Domowe ciepłe lody. Smak dzieciństwa

Ciepłe lody to wynalazek technologów żywienie minionej epoki - zaparzona piana z białek, podawana w wafelkowym kubku i polana ciemną czekoladą. Wyglądem przypominały klasyczne włoskie lody, stąd nazwa. Można je jednak było jeść bez względu na porę roku. Były bardzo łatwo dostępne. Dziś wciąż możemy je kupić, jednak nie jest to wcale takie proste. Dlatego warto przygotowac ten deser w domu.

Domowe ciepłe lody. Smak dzieciństwaDomowe ciepłe lody. Smak dzieciństwa

Składniki

  • 1,5 szklanki cukru - zmielonego na puder
  • łyżka wody
  • 3 duże białka
  • płaska łyżeczka kwasku cytrynowego - zrównoważy słodycz
  • 1/4 łyżeczki różowego barwnika w proszku
  • pół łyżeczki aromatu gumy balonowej

Przepis

  • W małym garnku lub szklanej misce należy przez minutę miksować białka, cukier oraz wodę.
  • Po tym czasie naczynie umieszczamy nad kąpielą wodną i miksujemy masę przez 12 minut (naczynie nie może dotykać gorącej wody). Krem będzie coraz gęstszy.
  • Po 12 minutach lody będą gotowe, ściągamy je z kąpieli, dodajemy kwasek, barwnik oraz aromat i mieszamy jeszcze przez pół minuty.
  • Gotowy krem szprycujemy rękawem z nakładką w kształcie gwiazdki do wafelków. Możemy polać je czekoladą albo udekorować posypką cukrową.
  • Jak smakują? Bardzo podobnie do kupnych lodów. Doskonale nadadzą się na kinder party, aczkolwiek dorośli tez raczej nie będą mogli ich sobie odmówić.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯