Domowe płatki kukurydziane
Płatki kukurydziane to śniadaniowa klasyka w wielu polskich domach. Niestety, nie wszystkie produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach to propozycje bezpieczne dla naszego organizmu. W tych najgorszych zamiast naturalnego słodzika, znajdziemy miks syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszcze syntetyczne i fosforan trójsodowy, który może wywołać zaburzenia trawienia. Lepszym pomysłem będzie przygotowanie takiego przysmaku w domu - wystarczy kilka składników.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Składniki (1 słoik):
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól do smaku
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
W misce połącz ze sobą mąkę, sodę i sól. Zalej je wodą z miodem. Następnie wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Rozsmaruj ją równomiernie na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C przez około 15-25 minut do czasu, aż całość będzie złocista. Poczekaj, aż przestygnie, a następnie połam na mniejsze części i przełóż do słoika. Płatki podawaj do jogurtu lub klasycznie z mlekiem.
Zobacz także: pączki ziemniaczane z dżemem
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.