Drożdżowe ciasto ze śliwkami
Śliwkowy sezon to najlepsza pora na przygotowanie wypieków z tymi owocami. Propozycja z bloga "Kulinarne przygody Gatity" jest podwójnie śliwkowa - w cieście znalazły się zarówno świeże owoce, jak i słodki dżem śliwkowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- odrobina mleka do posmarowania ciasta
*Nadzienie: *
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł
- 16 śliwek
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 25x45 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z przyprawami i cukrem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 16 równych części. Szklaną formę (25x25 cm) lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Ze śliwek usuwamy pestki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym mlekiem i pieczemy około 30 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Zobacz także: domowa, pyszna szynka w prostym przepisie
src="https://d.wpimg.pl/240680908--1051408732/szynko.jpg"/>
Polecamy wideo: dlaczego warto jeść suszone śliwki?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze