Trwa ładowanie...

Domowy krem orzechowy. Zrobienie słoiczka zajmie tylko kilka sekund

Krem orzechowy to wspaniały dodatek do koktajli, owsianki, ciasteczek, czy naleśników. Można go wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka, ale jako element posiłku również doskonale się sprawdzi.

Masło orzechowe - przepisMasło orzechowe - przepisŹródło: Getty Images
d9zj1o7
d9zj1o7

Weganie i wegetarianie pokochali orzechy ze względu na dużą ilość białka. Dodatkowo witaminy z grupy B i E powodują, że orzechy pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu i kondycję skóry. Warto je jeść, są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Niestety warto sprawdzać na opakowaniu ich kaloryczność, jeżeli się odchudzamy, bo jej wysokość może zaskoczyć.

Krem orzechowy – jak zrobić?

Masło czy krem orzechowy to wspaniały dodatek do dipów i dań orientalnych. Posiadając je w lodówce możemy skomponować wspaniałe potrawy, np. jako przekąskę można przygotować warzywne tortille, a jako sos podać właśnie miksturę z dodatkiem masła orzechowego. Połączenie jest niecodzienne, ale smakuje obłędnie.

Jak zatem przygotować tę bazę do różnorodnych kuchennych wariacji? Nic prostszego, gdy ma się dobry blender lub malakser.

Krem orzechowy – składniki

Do przygotowania słoiczka kremu potrzebujemy około 400 gramów orzeszków. Jeżeli są już uprażone, możemy przystąpić do miksowania, jeżeli nie, należy je podpiec na suchej patelni, lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Następnie takie orzechy należy ostudzić.

d9zj1o7

Nasze bakalie należy przełożyć do urządzenia miksującego i blendować na najwyższych obrotach, aż wydzieli się naturalny olej i powstanie jednolita, kremowa masa. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek.

Dla urozmaicenia np. kremu z orzechów włoskich można dodać odrobinę miodu, cynamonu oraz soli. Należy zacząć od małych ilości, by móc kontrolować smak naszego masła.

Maliny – czy musimy je myć?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj