Domowe guacamole krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Prosty i smaczny przepis

Obraz
© 123RF

Pasta z awokado to przysmak kuchni meksykańskiej. Świetnie pasuje do kanapek na śniadanie czy też jako dip do nachosów na wieczór.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Dlaczego warto jeść awokado?

Obraz
© 123RF

Awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Wspomagają one działanie organizmu i zwiększają przyswajalność składników odżywczych z innych produktów. W przeciwieństwie do innych owoców, awokado zawiera niewielką ilość cukrów prostych. Należy pamiętać jednak, że awokado jest bardzo kaloryczne.

/ 5Baza, czyli dojrzały owoc

Obraz
© 123RF

Podstawą dobrego gucamole jest odpowiednio dojrzałe awokado. Możemy sprawdzić to poprzez delikatne naciśnięcie palcem na owoc, jeżeli skórka i miąższ delikatnie się uginają - owoc jest idealny. Dwa dojrzałe, obrane i oczyszczone z pestki awokado pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do miski i rozgnieć je na gładką masę widelcem.

/ 5Dodatki, które zmienią smak mdłego awokado

Obraz
© 123RF

Dodaj połowę drobno pokrojonej czerwonej cebulki oraz kilka gałązek posiekanej kolendry. Skrop sokiem z jednej limonki. Dla zaostrzenia smaku dodaj bardzo drobno posiekaną małą papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem.

/ 5Przechowywanie i podanie

Obraz
© 123RF

Guacamole przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone. Aby zapobiec ciemnieniu pasty włóż pestkę z awokado do miski z guacamole. Pasta z awokado sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub przekąsek na wieczór. Guacamole pasuje także jako dip do mięs i ryb albo sos do makaronów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce