Domowy chleb z suszonymi pomidorami
Wspaniały domowy chleb z dodatkiem suszonych pomidorów. jest tak pyszny, ze można jeść go bez żadnych dodatków. Zachwyci każdego domownika i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i podczas imprez rodzinnych. Zrób go, a już nigdy nie będziesz chciała kupować innego chleba.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 5 szklanek mąki pszennej
- 15 g suszonych drożdży
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 8 suszonych pomidorów z zalewie
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml soku pomidorowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka cukru
- Szczypta soli
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, zioła prowansalskie. Wlewamy drożdże i mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek, koncentrat, sok pomidorowy oraz posiekane suszone pomidory. Wyrabiamy ciasto.
Opcjonalnie możemy dodać starty żółty ser, wtedy chlebek będzie przypominał w smaku pizzę. Ciasto na chleb odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem dużej keksówki. Pieczemy godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze