Drożdżowe obwarzanki jak u babci

Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.

Drożdżowe obwarzanki smakują wybornie zarówno same, jak i jako dodatek do dżemu czy masła. Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.

Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
100 ml mleka
100 ml wody
80 g masła
Opcjonalnie mak, sezam, czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć i rozczyniać letnim mlekiem i letnią wodą.
  2. Mąkę przesiać, dodać masło, rozczyn z drożdży i wszystko dokładnie wymieszać. Ugnieść ciasto.
  3. Zostawić ciasto na ok. 20 minut.
  4. Wyjąć ciasto i kroić na kawałki. Każdy kawałek formować na kształt podłużnego wałka. Tak uformowane ciasto chwytać w połowie i zaplatać końce. Końcówki połączyć i lekko ugnieść.
  5. Obwarzanki wrzucić do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać bardzo krótko: 1-2 minuty.
  6. Układać obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem, obsypać czarnuszką i sezamem.
  7. Piec do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (zajmie to ok. 20 minut.). Piekarnik jest nagrzany do 200 stopni, grzanie góra-dół.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: pyszna beza z bitą śmietaną

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska