Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi
Komu słodkie bułeczki z powidłami śliwkowymi? Są bardzo smaczne w jesienne popołudnia ze szklanką herbaty lub ciepłym mlekiem. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Ciasto drożdżowe:
- 330 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 20 g drożdży,
- 40 g cukru,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu,
- cynamon.
Do posmarowania:
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka.
- Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
- Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na godz. Formę na muffiny nasmarować masłem i wysypać mąką. Można również piec pojedynczo na blaszce.
- Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować powidła, posypać cynamonem a następnie zawinąć ku środkowi na 3 części (patrz film w następnym poście). Zawinięte ciasto pokroić na 5 cm kawałki, każdy naciąć na 3 cienkie paseczki i zapleść warkocz. Zwinąć od strony nienaciętej i ułożyć w formie na muffiny.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C góra-dół.
- Supełki nakryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte supełki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec ok 20-25 min w nagrzanym do 180 st. C góra-dół piekarniku.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze