Domowe guacamole krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Prosty i smaczny przepis

Obraz
© 123RF

Pasta z awokado to przysmak kuchni meksykańskiej. Świetnie pasuje do kanapek na śniadanie czy też jako dip do nachosów na wieczór.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Dlaczego warto jeść awokado?

Obraz
© 123RF

Awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Wspomagają one działanie organizmu i zwiększają przyswajalność składników odżywczych z innych produktów. W przeciwieństwie do innych owoców, awokado zawiera niewielką ilość cukrów prostych. Należy pamiętać jednak, że awokado jest bardzo kaloryczne.

/ 5Baza, czyli dojrzały owoc

Obraz
© 123RF

Podstawą dobrego gucamole jest odpowiednio dojrzałe awokado. Możemy sprawdzić to poprzez delikatne naciśnięcie palcem na owoc, jeżeli skórka i miąższ delikatnie się uginają - owoc jest idealny. Dwa dojrzałe, obrane i oczyszczone z pestki awokado pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do miski i rozgnieć je na gładką masę widelcem.

/ 5Dodatki, które zmienią smak mdłego awokado

Obraz
© 123RF

Dodaj połowę drobno pokrojonej czerwonej cebulki oraz kilka gałązek posiekanej kolendry. Skrop sokiem z jednej limonki. Dla zaostrzenia smaku dodaj bardzo drobno posiekaną małą papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem.

/ 5Przechowywanie i podanie

Obraz
© 123RF

Guacamole przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone. Aby zapobiec ciemnieniu pasty włóż pestkę z awokado do miski z guacamole. Pasta z awokado sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub przekąsek na wieczór. Guacamole pasuje także jako dip do mięs i ryb albo sos do makaronów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm