Domowy smak ulubionych produktów. Te urządzenia pomogą ci zrobić naturalny jogurt, masło oraz prawdziwy twaróg!

Naturalna, nieprzetworzona żywność to podstawa zdrowego jadłospisu. Niestety, w dobie fast foodów, ulepszaczy smaku i konserwantów coraz trudniej znaleźć produkty, które spełniałyby te kryteria. Nic dziwnego zatem, że coraz więcej osób stawia na żywność zrobioną własnoręcznie w domu. Na szczęście, dziś wyręczają nas w pracy inteligentne urządzenia. Zobacz, które z nich pomogą ci przygotować smaczne produkty domowej roboty.

jogurt jogurtownicaPrzygotuj własne jogurty - takie, jakie lubisz
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Agnieszka Małgorzata Adamska

Moda na naturalną żywność sprawiła, że wzorem naszych mam i babć coraz chętniej pieczemy chleby, robimy przetwory, wyrabiamy masło, a nawet przygotowujemy własnoręcznie produkty nabiałowe. Wydawałoby się, że taki domowy przemysł to wymaga wiele czasu i energii. Nic bardziej mylnego. Z ich pomocą tych sprzętów możesz cieszyć się wybornym smakiem domowych wyrobów każdego dnia!

Jak zrobić domowy jogurt? To nic trudnego

O zaletach jedzenia jogurtów chyba nie musimy nikogo przekonywać. Te pyszne i zdrowe produkty zawierają cenne bakterie probiotyczne, które dbają o mikroflorę jelit, poprawiają trawienie i podnoszą odporność organizmu. Niestety, wiele sklepowych jogurtów poza cennymi bakteriami i białkiem skrywa także duże ilości cukru, zagęstniki, barwniki, polepszacze smaku i szkodliwe mleko w proszku. Nie zapominajmy też, że jogurty – podobnie jak wiele innych produktów termizowanych – ją utrwalane, żeby zapobiec ich szybkiemu psuciu. W rezultacie wraz z cennymi składnikami przyswajamy także szkodliwą chemię, która może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Na szczęście, nie trzeba rezygnować dobrodziejstw produktów probiotycznych. Zdrowszą alternatywną dla kupnych jogurtów są te zrobione w domowych warunkach. To zadanie wydaje się trudne i czasochłonne, ale zapewniamy, że z nieocenioną jogurtownicą przyrządzisz domowy jogurt prosto i szybko.

Proces ukwaszania się jogurtu trwa zwykle od 6 do 10 godzin i musi przebiegać w odpowiedniej temperaturze. Dzięki jogurtownicy wszystkie warunki niezbędne do namnażania się bakterii są spełnione, dzięki czemu naturalny produkt wyróżnia nie tylko doskonały smak, ale także najwyższa jakość. Najprostsze urządzenia kupimy za mniej niż 100 zł. Ich prosty mechanizm opiera się na działaniu dwóch naczyń – do jednego wlewamy mleko o temperaturze pokojowej, a do drugiego gorącą wodę. Dzięki temu mleko zachowuje ciepłą temperaturę, która sprzyja zakwaszaniu. Droższe modele zawierają wiele przydatnych funkcji, jak np. termometr i regulator czasu pracy urządzenia. Nie ma wątpliwości, że każdy wariant pomoże przyrządzić najzdrowszy domowy jogurt, którego smak zachwyci całą rodzinę.

Prawdziwe masło własnej roboty

Wakacje na wsi to jedno z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Każdy, kto miał szczęście spędzać lato w otoczeniu zwierząt i natury, z pewnością pamięta charakterystyczny smak wiejskich specjałów, jak np. świeży, chrupiący chleb posmarowany prawdziwym masłem domowej roboty. Próżno szukać takiego produktu na sklepowych półkach, bo nawet te ekologiczne nie mogą równać się ze smakiem śmietankowego masła utartego rękami wprawnej gospodyni. Na szczęście, wcale nie trzeba jechać na prowincję, żeby móc cieszyć się smakiem pajdy chleba posmarowanej obficie prawdziwym masłem. Jeżeli tęsknisz za tym wspomnieniem, możesz przygotować wyborne, domowe masło we własnej kuchni. Potrzebujesz w tym celu ok pół litra gęstej śmietany 30 proc. oraz miksera, który utrze masło szybko i sprawnie. Jeżeli chcesz, możesz doprawić masło czosnkiem, solą i natką pietruszki – gwarantujemy, że chleb posmarowany takim domowym rarytasem zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Przywołaj smak dzieciństwa. Domowy twaróg w parę minut

Kolejnym produktem, który także może przywoływać wspomnienie lata na polskiej wsi, jest oczywiście naturalny ser twarogowy. Sekretem doświadczonych gospodyń jest najlepsze mleko od polskich krów i gęsta, tłusta śmietana, dzięki której twaróg zachowuje miękkość i wilgotność. Oprócz tych składników potrzebujesz jeszcze cytrynę i sól do smaku oraz sprawnego robota kuchennego, który wykona za ciebie całą pracę związaną z mieszaniem składników na pyszny, domowy ser.

Cała filozofia polega na podgrzewaniu mleka z sokiem z cytryny w pojemniku miksującym do czasu, aż pod wpływem temperatury zacznie wyodrębniać się masa twarogowa. Następnie twaróg przecedzamy przez sitko, wrzucamy z powrotem do pojemnika miksującego, dodajemy ser i śmietanę, a następnie miksujemy przez ok. pół minuty. Ser można łączyć z ulubionymi dodatkami, jeść na słodko, z ulubioną konfiturą lub w wersji wytrawnej, z warzywami. Domowy smak jak z czasów dzieciństwa gwarantowany.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów