Domowy groszek ptysiowy
Groszek ptysiowy to doskonały dodatek do zup kremów. Jego przygotowanie w domu nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Groszek można przechowywać przez kilka tygodniu w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 80 g masła,
- niepełna szklanka wody,
- 170 g mąki pszennej,
- 3 jaja,
- szczypta soli.
Tłuszcz, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia, po czym, ciągle mieszając, dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając). Dobrze zaparzona mąka nie powinna przylepiać się łyżki i ścian garnka. Przekładamy masę do miski. Gdy przestygnie, dodajemy jaja po jednym, cały czas miksując masę. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze 2-3 łyżki wody. Napełniamy masą rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką o średnicy 4-5 mm i wyciskamy kuleczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia przez ok. 15 minut.
Zobacz też: Przepisy tradycyjne - chleb pszenny
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze