Domowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Miękkie i puszyste

Taka puszystą drożdżówkę z rabarbarem i słodką kruszonką można zjeść na drugie śniadanie do kawy lub zabrać na rodzinną wycieczkę. Przepis na pyszne drożdżówki pochodzi z bloga "Kwelka gotuje".

Domowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Miękkie i puszysteDomowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Miękkie i puszyste
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 400 g mąki do ciast drożdżowych
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2-3 gałązki rabarbaru
  • 5 łyżeczek cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru

Przepis

  • Z drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz mleka przygotuj zaczyn. Odstaw na 15 min.
  • W misce wymieszaj mąkę, jajko, roztopione masło, cukier oraz zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odłóż do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
  • W tym czasie umyj rabarbar i pokrój na małe kawałki, posyp cukrem i wymieszaj.
  • Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na posypany mąką blat. Podziel na 9 części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej zrób dołek, włóż kawałki rabarbaru (przyciśnij lekko, aby owoce pozostały w zagłębieniu) i posyp kruszonką – w misce w której było ciasto wymieszaj (najlepiej rękoma) 50 g zimnego masła, 5 łyżek mąki i 5 łyżek cukru.
  • Drożdżówki odstaw na 20 min., po tym czasie piecz 30 min w temp. 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości