Drożdżówki z cynamonowym nadzieniem i lukrem

Słodkie i pulchne drożdżówki z cynamonem to doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

Drożdżówki z cynamonowym nadzieniem i lukremDrożdżówki z cynamonowym nadzieniem i lukrem
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g masła, roztopionego
  • 120 ml letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 40 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżki zmielonego cynamonu

Dodatki:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok i skórka z 1/2 mandarynki
  • garść pistacji
  • garść suszonej żurawiny
  • garść płatków migdałów
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika

Przepis

Wykonaj rozczyn. W niedużej misce rozkrusz drożdże. Zalej 1/4 szklanki letniego (nie gorącego) mleka. Dodaj 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przepis

Po upływie 20 minut, gdy rozczyn wyraźnie urósł dodaj go do mąki i wymieszaj. Następnie Dodaj resztę składników i wyrób, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godziny).

Przepis

W tym czasie przygotuj nadzienie. Roztop masło i lekko je przestudź. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i odłóż. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 20x30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Przepis

Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonowym cukrem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na mniej więcej 3-4 cm kawałki tak, aby wyszło 5 równych części. Ułóż je w okrągłej formie o średnicy 24 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryj ręczniczkiem kuchennym, odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Przepis

Wyrośnięty wieniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można bez). Wyjmij i przestudź wypiek.

Przepis

Otrzyj skórkę z mandarynki, odłóż. Do cukru pudru dodaj sok mandarynkowy. Wymieszaj dokładnie uzyskując dość gęsty lukier. Cienką stróżką polej nim jeszcze ciepły wieniec. Udekoruj żurawiną, z grubsza pokrojonymi pistacjami, płatkami migdałów. Posyp skórką z mandarynki oraz przyprawą do piernika.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle