Domowy ocet jabłkowy. Pyszny sposób na odchudzanie
None
Historyczny skarb w kuchni
Ocet jabłkowy uważany jest za wyjątkowo zdrowy i przydatny produkt. Płyn ten podobno stosowała Kleopatra, znał i używał go Hipokrates, a Krzysztof Kolumb wykorzystywał w zwalczaniu szkorbutu. Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców wywołanej przez bakterie octowe. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale to także znakomity specyfik na skórę i włosy. To również popularny produkt w walce z nadprogramowymi kilogramami - odpowiednio stosowany pomoże skutecznie schudnąć. Oto, dlaczego warto mieć ten ocet w kuchni i jak przygotować go samodzielnie.
Właściwości octu jabłkowego
Wyjątkowe działanie żółto-brązowego płynu znane jest od dawien dawna. Według zwolenników medycyny niekonwencjonalnej z powodzeniem można go stosować na problemy z bezsennością, astmą, anemią, trawieniem czy liszajami. Pełno w nim potasu, chloru, fosforu, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru i krzemu, które korzystnie wpływają na organizm. Wyniki badań sugerują, że dzięki zawartości pektyn ma korzystny wpływ na serce. Ponadto obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, poprawia insulinowrażliwość tkanek i redukuje wahanie się poziomu cukru pomiędzy posiłkami.
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Od kilku sezonów popularnością cieszą się produkty odchudzające z octem jabłkowym w składzie. W aptekach do nabycia są suplementy diety mające na celu walkę ze zbędnymi kilogramami, w których znajdziemy ekstrakt z octu jabłkowego. W opinii niektórych wynika to z tego, że pomaga on przyspieszyć metabolizm, podczas gdy inni sugerują, że spala kalorie i hamuje apetyt. Faktem jest, że Kwas jabłkowy przyczynia się do szybszego odczuwania sytości przez hamowanie czynności hormonu głodu. Najlepszy efekt uzyskamy używając jednak kuchennego octu niż tabletek czy preparatów ze śladową ilością tej cennych substancji. Jeśli więc chcemy schudnąć, wystarczy dodać 2 łyżeczki tego płynu do szklanki wody i wypijać taką miksturę przed każdym posiłkiem.
Przepis na domowy ocet
Ocet jabłkowy można kupić w sklepie, ale znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie go samodzielnie. Kilka dużych jabłek myjemy i kroimy na małe kawałki razem ze skórką oraz gniazdami nasiennymi. Umieszczamy jej w dużym słoju i zalewamy słodką, przegotowaną wodą w proporcji: łyżka cukru na szklankę wody. Naczynie zatykamy, u góry obwiązując je płótnem. Trzymamy w ciepłym miejscu przez około cztery tygodnie - jabłka muszą sfermentować. Od czasu do czasu całość mieszamy drewnianą łyżką. Gotowy ocet rozlewamy do butelek, sącząc go przez gazę.
Nie dla wszystkich
Należy jednak wspomnieć i o tym, że pomimo iż jest on produktem naturalnym, istnieją pewne przeciwwskazania do jego długotrwałego stosowania. Warto pamiętać, że ocet jabłkowy jest bardzo kwaśny i stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować podrażnienie gardła i żołądka (dotyczy to szczególnie osób z chorobą wrzodową)
, a nawet uszkodzenie szkliwa zębów. Dlatego zawsze powinien być rozcieńczony, mieszany z wodą lub sokiem. Długotrwałe stosowanie octu z jabłek może też skutkować niższą gęstością kości, powinny więc na niego uważać osoby chore na osteoporozę. Ocet jabłkowy może też wchodzić w interakcję z innymi lekami, więc przed podjęciem decyzji o włączeniu go do diety należy zasięgnąć porady lekarza.