Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

Obraz

Składniki

  • 200 g bakłażana
  • 100 g cebuli
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 250 g pomidorów pelatti
  • 100 g pokrojonej w półplastry marchwi
  • 100 g selera naciowego pokrojonego w małe kawałki
  • 100 g sera feta
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • kmin rzymski

Przepis

Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą.

Przepis

Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej ją i podsmaż na niej bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki, czosnek. Następnie przypraw ostrą i słodką papryką. Smaż chwilę. Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać składniki, aby się nie przypaliły.

Przepis

Dodaj soczewicę i pomidory pelatti. Zalej składniki 500 ml wody. Przypraw liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim.

Przepis

Gotuj przez 40 minut często mieszając, aby nie przypalić soczewicy. Dopraw gulasz kminem rzymskim i solą. Soczewicę podawaj z natką kolendry i pietruszki i posyp ją pokruszonym serem feta.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja