Domowy krem orzechowy. Zrobienie słoiczka zajmie tylko kilka sekund

Krem orzechowy to wspaniały dodatek do koktajli, owsianki, ciasteczek, czy naleśników. Można go wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka, ale jako element posiłku również doskonale się sprawdzi.

masło orzechoweMasło orzechowe - przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Weganie i wegetarianie pokochali orzechy ze względu na dużą ilość białka. Dodatkowo witaminy z grupy B i E powodują, że orzechy pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu i kondycję skóry. Warto je jeść, są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Niestety warto sprawdzać na opakowaniu ich kaloryczność, jeżeli się odchudzamy, bo jej wysokość może zaskoczyć.

Krem orzechowy – jak zrobić?

Masło czy krem orzechowy to wspaniały dodatek do dipów i dań orientalnych. Posiadając je w lodówce możemy skomponować wspaniałe potrawy, np. jako przekąskę można przygotować warzywne tortille, a jako sos podać właśnie miksturę z dodatkiem masła orzechowego. Połączenie jest niecodzienne, ale smakuje obłędnie.

Jak zatem przygotować tę bazę do różnorodnych kuchennych wariacji? Nic prostszego, gdy ma się dobry blender lub malakser.

Krem orzechowy – składniki

Do przygotowania słoiczka kremu potrzebujemy około 400 gramów orzeszków. Jeżeli są już uprażone, możemy przystąpić do miksowania, jeżeli nie, należy je podpiec na suchej patelni, lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Następnie takie orzechy należy ostudzić.

Nasze bakalie należy przełożyć do urządzenia miksującego i blendować na najwyższych obrotach, aż wydzieli się naturalny olej i powstanie jednolita, kremowa masa. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek.

Dla urozmaicenia np. kremu z orzechów włoskich można dodać odrobinę miodu, cynamonu oraz soli. Należy zacząć od małych ilości, by móc kontrolować smak naszego masła.

Maliny – czy musimy je myć?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia