Domowy sok z aronii. Smak i zdrowie zamknięte w butelce

Domowe soki to jeden z dodatków, które powinno pojawić się w spiżarni. To cenna dawka zdrowia i smaku. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".

Domowy sok z aronii. Smak i zdrowie zamknięte w butelceDomowy sok z aronii. Smak i zdrowie zamknięte w butelce
Karolina Osica

Składniki

  • 2 kg aronii
  • 2 szklanki wody
  • 400 g cukru

Przepis

Umytą aronię wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na dużym ogniu, mieszając dość często (aronia lubi przywierać do dna garnka). Po 10 minutach dosypać cukru. Gotować jeszcze 20 minut. Po tym czasie odcedzić sok od owoców, ponownie zagotować. Przelewać do wyparzonych, suchych buteleczek/ słoików. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Zastanawiacie się pewnie co zrobić z owocami. Możecie przerobić je na dżem, mieląc je albo blendując. Polecam dodać do nich jeszcze po zmieleniu cukru i np. jabłek (same owoce aronii są gorzkie).
Zobacz także: prosty przepis na kimchi - pikantna kiszona kapusta pekińska

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja