Domowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnące

Bardzo aromatyczne czosnkowe bułeczki to doskonały dodatek do zup, gulaszy czy sałatek. Można je także użyć do przygotowania kanapek. Bułeczki najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe, jednak na drugi dzień też będą dobre. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Domowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnąceDomowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnące
Monika Lemko

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ OO, plus mąka do podsypania
  • ½ łyżeczka cukru
  • 1 duża główka czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Przepis

  • Zaczyn drożdżowy: do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i na ok. 15 min.
  • Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy z łupin. Na małej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek.
  • Czas smażenia zależy od grubości ząbków, można sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są w środku miękkie.
  • Czosnek studzimy, obieramy i zgniatamy za pomocą widelca, dodajemy do wyrośniętego zaczynu.
  • Wlewamy, przestudzony, ale lekko ciepły olej ze smażenia czosnku, dodajemy sól, pieprz i 200 g mąki. Mieszamy za pomocą dużej łyżki, a następnie zagniatamy ciasto dosypując pozostałą mąkę. Robimy kulę, zostawiamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  • Ciasto delikatnie zagniatamy, dzielimy na 6 części, formułujemy okrągłe bułki, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
  • Przekładamy na blachę do pieczenia podsypaną mąką. Odstawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w 200 st. C przez 5 min, następne 15 min w 190 st. C.

Przygotowanie bułek na kształt czosnku:

  • Potrzebny będzie sznurek do pieczenia, 6 kawałków o długości ok. 90 cm, sznurek można obtoczyć w mące. Formułowane kulki delikatnie związujemy sznurkiem tak, by utworzyć kształt czosnku, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥