Domowe lody prostsze niż myślisz. Potrzebujesz jedynie kilku tanich gadżetów

Upragniony letni upał może czasem dać w kość. Nie ma lepszego i smaczniejszego sposobu na ochłodzenie niż lody. Zamiast kupować sklepowe, w tym roku postaw na domową wersję, która posmakuje wszystkim domownikom, jest zdrowa i bajecznie prosta w przygotowaniu.

Domowe lody to idealny, letni deser
Źródło zdjęć: © iStock.com
Monika Zonenberg

Domowe czy sklepowe?

Wiosną i latem, kiedy temperatura za oknem jest bajecznie wysoka, często sięgamy po lody. Chłodzą nasz organizm, a przy tym doskonale pasują. To świetny deser dla dorosłych i dla maluchów, które wiecznie mają na niego ochotę. Lody powinny być smaczne, ale także zdrowe. Te, które znajdujemy w sklepach mogą mieć dużo cukru i chemicznych urozmaiceń, które dają bardzo intensywne kolory lub nieco sztuczny smak. Zamiast jeść coś, czego składu nie jesteśmy pewni, lepiej przygotować lody w domu. Mogłoby się wydawać, że zajmuje to dużo czasu i wymaga specjalnej maszyny. Nic bardziej mylnego! Niedrogie gadżety pozwolą ci zrobić je w ciągu kilku minut z dowolnych owoców i produktów mlecznych. Wszystko zależy od upodobań, apetytu i granic kulinarnej wyobraźni.

Niezbędne gadżety
Domowe lody możesz zrobić z owoców i wody lub produktów mlecznych. Osoby, które unikają produktów odzwierzęcych, mogą wybrać różnego rodzaju roślinne odpowiedniki. Najprostszym sposobem jest zblendowanie za pomocą blendera ręcznego lub stojącego wybranych składników, dosłodzenie ich wybraną metodą, dodanie przypraw i jogurtu lub mleka. Gotową mieszankę należy przelać do plastikowego pojemnika, który dopuszczony jest do mrożenia. Innym, bardziej ekscytującym pomysłem jest przelanie jej do specjalnych foremek o różnych kształtach z dołączonymi patyczkami. Po zamrożeniu wystarczy wyjąć lód i spożywać go podobnie jak te lody na patyku, które kupujemy w sklepach. Do lodów mrożonych w zwykłych pojemnikach przyda się specjalna łyżka, dzięki której w prosty sposób uformujemy gałki. Nałożone do uroczych pucharków lub plastikowych, kolorowych pojemniczków, będą doskonałym pomysłem na letni deser w gronie bliskich. Grunt w tym, żeby pięknie podać lody, więc zaopatrz się w specjalne łyżeczki i stojaki, dzięki którym będzie to nie tylko smakowita, ale i wyjątkowa chwila.

Lody na patyku
© Shutterstock.com

Proste przepisy
Istnieje kilka wersji domowych lodów. Banalnie proste przepisy przygotujesz w mniej niż 5 minut - wybierz ulubione owoce i zmiksuj je z sokiem z cytryny. Jeśli lubisz słodkości, dodaj miodu lub syropu klonowego. Tak przygotowany mus przelej do foremek lub dużego pojemnika i schowaj do zamrażalnika Jeśli masz ochotę, możesz dodać jogurt naturalny lub grecki, albo dowolne mleko. Konsystencja będzie gładsza, a lody bardziej sycące. Tym, którzy lubią proste rozwiązania, proponujemy lody ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub grejpfruta. Szybko i zdrowo, a zachwycone będą nawet dzieci, które lubią wybrzydzać. Do tego typu domowego deseru odpowiednie są truskawki, wiśnie, czereśnie, mango, ananas, maliny, jagody i wiele innych, sezonowych owoców. To idealny czas na lodowe eksperymenty, więc nie bój się próbować nowych smaków. Do lodów możesz dodać także porwane listki mięty lub melisy, a nawet dodać kawałeczki czekolady. Wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę, a jest z czego wybierać.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad