Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy to jedno z obowiązkowych dań na świątecznym stole. Jest delikatny głównie dzięki dwukrotnemu mieleniu. Dodatek wątroby wieprzowej czyni go aksamitnym i łatwym do rozsmarowania. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Pasztet wieprzowyPasztet wieprzowy
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • około 1500 g łopatki wieprzowej
  • około 500 g podgardla wieprzowego
  • około 500 g wątroby wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4-5 większych ząbków czosnku
  • sól według własnego smaku
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Przepis

  • Łopatkę i podgardle pokrój na kilka mniejszych kawałków. Dodaj przyprawy i natrzyj nimi mięso – odstaw przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry.
  • Przygotuj formę do zapiekania: może to być garnek, brytfanna lub naczynie żaroodporne. Dobrze by było, gdyby to naczynie miało pokrywkę. Jeśli jej nie ma to możesz skorzystać z folii aluminiowej lub (lepiej) z papieru do pieczenia, którym owiniesz górę naczynia.
  • Na dno formy do zapiekania ułóż cebulę i czosnek, a na nie kawałki mięsa. Nałóż pokrywę lub owiń górę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 70-80 minut.
  • W tym czasie oczyść wątrobę i pokrój ją na mniejsze kawałki
  • Ostrożnie wyjmij z piekarnika mięso i dołóż do niego kawałki wątroby, najlepiej pod spód mięsa. Naczynie przykryj i ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie wszystko powinno być miękkie – sprawdź przed wyjęciem.
  • Wyłącz piekarnik i wyjmij z niego mięso. Pozostaw je pod przykryciem do wystygnięcia.
  • Wystudzone mięso wyjmij z naczynia – w samym naczyniu powinno zostać sporo sosu. Podziel mięso i wątrobę na kawałki takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się do maszynki do mielenia.
  • Zmiel wszystko razem na drobnym sitku dwukrotnie: mięso, wątrobę, cebulę i czosnek.
  • Do masy dodaj sos z pieczenia, dopraw ewentualnie pod swój smak. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Formę, w której będziesz zapiekać pasztet natłuść lekko i obsyp bułką tartą. Możesz jednak po prostu wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Do formy przełóż masę mięsną i wyrównaj ją dłonią lub łyżką. Możesz przykryć formę pokrywą lub papierem, ale nie do końca, aby para miała ujście. Możesz również w ogóle nie przykrywać pasztetu, wtedy uzyskasz lekko chrupiącą skórkę.
  • Wstaw swój pasztet do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇