WP
WP

Dorsz w papilotach z kaszotto i sosem pietruszkowym. Pyszna rybka - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się

Pieczony dorsz podany w towarzystwie aromatycznego kaszotto i sosu pietruszkowego sprawdzi się na obiad lub lekką kolację. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

Składniki
  • 4 polędwiczki z dorsza
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz biały
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża marchewka
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 plasterki cytryny (dość grube)
  • 1 łyżka oleju arachidowego

Kaszotto miodowe:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki miodu pitnego
  • 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżka masła koziego
  • garść rukoli
  • kilka orzechów włoskich
WP

Sos pietruszkowy:

  • garść posiekanej pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • kilka łyżek oliwy
Przepis

Rybę przyprawić z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Warzywa pokroić, przełożyć do miski. Wlać olej, wymieszać. Z papieru do pieczenia wyciąć cztery arkusze. Na każdy nałożyć trochę warzywnej "sałatki", ułożyć rybę, na filety dać po plasterku cytryny i gałązce rozmarynu, przykryć drugą porcją sałatki. Zawinąć i wstawić do piekarnika (20 minut, 200 st. C). Podawać z kaszotto i sosem pietruszkowym. Cebulę drobno posiekać i skarmelizować w miodzie. Dodać kaszę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Zalać miodem i odparować. Gotować do miękkości, podlewając ciepłym bulionem. Pod koniec dodać ser kozi (jeśli używamy twardego, to należy zetrzeć go na tarce), masło, lekko przesiekane orzechy oraz poszarpaną rukolę. Czosnek rozgnieść z solą. Wsypać drobno posiekaną pietruszkę, wlać oliwę i dokładnie wymieszać.

Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP