WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Drugie oblicze sklepowych wędlin. Internauci ujawniają

Wędliny, podobnie jak sery, goszczą w większości polskich domów. Jednak, czy mamy pewność, jak i z czego zostały przygotowane? Problemem może być też wybór wędliny podczas zakupów. Mimo mody na zdrowe produkty "bio", praktyka dodawania substancji konserwujących jest wciąż popularna.

Przed zakupem sprawdźmy, jaki jest jej skład oraz ile zawiera w sobie mięsa.
Źródło zdjęć: © 123RF

Coraz częściej do mediów przedostają się informacje na temat złej jakości wędlin i dodawanych do nich zagęstników, konserwantów i polepszaczy smaku. Zdarza się też, że możemy przekonać się na własne oczy, jak wygląda przekrój wędliny, która jest ostrzykiwana substancjami, które ze zdrowiem i smakiem nie mają nic wspólnego.

Niedawno na jednym z portali społecznościowych na profilu "drWiktor" opublikowano zdjęcie, które przedstawia "Szynkę Małgorzaty" sprzedawaną w jednym ze sklepów w cenie 25,99 złotych za kilogram. Dzięki temu, możemy przekonać się, jak naprawdę wygląda ostrzykiwana solankami i konserwantami wędlina.

W związku z tą sprawą postanowiliśmy przypomnieć na co zwracać uwagę, przy wyborze produktów mięsnych. Przede wszystkim najbardziej istotną kwestią jest czytanie etykiet. Przed zakupem sprawdźmy, jaki jest jej skład oraz ile zawiera w sobie mięsa. Pamiętajmy, że dobra wędlina nie będzie się błyszczeć i zostawiać mokrych śladów. Jeżeli jednak chcemy mieć pewność, że mięso, które jemy nam nie zaszkodzi, warto przygotować je samodzielnie. Przepisy i inspiracje na wędliny domowej roboty znajdziecie w naszym serwisie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości