Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Komu słodkie bułeczki z powidłami śliwkowymi? Są bardzo smaczne w jesienne popołudnia ze szklanką herbaty lub ciepłym mlekiem. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymiDrożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi
Katarzyna Kwella

Ciasto drożdżowe:

  • 330 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 20 g drożdży,
  • 40 g cukru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu,
  • cynamon.

Do posmarowania:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka.

Przepis

  • Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
  • Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na godz. Formę na muffiny nasmarować masłem i wysypać mąką. Można również piec pojedynczo na blaszce.
  • Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować powidła, posypać cynamonem a następnie zawinąć ku środkowi na 3 części (patrz film w następnym poście). Zawinięte ciasto pokroić na 5 cm kawałki, każdy naciąć na 3 cienkie paseczki i zapleść warkocz. Zwinąć od strony nienaciętej i ułożyć w formie na muffiny.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C góra-dół.
  • Supełki nakryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte supełki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec ok 20-25 min w nagrzanym do 180 st. C góra-dół piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja