Domowe ciepłe lody. Smak dzieciństwa
Ciepłe lody to wynalazek technologów żywienie minionej epoki - zaparzona piana z białek, podawana w wafelkowym kubku i polana ciemną czekoladą. Wyglądem przypominały klasyczne włoskie lody, stąd nazwa. Można je jednak było jeść bez względu na porę roku. Były bardzo łatwo dostępne. Dziś wciąż możemy je kupić, jednak nie jest to wcale takie proste. Dlatego warto przygotowac ten deser w domu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- W małym garnku lub szklanej misce należy przez minutę miksować białka, cukier oraz wodę.
- Po tym czasie naczynie umieszczamy nad kąpielą wodną i miksujemy masę przez 12 minut (naczynie nie może dotykać gorącej wody). Krem będzie coraz gęstszy.
- Po 12 minutach lody będą gotowe, ściągamy je z kąpieli, dodajemy kwasek, barwnik oraz aromat i mieszamy jeszcze przez pół minuty.
- Gotowy krem szprycujemy rękawem z nakładką w kształcie gwiazdki do wafelków. Możemy polać je czekoladą albo udekorować posypką cukrową.
- Jak smakują? Bardzo podobnie do kupnych lodów. Doskonale nadadzą się na kinder party, aczkolwiek dorośli tez raczej nie będą mogli ich sobie odmówić.
Przepis dodał użytkownik slodkieslone
Podziel się opinią
Komentarze