Trwa ładowanie...
darfvea
19-09-2017 18:53

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Przepis

Śliwkowy sezon to najlepsza pora na przygotowanie wypieków z tymi owocami. Propozycja z bloga "Kulinarne przygody Gatity" jest podwójnie śliwkowa - w cieście znalazły się zarówno świeże owoce, jak i słodki dżem śliwkowy.

darfvea
4.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.kulinarneprzygodygatity.pl
Źródło: www.kulinarneprzygodygatity.pl
Składniki
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • odrobina mleka do posmarowania ciasta

*Nadzienie: *

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł
  • 16 śliwek
Przepis

W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 25x45 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z przyprawami i cukrem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 16 równych części. Szklaną formę (25x25 cm) lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Ze śliwek usuwamy pestki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym mlekiem i pieczemy około 30 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Zobacz także: domowa, pyszna szynka w prostym przepisie
src="https://d.wpimg.pl/240680908--1051408732/szynko.jpg"/>

Polecamy wideo: dlaczego warto jeść suszone śliwki?

Drożdżowe ciasto ze śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj