Dorsz w papilotach z kaszotto i sosem pietruszkowym. Pyszna rybka
Pieczony dorsz podany w towarzystwie aromatycznego kaszotto i sosu pietruszkowego sprawdzi się na obiad lub lekką kolację. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 polędwiczki z dorsza
- sok z cytryny
- sól
- pieprz biały
- pomidorki koktajlowe
- 1 papryka żółta
- 1 duża marchewka
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 plasterki cytryny (dość grube)
- 1 łyżka oleju arachidowego
Kaszotto miodowe:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 łyżka miodu
- ½ szklanki miodu pitnego
- 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
- 100 g sera koziego
- 1 łyżka masła koziego
- garść rukoli
- kilka orzechów włoskich
Sos pietruszkowy:
- garść posiekanej pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- kilka łyżek oliwy
Rybę przyprawić z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Warzywa pokroić, przełożyć do miski. Wlać olej, wymieszać. Z papieru do pieczenia wyciąć cztery arkusze. Na każdy nałożyć trochę warzywnej "sałatki", ułożyć rybę, na filety dać po plasterku cytryny i gałązce rozmarynu, przykryć drugą porcją sałatki. Zawinąć i wstawić do piekarnika (20 minut, 200 st. C). Podawać z kaszotto i sosem pietruszkowym. Cebulę drobno posiekać i skarmelizować w miodzie. Dodać kaszę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Zalać miodem i odparować. Gotować do miękkości, podlewając ciepłym bulionem. Pod koniec dodać ser kozi (jeśli używamy twardego, to należy zetrzeć go na tarce), masło, lekko przesiekane orzechy oraz poszarpaną rukolę. Czosnek rozgnieść z solą. Wsypać drobno posiekaną pietruszkę, wlać oliwę i dokładnie wymieszać.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze