Domowy sok z aronii. Smak i zdrowie zamknięte w butelce
Domowe soki to jeden z dodatków, które powinno pojawić się w spiżarni. To cenna dawka zdrowia i smaku. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 kg aronii
- 2 szklanki wody
- 400 g cukru
Umytą aronię wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na dużym ogniu, mieszając dość często (aronia lubi przywierać do dna garnka). Po 10 minutach dosypać cukru. Gotować jeszcze 20 minut. Po tym czasie odcedzić sok od owoców, ponownie zagotować. Przelewać do wyparzonych, suchych buteleczek/ słoików. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Zastanawiacie się pewnie co zrobić z owocami. Możecie przerobić je na dżem, mieląc je albo blendując. Polecam dodać do nich jeszcze po zmieleniu cukru i np. jabłek (same owoce aronii są gorzkie).
Zobacz także: prosty przepis na kimchi - pikantna kiszona kapusta pekińska
src="https://d.wpimg.pl/1296733402--1642783350/kimchimini.jpg"/>
Polecamy wideo: Zjadamy cukier, choć o tym nie wiemy
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze