Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Śliwkowy sezon to najlepsza pora na przygotowanie wypieków z tymi owocami. Propozycja z bloga "Kulinarne przygody Gatity" jest podwójnie śliwkowa - w cieście znalazły się zarówno świeże owoce, jak i słodki dżem śliwkowy.

Drożdżowe ciasto ze śliwkamiDrożdżowe ciasto ze śliwkami
Agata Witowska

Składniki

  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • odrobina mleka do posmarowania ciasta

*Nadzienie: *

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł
  • 16 śliwek

Przepis

W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 25x45 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z przyprawami i cukrem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 16 równych części. Szklaną formę (25x25 cm) lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Ze śliwek usuwamy pestki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym mlekiem i pieczemy około 30 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Zobacz także: domowa, pyszna szynka w prostym przepisie

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja