Domowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnące

Bardzo aromatyczne czosnkowe bułeczki to doskonały dodatek do zup, gulaszy czy sałatek. Można je także użyć do przygotowania kanapek. Bułeczki najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe, jednak na drugi dzień też będą dobre. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Domowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnąceDomowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnące
Monika Lemko

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ OO, plus mąka do podsypania
  • ½ łyżeczka cukru
  • 1 duża główka czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Przepis

  • Zaczyn drożdżowy: do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i na ok. 15 min.
  • Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy z łupin. Na małej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek.
  • Czas smażenia zależy od grubości ząbków, można sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są w środku miękkie.
  • Czosnek studzimy, obieramy i zgniatamy za pomocą widelca, dodajemy do wyrośniętego zaczynu.
  • Wlewamy, przestudzony, ale lekko ciepły olej ze smażenia czosnku, dodajemy sól, pieprz i 200 g mąki. Mieszamy za pomocą dużej łyżki, a następnie zagniatamy ciasto dosypując pozostałą mąkę. Robimy kulę, zostawiamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  • Ciasto delikatnie zagniatamy, dzielimy na 6 części, formułujemy okrągłe bułki, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
  • Przekładamy na blachę do pieczenia podsypaną mąką. Odstawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w 200 st. C przez 5 min, następne 15 min w 190 st. C.

Przygotowanie bułek na kształt czosnku:

  • Potrzebny będzie sznurek do pieczenia, 6 kawałków o długości ok. 90 cm, sznurek można obtoczyć w mące. Formułowane kulki delikatnie związujemy sznurkiem tak, by utworzyć kształt czosnku, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców