zdarza się, że ktoś wpada na genialne rozwiązanie, aby połączyć je w jednym wypieku. Wtedy nie muszę wybierać – zwłaszcza, że lubię obydwa typy nasion. Czy można je stosować zamiennie, czy może warto postawić na jeden rodzaj ziaren?

Pestki dyni i słonecznika to chrupiący dodatek do wielu potrawPestki dyni i słonecznika to chrupiący dodatek do wielu potrawŹródło: Adobe Stock
d2iunro
d2iunro

Nasiona dyni i słonecznika – pozornie są podobne, ale jednak różnią się właściwościami i smakiem. Pestki dyni mają bardziej intensywny, wytrawny smak z lekką nutą goryczki. Pestki słonecznika są delikatniejsze, o wiele subtelniejsze. Po uprażeniu w obu przebijają się orzechowe nuty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jakie właściwości mają nasiona dyni i słonecznika?

Pestki dyni są przede wszystkim źródłem minerałów – magnezu, cynku, żelaza, potasu i manganu. Te pierwiastki wspierają zdrowie kości i skóry, układu nerwowego i odpornościowego. Nasiona są cenione również jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika i antyoksydantów.

d2iunro

Z kolei nasiona słonecznika to bogactwo witaminy E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i hamuje procesy starzenia. Również zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, minerały, takie jak: magnez, mangan, selen czy miedź, białko i błonnik.

Dodatkową przewagą nasion słonecznika jest to, że są one doskonałe do spożycia na surowo. Pestki dyni również można jeść w takiej postaci, ale są one nieco bardziej twarde i wiele osób woli je w prażonej wersji.

Porównanie wartości odżywczych

Wartość energetyczna pestek dyni i słonecznika wypada podobnie – 100 g nasion dostarcza ok. 550-580 kcal, nieco bardziej kaloryczne są pestki słonecznika, ale różnica jest minimalna. Porównując zawartość białka, nieco lepiej wypadają nasiona dyni – w 100 g mieści się ok. 30 g białka. Pestki słonecznika zawierają ok. 21 g na 100 g białka. Tłuszcze wypadają podobnie (ok. 50 g), jednak porównanie zawartości błonnika przeważa szalę w stronę pestek słonecznika – w 100 g nasion słonecznika znajduje się ok. 9 g błonnika, pestki dyni – ok. 6 g błonnika w 100 g.

Tym, na co warto zwrócić szczególną uwagę, jest zawartość magnezu i cynku w nasionach dyni oraz witaminy E w pestkach słonecznika – te składniki wysuwają się na pierwszy plan. Co to oznacza? Że dobrze jest mieszać ziarna, ponieważ każde z nich charakteryzuje unikalny profil wartości odżywczych. Jeśli jednak po pestkach dyni czujesz dyskomfort w jelitach, to znak, że twój organizm nie radzi sobie z tak dużą ilością błonnika.

d2iunro

Przepis na sałatkę z kurczakiem cytrynowym, dynią i słonecznikiem

Jeśli masz ochotę połączyć nasiona w jednym daniu, może skusisz się na lekką sałatkę z kurczakiem cytrynowym i pestkami dyni oraz słonecznika.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sok z cytryny,
  • garść rukoli,
  • 3-4 pomidorki koktajlowe,
  • kilka czarnych oliwek,
  • łyżka kremowego serka w stylu Philadelphia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • po 1 łyżce pestek dyni i słonecznika.
d2iunro

Wykonanie:

  1. Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, polej łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem, dodaj skórkę otartą z 1 cytryny i sok z połówki cytryny.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i usmaż na niej przygotowane piersi kurczaka do momentu aż nabiorą ładnego, rumianego koloru.
  3. Dno głębokiego talerza lub miski wyłóż serkiem Philadelphia, na nim ułóż pokrojone w plasterki oliwki.
  4. Przykryj je rukolą, pomiędzy którą powtykaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
  5. W osobnej miseczce rozmieszaj łyżkę oliwy z łyżeczką miodu i sokiem z pozostałej połówki cytryny. Takim dressingiem polej przygotowaną sałatkę.
  6. Na wierzch ułóż kawałki kurczaka cytrynowego. Posyp pestkami dyni i słonecznika.
d2iunro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2iunro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj