Domowe lizaki i inne słodkości na letnie dni

Nie tylko dla dzieci

Kto z nas nie lubi słodyczy? Beata Kartowicz przygotowała letnie słodkości: smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi, bezy, markizy czekoladowe, ptysie z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i truskawkami oraz lizaki z kawałków ciasta czekoladowego.

Cake pops

Składniki:
400 g suchego ciasta pokruszonego (czekoladowego)
120 g serka mascarpone
80 g kremu czekoladowego
200 g czekolady, do obtoczenia
1 łyżka oleju
kolorowe posypki

Przygotowanie:
Krem: mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z wcześniej przygotowanym kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić przez 15 min. w zamrażarce. Wyjąć, odmierzyć równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki. Uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 min. Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów chłodzić przez ok. 15 min.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapnie jej nadmiar. Dowolnie udekorować, np. posypką kolorową. Wbić patyczkami w kartonik lub poukładać "do góry nogami" na papierze do pieczenia.

Ptysie i eklery

Składniki:
80 g masła
200 g mąki
7 jaj
1 szkl. wody
szczypta soli

Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia i powoli wsypywać mąkę, szybko i energicznie mieszając, aż znikną grudki. Gotować przez 5 min. na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i szkliste. Po przestudzeniu wbijamy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przekładamy w rękaw cukierniczy, wyciskamy równej wielkości ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. (w piekarniku z termoobiegiem).

Masa budyniowa

Składniki:
250 g margaryny
2 szkl. mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
spirytus (do smaku)

Przygotowanie:
Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ucierając. Wlać spirytus, utrzeć.

Markizy

Składniki:
1,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
0,75 szkl. kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. masła
0,75 szkl. mleka
0,25 szkl. śmietany 30%
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Mąkę i kakao wymieszać z proszkiem i sodą. Jajko utrzeć z masłem, dodać cukier. Do masy jajecznej naprzemiennie dodawać mleko ze śmietaną i mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i resztą suchych składników. Wymieszane ciasto wykładać gałkownicą do lodów na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C w piekarniku z termoobiegiem przez 15 min.

Krem do markiz

Składniki:
2 szkl. cukru pudru
1 szkl. masła orzechowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Cukier z masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym zmiksować na gładką masę i nałożyć na markizy.

Bezy

Składniki:
1 szkl. białek z jaj kurzych
2 szkl. cukru

Przygotowanie:
Białka z cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając tak, aby nie ścięło się białko, aż do rozpuszczenia się cukru. Ściągnąć z kąpieli wodnej i ubić mikserem na szklistą i sztywną masę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 140 st. C przez 10 min., po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 110 st. C i piec dalej przez ok. 45 min.

Krem śmietanowy

Składniki:
0,5 l śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 szkl. cukru pudru

Przygotowanie:
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Gotową masę nałożyć na wystudzone bezy i udekorować owocami.

Smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami

Składniki:
150 g truskawek
1 banan
1 brzoskwinia
1 łyżka syropu żurawinowego/z granatu (granat wzmacnia smak truskawek)
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki lodów waniliowych
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, zdjąć szypułki. Miksować blenderem razem z syropem żurawinowym, odstawić do zamrażarki na 15 min. Brzoskwinię pokroić na drobną kosteczkę i dodać syrop klonowy, wzbogaci to jej smak. Przełożyć ją do naczynia, następnie pokroić banany i ułożyć na brzoskwini, dodać lody waniliowe i zalać musem truskawkowym.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀