Domowy ocet jabłkowy. Pyszny sposób na odchudzanie

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Historyczny skarb w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Ocet jabłkowy uważany jest za wyjątkowo zdrowy i przydatny produkt. Płyn ten podobno stosowała Kleopatra, znał i używał go Hipokrates, a Krzysztof Kolumb wykorzystywał w zwalczaniu szkorbutu. Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców wywołanej przez bakterie octowe. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale to także znakomity specyfik na skórę i włosy. To również popularny produkt w walce z nadprogramowymi kilogramami - odpowiednio stosowany pomoże skutecznie schudnąć. Oto, dlaczego warto mieć ten ocet w kuchni i jak przygotować go samodzielnie.

/ 5Właściwości octu jabłkowego

Obraz
© 123RF.COM

Wyjątkowe działanie żółto-brązowego płynu znane jest od dawien dawna. Według zwolenników medycyny niekonwencjonalnej z powodzeniem można go stosować na problemy z bezsennością, astmą, anemią, trawieniem czy liszajami. Pełno w nim potasu, chloru, fosforu, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru i krzemu, które korzystnie wpływają na organizm. Wyniki badań sugerują, że dzięki zawartości pektyn ma korzystny wpływ na serce. Ponadto obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, poprawia insulinowrażliwość tkanek i redukuje wahanie się poziomu cukru pomiędzy posiłkami.

/ 5Ocet jabłkowy a odchudzanie

Obraz
© Shutterstock.com

Od kilku sezonów popularnością cieszą się produkty odchudzające z octem jabłkowym w składzie. W aptekach do nabycia są suplementy diety mające na celu walkę ze zbędnymi kilogramami, w których znajdziemy ekstrakt z octu jabłkowego. W opinii niektórych wynika to z tego, że pomaga on przyspieszyć metabolizm, podczas gdy inni sugerują, że spala kalorie i hamuje apetyt. Faktem jest, że Kwas jabłkowy przyczynia się do szybszego odczuwania sytości przez hamowanie czynności hormonu głodu. Najlepszy efekt uzyskamy używając jednak kuchennego octu niż tabletek czy preparatów ze śladową ilością tej cennych substancji. Jeśli więc chcemy schudnąć, wystarczy dodać 2 łyżeczki tego płynu do szklanki wody i wypijać taką miksturę przed każdym posiłkiem.

/ 5Przepis na domowy ocet

Obraz
© 123RF.COM

Ocet jabłkowy można kupić w sklepie, ale znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie go samodzielnie. Kilka dużych jabłek myjemy i kroimy na małe kawałki razem ze skórką oraz gniazdami nasiennymi. Umieszczamy jej w dużym słoju i zalewamy słodką, przegotowaną wodą w proporcji: łyżka cukru na szklankę wody. Naczynie zatykamy, u góry obwiązując je płótnem. Trzymamy w ciepłym miejscu przez około cztery tygodnie - jabłka muszą sfermentować. Od czasu do czasu całość mieszamy drewnianą łyżką. Gotowy ocet rozlewamy do butelek, sącząc go przez gazę.

/ 5Nie dla wszystkich

Obraz
© 123RF.COM

Należy jednak wspomnieć i o tym, że pomimo iż jest on produktem naturalnym, istnieją pewne przeciwwskazania do jego długotrwałego stosowania. Warto pamiętać, że ocet jabłkowy jest bardzo kwaśny i stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować podrażnienie gardła i żołądka (dotyczy to szczególnie osób z chorobą wrzodową)
, a nawet uszkodzenie szkliwa zębów. Dlatego zawsze powinien być rozcieńczony, mieszany z wodą lub sokiem. Długotrwałe stosowanie octu z jabłek może też skutkować niższą gęstością kości, powinny więc na niego uważać osoby chore na osteoporozę. Ocet jabłkowy może też wchodzić w interakcję z innymi lekami, więc przed podjęciem decyzji o włączeniu go do diety należy zasięgnąć porady lekarza.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru