Dorsz pieczony w warzywach. Smakowity sposób na rybkę
Trudno o smaczniejszy sposób na przygotowanie ryby niż upieczenie jej z warzywami. Będzie nie tylko pysznie, ale także zdrowo i kolorowo. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na dorsza zapiekanego z marchewką, porem i pieczarkami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pory pokroić na talarki, a marchewkę na cienkie plasterki. Pory włożyć na 12 minut do osolonego wrzątku.
- Podsmażyć pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Przesmażyć marchewkę, podlać wodą, dusić 5 minut.
- Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Połowę porów wymieszać z marchewką i przelożyć do formy żaroodpornej. Ułożyć w niej filety.
- Przykryć mieszanką porów z pieczarkami. Posypać nasionami słonecznika.
- Zapiekać 20 minut. Gotowe danie posypać koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl