Domowe płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane to śniadaniowa klasyka w wielu polskich domach. Niestety, nie wszystkie produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach to propozycje bezpieczne dla naszego organizmu. W tych najgorszych zamiast naturalnego słodzika, znajdziemy miks syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszcze syntetyczne i fosforan trójsodowy, który może wywołać zaburzenia trawienia. Lepszym pomysłem będzie przygotowanie takiego przysmaku w domu - wystarczy kilka składników.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Składniki (1 słoik):

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do smaku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
W misce połącz ze sobą mąkę, sodę i sól. Zalej je wodą z miodem. Następnie wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Rozsmaruj ją równomiernie na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C przez około 15-25 minut do czasu, aż całość będzie złocista. Poczekaj, aż przestygnie, a następnie połam na mniejsze części i przełóż do słoika. Płatki podawaj do jogurtu lub klasycznie z mlekiem.
Zobacz także: pączki ziemniaczane z dżemem

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę