Domowy krem orzechowy. Zrobienie słoiczka zajmie tylko kilka sekund

Krem orzechowy to wspaniały dodatek do koktajli, owsianki, ciasteczek, czy naleśników. Można go wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka, ale jako element posiłku również doskonale się sprawdzi.

masło orzechoweMasło orzechowe - przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Weganie i wegetarianie pokochali orzechy ze względu na dużą ilość białka. Dodatkowo witaminy z grupy B i E powodują, że orzechy pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu i kondycję skóry. Warto je jeść, są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Niestety warto sprawdzać na opakowaniu ich kaloryczność, jeżeli się odchudzamy, bo jej wysokość może zaskoczyć.

Krem orzechowy – jak zrobić?

Masło czy krem orzechowy to wspaniały dodatek do dipów i dań orientalnych. Posiadając je w lodówce możemy skomponować wspaniałe potrawy, np. jako przekąskę można przygotować warzywne tortille, a jako sos podać właśnie miksturę z dodatkiem masła orzechowego. Połączenie jest niecodzienne, ale smakuje obłędnie.

Jak zatem przygotować tę bazę do różnorodnych kuchennych wariacji? Nic prostszego, gdy ma się dobry blender lub malakser.

Krem orzechowy – składniki

Do przygotowania słoiczka kremu potrzebujemy około 400 gramów orzeszków. Jeżeli są już uprażone, możemy przystąpić do miksowania, jeżeli nie, należy je podpiec na suchej patelni, lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Następnie takie orzechy należy ostudzić.

Nasze bakalie należy przełożyć do urządzenia miksującego i blendować na najwyższych obrotach, aż wydzieli się naturalny olej i powstanie jednolita, kremowa masa. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek.

Dla urozmaicenia np. kremu z orzechów włoskich można dodać odrobinę miodu, cynamonu oraz soli. Należy zacząć od małych ilości, by móc kontrolować smak naszego masła.

Maliny – czy musimy je myć?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości