Trwa ładowanie...
d2ih6is
Katarzyna Gileta

Domowy groszek ptysiowy

Przepis

Groszek ptysiowy to doskonały dodatek do zup kremów. Jego przygotowanie w domu nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Groszek można przechowywać przez kilka tygodniu w szczelnie zamkniętym pojemniku.

d2ih6is
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 80 g masła,
  • niepełna szklanka wody,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • szczypta soli.
Przepis

Tłuszcz, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia, po czym, ciągle mieszając, dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając). Dobrze zaparzona mąka nie powinna przylepiać się łyżki i ścian garnka. Przekładamy masę do miski. Gdy przestygnie, dodajemy jaja po jednym, cały czas miksując masę. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze 2-3 łyżki wody. Napełniamy masą rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką o średnicy 4-5 mm i wyciskamy kuleczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia przez ok. 15 minut.

Zobacz też: Przepisy tradycyjne - chleb pszenny

Domowy groszek ptysiowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
Więcej tematów
d2ih6is