Domowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnące

Bardzo aromatyczne czosnkowe bułeczki to doskonały dodatek do zup, gulaszy czy sałatek. Można je także użyć do przygotowania kanapek. Bułeczki najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe, jednak na drugi dzień też będą dobre. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Domowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnąceDomowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnące
Monika Lemko

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ OO, plus mąka do podsypania
  • ½ łyżeczka cukru
  • 1 duża główka czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Przepis

  • Zaczyn drożdżowy: do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i na ok. 15 min.
  • Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy z łupin. Na małej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek.
  • Czas smażenia zależy od grubości ząbków, można sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są w środku miękkie.
  • Czosnek studzimy, obieramy i zgniatamy za pomocą widelca, dodajemy do wyrośniętego zaczynu.
  • Wlewamy, przestudzony, ale lekko ciepły olej ze smażenia czosnku, dodajemy sól, pieprz i 200 g mąki. Mieszamy za pomocą dużej łyżki, a następnie zagniatamy ciasto dosypując pozostałą mąkę. Robimy kulę, zostawiamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  • Ciasto delikatnie zagniatamy, dzielimy na 6 części, formułujemy okrągłe bułki, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
  • Przekładamy na blachę do pieczenia podsypaną mąką. Odstawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w 200 st. C przez 5 min, następne 15 min w 190 st. C.

Przygotowanie bułek na kształt czosnku:

  • Potrzebny będzie sznurek do pieczenia, 6 kawałków o długości ok. 90 cm, sznurek można obtoczyć w mące. Formułowane kulki delikatnie związujemy sznurkiem tak, by utworzyć kształt czosnku, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇