Drożdżówki z cynamonowym nadzieniem i lukrem
Słodkie i pulchne drożdżówki z cynamonem to doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Nadzienie:
- 40 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżki zmielonego cynamonu
Dodatki:
- 5 łyżek cukru pudru
- sok i skórka z 1/2 mandarynki
- garść pistacji
- garść suszonej żurawiny
- garść płatków migdałów
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
Przepis
Wykonaj rozczyn. W niedużej misce rozkrusz drożdże. Zalej 1/4 szklanki letniego (nie gorącego) mleka. Dodaj 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przepis
Po upływie 20 minut, gdy rozczyn wyraźnie urósł dodaj go do mąki i wymieszaj. Następnie Dodaj resztę składników i wyrób, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godziny).
Przepis
W tym czasie przygotuj nadzienie. Roztop masło i lekko je przestudź. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i odłóż. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 20x30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przepis
Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonowym cukrem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na mniej więcej 3-4 cm kawałki tak, aby wyszło 5 równych części. Ułóż je w okrągłej formie o średnicy 24 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryj ręczniczkiem kuchennym, odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Przepis
Wyrośnięty wieniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można bez). Wyjmij i przestudź wypiek.
Przepis
Otrzyj skórkę z mandarynki, odłóż. Do cukru pudru dodaj sok mandarynkowy. Wymieszaj dokładnie uzyskując dość gęsty lukier. Cienką stróżką polej nim jeszcze ciepły wieniec. Udekoruj żurawiną, z grubsza pokrojonymi pistacjami, płatkami migdałów. Posyp skórką z mandarynki oraz przyprawą do piernika.