Drugie oblicze sklepowych wędlin. Internauci ujawniają

Wędliny, podobnie jak sery, goszczą w większości polskich domów. Jednak, czy mamy pewność, jak i z czego zostały przygotowane? Problemem może być też wybór wędliny podczas zakupów. Mimo mody na zdrowe produkty "bio", praktyka dodawania substancji konserwujących jest wciąż popularna.

Przed zakupem sprawdźmy, jaki jest jej skład oraz ile zawiera w sobie mięsa.
Źródło zdjęć: © 123RF

Coraz częściej do mediów przedostają się informacje na temat złej jakości wędlin i dodawanych do nich zagęstników, konserwantów i polepszaczy smaku. Zdarza się też, że możemy przekonać się na własne oczy, jak wygląda przekrój wędliny, która jest ostrzykiwana substancjami, które ze zdrowiem i smakiem nie mają nic wspólnego.

Niedawno na jednym z portali społecznościowych na profilu "drWiktor" opublikowano zdjęcie, które przedstawia "Szynkę Małgorzaty" sprzedawaną w jednym ze sklepów w cenie 25,99 złotych za kilogram. Dzięki temu, możemy przekonać się, jak naprawdę wygląda ostrzykiwana solankami i konserwantami wędlina.

W związku z tą sprawą postanowiliśmy przypomnieć na co zwracać uwagę, przy wyborze produktów mięsnych. Przede wszystkim najbardziej istotną kwestią jest czytanie etykiet. Przed zakupem sprawdźmy, jaki jest jej skład oraz ile zawiera w sobie mięsa. Pamiętajmy, że dobra wędlina nie będzie się błyszczeć i zostawiać mokrych śladów. Jeżeli jednak chcemy mieć pewność, że mięso, które jemy nam nie zaszkodzi, warto przygotować je samodzielnie. Przepisy i inspiracje na wędliny domowej roboty znajdziecie w naszym serwisie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji