Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy to jedno z obowiązkowych dań na świątecznym stole. Jest delikatny głównie dzięki dwukrotnemu mieleniu. Dodatek wątroby wieprzowej czyni go aksamitnym i łatwym do rozsmarowania. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Pasztet wieprzowyPasztet wieprzowy
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • około 1500 g łopatki wieprzowej
  • około 500 g podgardla wieprzowego
  • około 500 g wątroby wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4-5 większych ząbków czosnku
  • sól według własnego smaku
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Przepis

  • Łopatkę i podgardle pokrój na kilka mniejszych kawałków. Dodaj przyprawy i natrzyj nimi mięso – odstaw przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry.
  • Przygotuj formę do zapiekania: może to być garnek, brytfanna lub naczynie żaroodporne. Dobrze by było, gdyby to naczynie miało pokrywkę. Jeśli jej nie ma to możesz skorzystać z folii aluminiowej lub (lepiej) z papieru do pieczenia, którym owiniesz górę naczynia.
  • Na dno formy do zapiekania ułóż cebulę i czosnek, a na nie kawałki mięsa. Nałóż pokrywę lub owiń górę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 70-80 minut.
  • W tym czasie oczyść wątrobę i pokrój ją na mniejsze kawałki
  • Ostrożnie wyjmij z piekarnika mięso i dołóż do niego kawałki wątroby, najlepiej pod spód mięsa. Naczynie przykryj i ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie wszystko powinno być miękkie – sprawdź przed wyjęciem.
  • Wyłącz piekarnik i wyjmij z niego mięso. Pozostaw je pod przykryciem do wystygnięcia.
  • Wystudzone mięso wyjmij z naczynia – w samym naczyniu powinno zostać sporo sosu. Podziel mięso i wątrobę na kawałki takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się do maszynki do mielenia.
  • Zmiel wszystko razem na drobnym sitku dwukrotnie: mięso, wątrobę, cebulę i czosnek.
  • Do masy dodaj sos z pieczenia, dopraw ewentualnie pod swój smak. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Formę, w której będziesz zapiekać pasztet natłuść lekko i obsyp bułką tartą. Możesz jednak po prostu wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Do formy przełóż masę mięsną i wyrównaj ją dłonią lub łyżką. Możesz przykryć formę pokrywą lub papierem, ale nie do końca, aby para miała ujście. Możesz również w ogóle nie przykrywać pasztetu, wtedy uzyskasz lekko chrupiącą skórkę.
  • Wstaw swój pasztet do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯