Proste przepisy
Nie ma nic lepszego niż domowy chleb. Puszysty, wyrośnięty z chrupiącą skórką. Najlepiej smakuje ze świeżym masłem i odrobiną soli. Poznajcie wyjątkowe pomysły na pieczywo. Sekret tkwi w oryginalnych dodatkach.
Amerykański klasyk
Chlebek bananowy to tradycyjny amerykański specjał. Jest prosty i szybki w przygotowaniu oraz, co ważne, bardzo smaczny. Dzięki zawartości orzechów włoskich przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Można jeść go solo lub z masłem orzechowym i śliwkowymi powidłami. Do przygotowania chlebka najlepsze będą bardzo dojrzałe banany z brążową skórką. Takie owoce mają w sobie najwięcej słodyczy.
Dyniowe pyszności
Chlebek dyniowy smakuje wybornie - nawet z samym masłem. Jest mięciutki i wilgotny – po prostu pyszny. Miąższ dyni możesz zastąpić tartą marchewką. Aby wzbogacić teksturę chlebka, dodaj do ciasta garść rodzynek lub posiekanych orzechów. Doskonale smakuje z miodem, masłem orzechowym lub dżemem. Wierzch warto posypać cynamonową kruszonką lub pestkami dyni.
Seler nie tylko do zupy
Surówka z selera to koszmar niejednego przedszkolaka. Smak i zapach tego warzywa odstrasza również wielu dorosłych. A szkoda. Seler to jedno z najzdrowszych warzyw. Poprawia pracę nerek i zwiększa apetyt na seks. W nietypowy sposób można wykorzystać go do wypieków. Sprawi, ze ciasto będzie wyjątkowo wilgotne i pyszne. Wierzch chlebka można posypać sezamem. Do pasta jajeczna lub twarogowa i pyszne śniadanie gotowe!
Wspomnienie włoskich wakacji
Suszone pomidory, oliwki, parmezan, bazylia i orzeszki piniowe sprawią, że nawet zwykły biały chleb nabierze charakteru. Domowe pieczywo w takim wydaniu nie ma sobie równych. Chlebek będzie doskonałym uzupełnieniem kremowej zupy pomidorowej. Doskonale sprawdzi się również solo, jedynie z dodatkiem oliwy z oliwek dobrej jakości.