Drożdżowe obwarzanki jak u babci

Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.

Drożdżowe obwarzanki smakują wybornie zarówno same, jak i jako dodatek do dżemu czy masła. Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.

Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
100 ml mleka
100 ml wody
80 g masła
Opcjonalnie mak, sezam, czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć i rozczyniać letnim mlekiem i letnią wodą.
  2. Mąkę przesiać, dodać masło, rozczyn z drożdży i wszystko dokładnie wymieszać. Ugnieść ciasto.
  3. Zostawić ciasto na ok. 20 minut.
  4. Wyjąć ciasto i kroić na kawałki. Każdy kawałek formować na kształt podłużnego wałka. Tak uformowane ciasto chwytać w połowie i zaplatać końce. Końcówki połączyć i lekko ugnieść.
  5. Obwarzanki wrzucić do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać bardzo krótko: 1-2 minuty.
  6. Układać obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem, obsypać czarnuszką i sezamem.
  7. Piec do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (zajmie to ok. 20 minut.). Piekarnik jest nagrzany do 200 stopni, grzanie góra-dół.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: pyszna beza z bitą śmietaną

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯