Prosty i smaczny przepis
Pasta z awokado to przysmak kuchni meksykańskiej. Świetnie pasuje do kanapek na śniadanie czy też jako dip do nachosów na wieczór.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Wspomagają one działanie organizmu i zwiększają przyswajalność składników odżywczych z innych produktów. W przeciwieństwie do innych owoców, awokado zawiera niewielką ilość cukrów prostych. Należy pamiętać jednak, że awokado jest bardzo kaloryczne.
Baza, czyli dojrzały owoc
Podstawą dobrego gucamole jest odpowiednio dojrzałe awokado. Możemy sprawdzić to poprzez delikatne naciśnięcie palcem na owoc, jeżeli skórka i miąższ delikatnie się uginają - owoc jest idealny. Dwa dojrzałe, obrane i oczyszczone z pestki awokado pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do miski i rozgnieć je na gładką masę widelcem.
Dodatki, które zmienią smak mdłego awokado
Dodaj połowę drobno pokrojonej czerwonej cebulki oraz kilka gałązek posiekanej kolendry. Skrop sokiem z jednej limonki. Dla zaostrzenia smaku dodaj bardzo drobno posiekaną małą papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem.
Przechowywanie i podanie
Guacamole przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone. Aby zapobiec ciemnieniu pasty włóż pestkę z awokado do miski z guacamole. Pasta z awokado sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub przekąsek na wieczór. Guacamole pasuje także jako dip do mięs i ryb albo sos do makaronów.