Domowy krem orzechowy. Zrobienie słoiczka zajmie tylko kilka sekund

Krem orzechowy to wspaniały dodatek do koktajli, owsianki, ciasteczek, czy naleśników. Można go wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka, ale jako element posiłku również doskonale się sprawdzi.

masło orzechoweMasło orzechowe - przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Weganie i wegetarianie pokochali orzechy ze względu na dużą ilość białka. Dodatkowo witaminy z grupy B i E powodują, że orzechy pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu i kondycję skóry. Warto je jeść, są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Niestety warto sprawdzać na opakowaniu ich kaloryczność, jeżeli się odchudzamy, bo jej wysokość może zaskoczyć.

Krem orzechowy – jak zrobić?

Masło czy krem orzechowy to wspaniały dodatek do dipów i dań orientalnych. Posiadając je w lodówce możemy skomponować wspaniałe potrawy, np. jako przekąskę można przygotować warzywne tortille, a jako sos podać właśnie miksturę z dodatkiem masła orzechowego. Połączenie jest niecodzienne, ale smakuje obłędnie.

Jak zatem przygotować tę bazę do różnorodnych kuchennych wariacji? Nic prostszego, gdy ma się dobry blender lub malakser.

Krem orzechowy – składniki

Do przygotowania słoiczka kremu potrzebujemy około 400 gramów orzeszków. Jeżeli są już uprażone, możemy przystąpić do miksowania, jeżeli nie, należy je podpiec na suchej patelni, lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Następnie takie orzechy należy ostudzić.

Nasze bakalie należy przełożyć do urządzenia miksującego i blendować na najwyższych obrotach, aż wydzieli się naturalny olej i powstanie jednolita, kremowa masa. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek.

Dla urozmaicenia np. kremu z orzechów włoskich można dodać odrobinę miodu, cynamonu oraz soli. Należy zacząć od małych ilości, by móc kontrolować smak naszego masła.

Maliny – czy musimy je myć?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć