Trwa ładowanie...
d15m1gr
21-12-2022 11:45

Domowy pasztet wieprzowy

Przepis

Domowy pasztet wieprzowy to jedno z obowiązkowych dań na świątecznym stole. Jest delikatny głównie dzięki dwukrotnemu mieleniu. Dodatek wątroby wieprzowej czyni go aksamitnym i łatwym do rozsmarowania. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

d15m1gr
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • około 1500 g łopatki wieprzowej
  • około 500 g podgardla wieprzowego
  • około 500 g wątroby wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4-5 większych ząbków czosnku
  • sól według własnego smaku
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Przepis
  • Łopatkę i podgardle pokrój na kilka mniejszych kawałków. Dodaj przyprawy i natrzyj nimi mięso – odstaw przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry.
  • Przygotuj formę do zapiekania: może to być garnek, brytfanna lub naczynie żaroodporne. Dobrze by było, gdyby to naczynie miało pokrywkę. Jeśli jej nie ma to możesz skorzystać z folii aluminiowej lub (lepiej) z papieru do pieczenia, którym owiniesz górę naczynia.
  • Na dno formy do zapiekania ułóż cebulę i czosnek, a na nie kawałki mięsa. Nałóż pokrywę lub owiń górę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 70-80 minut.
  • W tym czasie oczyść wątrobę i pokrój ją na mniejsze kawałki
  • Ostrożnie wyjmij z piekarnika mięso i dołóż do niego kawałki wątroby, najlepiej pod spód mięsa. Naczynie przykryj i ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie wszystko powinno być miękkie – sprawdź przed wyjęciem.
  • Wyłącz piekarnik i wyjmij z niego mięso. Pozostaw je pod przykryciem do wystygnięcia.
  • Wystudzone mięso wyjmij z naczynia – w samym naczyniu powinno zostać sporo sosu. Podziel mięso i wątrobę na kawałki takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się do maszynki do mielenia.
  • Zmiel wszystko razem na drobnym sitku dwukrotnie: mięso, wątrobę, cebulę i czosnek.
  • Do masy dodaj sos z pieczenia, dopraw ewentualnie pod swój smak. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Formę, w której będziesz zapiekać pasztet natłuść lekko i obsyp bułką tartą. Możesz jednak po prostu wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Do formy przełóż masę mięsną i wyrównaj ją dłonią lub łyżką. Możesz przykryć formę pokrywą lub papierem, ale nie do końca, aby para miała ujście. Możesz również w ogóle nie przykrywać pasztetu, wtedy uzyskasz lekko chrupiącą skórkę.
  • Wstaw swój pasztet do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do wystudzenia.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Domowy pasztet wieprzowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15m1gr
d15m1gr
d15m1gr
d15m1gr
Więcej tematów
d15m1gr