Domowe płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane to śniadaniowa klasyka w wielu polskich domach. Niestety, nie wszystkie produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach to propozycje bezpieczne dla naszego organizmu. W tych najgorszych zamiast naturalnego słodzika, znajdziemy miks syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszcze syntetyczne i fosforan trójsodowy, który może wywołać zaburzenia trawienia. Lepszym pomysłem będzie przygotowanie takiego przysmaku w domu - wystarczy kilka składników.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Składniki (1 słoik):

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do smaku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
W misce połącz ze sobą mąkę, sodę i sól. Zalej je wodą z miodem. Następnie wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Rozsmaruj ją równomiernie na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C przez około 15-25 minut do czasu, aż całość będzie złocista. Poczekaj, aż przestygnie, a następnie połam na mniejsze części i przełóż do słoika. Płatki podawaj do jogurtu lub klasycznie z mlekiem.
Zobacz także: pączki ziemniaczane z dżemem

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości