Domowe lody prostsze niż myślisz. Potrzebujesz jedynie kilku tanich gadżetów

Upragniony letni upał może czasem dać w kość. Nie ma lepszego i smaczniejszego sposobu na ochłodzenie niż lody. Zamiast kupować sklepowe, w tym roku postaw na domową wersję, która posmakuje wszystkim domownikom, jest zdrowa i bajecznie prosta w przygotowaniu.

Domowe lody to idealny, letni deser
Źródło zdjęć: © iStock.com
Monika Zonenberg

Domowe czy sklepowe?

Wiosną i latem, kiedy temperatura za oknem jest bajecznie wysoka, często sięgamy po lody. Chłodzą nasz organizm, a przy tym doskonale pasują. To świetny deser dla dorosłych i dla maluchów, które wiecznie mają na niego ochotę. Lody powinny być smaczne, ale także zdrowe. Te, które znajdujemy w sklepach mogą mieć dużo cukru i chemicznych urozmaiceń, które dają bardzo intensywne kolory lub nieco sztuczny smak. Zamiast jeść coś, czego składu nie jesteśmy pewni, lepiej przygotować lody w domu. Mogłoby się wydawać, że zajmuje to dużo czasu i wymaga specjalnej maszyny. Nic bardziej mylnego! Niedrogie gadżety pozwolą ci zrobić je w ciągu kilku minut z dowolnych owoców i produktów mlecznych. Wszystko zależy od upodobań, apetytu i granic kulinarnej wyobraźni.

Niezbędne gadżety
Domowe lody możesz zrobić z owoców i wody lub produktów mlecznych. Osoby, które unikają produktów odzwierzęcych, mogą wybrać różnego rodzaju roślinne odpowiedniki. Najprostszym sposobem jest zblendowanie za pomocą blendera ręcznego lub stojącego wybranych składników, dosłodzenie ich wybraną metodą, dodanie przypraw i jogurtu lub mleka. Gotową mieszankę należy przelać do plastikowego pojemnika, który dopuszczony jest do mrożenia. Innym, bardziej ekscytującym pomysłem jest przelanie jej do specjalnych foremek o różnych kształtach z dołączonymi patyczkami. Po zamrożeniu wystarczy wyjąć lód i spożywać go podobnie jak te lody na patyku, które kupujemy w sklepach. Do lodów mrożonych w zwykłych pojemnikach przyda się specjalna łyżka, dzięki której w prosty sposób uformujemy gałki. Nałożone do uroczych pucharków lub plastikowych, kolorowych pojemniczków, będą doskonałym pomysłem na letni deser w gronie bliskich. Grunt w tym, żeby pięknie podać lody, więc zaopatrz się w specjalne łyżeczki i stojaki, dzięki którym będzie to nie tylko smakowita, ale i wyjątkowa chwila.

Lody na patyku
© Shutterstock.com

Proste przepisy
Istnieje kilka wersji domowych lodów. Banalnie proste przepisy przygotujesz w mniej niż 5 minut - wybierz ulubione owoce i zmiksuj je z sokiem z cytryny. Jeśli lubisz słodkości, dodaj miodu lub syropu klonowego. Tak przygotowany mus przelej do foremek lub dużego pojemnika i schowaj do zamrażalnika Jeśli masz ochotę, możesz dodać jogurt naturalny lub grecki, albo dowolne mleko. Konsystencja będzie gładsza, a lody bardziej sycące. Tym, którzy lubią proste rozwiązania, proponujemy lody ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub grejpfruta. Szybko i zdrowo, a zachwycone będą nawet dzieci, które lubią wybrzydzać. Do tego typu domowego deseru odpowiednie są truskawki, wiśnie, czereśnie, mango, ananas, maliny, jagody i wiele innych, sezonowych owoców. To idealny czas na lodowe eksperymenty, więc nie bój się próbować nowych smaków. Do lodów możesz dodać także porwane listki mięty lub melisy, a nawet dodać kawałeczki czekolady. Wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę, a jest z czego wybierać.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany