Domowe guacamole krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Prosty i smaczny przepis

Obraz
© 123RF

Pasta z awokado to przysmak kuchni meksykańskiej. Świetnie pasuje do kanapek na śniadanie czy też jako dip do nachosów na wieczór.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Dlaczego warto jeść awokado?

Obraz
© 123RF

Awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Wspomagają one działanie organizmu i zwiększają przyswajalność składników odżywczych z innych produktów. W przeciwieństwie do innych owoców, awokado zawiera niewielką ilość cukrów prostych. Należy pamiętać jednak, że awokado jest bardzo kaloryczne.

/ 5Baza, czyli dojrzały owoc

Obraz
© 123RF

Podstawą dobrego gucamole jest odpowiednio dojrzałe awokado. Możemy sprawdzić to poprzez delikatne naciśnięcie palcem na owoc, jeżeli skórka i miąższ delikatnie się uginają - owoc jest idealny. Dwa dojrzałe, obrane i oczyszczone z pestki awokado pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do miski i rozgnieć je na gładką masę widelcem.

/ 5Dodatki, które zmienią smak mdłego awokado

Obraz
© 123RF

Dodaj połowę drobno pokrojonej czerwonej cebulki oraz kilka gałązek posiekanej kolendry. Skrop sokiem z jednej limonki. Dla zaostrzenia smaku dodaj bardzo drobno posiekaną małą papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem.

/ 5Przechowywanie i podanie

Obraz
© 123RF

Guacamole przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone. Aby zapobiec ciemnieniu pasty włóż pestkę z awokado do miski z guacamole. Pasta z awokado sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub przekąsek na wieczór. Guacamole pasuje także jako dip do mięs i ryb albo sos do makaronów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji