Drożdżówki z serem i rodzynkami
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 100 g stopionego masła
- 1/2 szklanki podgrzanego mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- Nadzienie:
- 30 dag zmielonego sera
- 1/3 szklanki cukru
- kilka kropel zapachu waniliowego
- 2 żółtka
- 1/4 kostki miękkiego masła
- Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- rodzynki
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki. Odstawić na kilka minut.
W tym czasie przygotować masę serową, ucierają wszystkie składniki na gładką masę.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować masą serową, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować i posypać rodzynkami.
Podziel się opinią
Komentarze