Drożdżowe rogaliki z konfiturą. Słodki dodatek do kawy
Czas na przepyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą owocową. Rogaliki z tego przepisu wychodzą delikatne i puszyste, dosłownie rozpływają się w ustach. Będą doskonałym dodatkiem do kawy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W misce zasypać drożdże cukrem i odrobiną ciepłego mleka i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać resztę ciepłego mleka z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Kiedy ilość ciasta podwoi się, wyjąć na stolnicę i lekko zarobić z dodatkiem mąki. Podzielić ciasto na trzy lub trzy równe części.
- Każdą część rozwałkowujemy na okrągło i dzielimy na 8. Przy zewnętrznej stronie nakładamy konfiturę, rogi zawijamy do środka i formujemy rogaliki.
- Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem, zostawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy np. czekoladową posypką, sezamem, kokosem lub zmielonymi orzechami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl