Domowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Miękkie i puszyste
Taka puszystą drożdżówkę z rabarbarem i słodką kruszonką można zjeść na drugie śniadanie do kawy lub zabrać na rodzinną wycieczkę. Przepis na pyszne drożdżówki pochodzi z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Z drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz mleka przygotuj zaczyn. Odstaw na 15 min.
- W misce wymieszaj mąkę, jajko, roztopione masło, cukier oraz zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odłóż do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
- W tym czasie umyj rabarbar i pokrój na małe kawałki, posyp cukrem i wymieszaj.
- Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na posypany mąką blat. Podziel na 9 części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej zrób dołek, włóż kawałki rabarbaru (przyciśnij lekko, aby owoce pozostały w zagłębieniu) i posyp kruszonką – w misce w której było ciasto wymieszaj (najlepiej rękoma) 50 g zimnego masła, 5 łyżek mąki i 5 łyżek cukru.
- Drożdżówki odstaw na 20 min., po tym czasie piecz 30 min w temp. 180 stopni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl