Domowy krem orzechowy. Zrobienie słoiczka zajmie tylko kilka sekund

Krem orzechowy to wspaniały dodatek do koktajli, owsianki, ciasteczek, czy naleśników. Można go wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka, ale jako element posiłku również doskonale się sprawdzi.

masło orzechoweMasło orzechowe - przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Weganie i wegetarianie pokochali orzechy ze względu na dużą ilość białka. Dodatkowo witaminy z grupy B i E powodują, że orzechy pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu i kondycję skóry. Warto je jeść, są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Niestety warto sprawdzać na opakowaniu ich kaloryczność, jeżeli się odchudzamy, bo jej wysokość może zaskoczyć.

Krem orzechowy – jak zrobić?

Masło czy krem orzechowy to wspaniały dodatek do dipów i dań orientalnych. Posiadając je w lodówce możemy skomponować wspaniałe potrawy, np. jako przekąskę można przygotować warzywne tortille, a jako sos podać właśnie miksturę z dodatkiem masła orzechowego. Połączenie jest niecodzienne, ale smakuje obłędnie.

Jak zatem przygotować tę bazę do różnorodnych kuchennych wariacji? Nic prostszego, gdy ma się dobry blender lub malakser.

Krem orzechowy – składniki

Do przygotowania słoiczka kremu potrzebujemy około 400 gramów orzeszków. Jeżeli są już uprażone, możemy przystąpić do miksowania, jeżeli nie, należy je podpiec na suchej patelni, lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Następnie takie orzechy należy ostudzić.

Nasze bakalie należy przełożyć do urządzenia miksującego i blendować na najwyższych obrotach, aż wydzieli się naturalny olej i powstanie jednolita, kremowa masa. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek.

Dla urozmaicenia np. kremu z orzechów włoskich można dodać odrobinę miodu, cynamonu oraz soli. Należy zacząć od małych ilości, by móc kontrolować smak naszego masła.

Maliny – czy musimy je myć?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu