Domek z piernika krok po kroku. Rodzina będzie zachwycona

Domek z ciasta piernikowego, ozdobiony lukrem i innymi słodkościami to wymarzony wypiek na Boże Narodzenie. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, wystarczy znaleźć szablon w Internecie, zagnieść ciasto i dać się ponieść wyobraźni. Przygotowanie domku z piernika może być fantastyczną zabawą dla całej rodziny.

Domek z piernika krok po kroku. Rodzina będzie zachwyconaDomek z piernika krok po kroku. Rodzina będzie zachwycona
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 50 dag miodu
  • 30 dag cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 1 kg mąki
  • 1 torebka przyprawy do pierników
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki sody

Lukier:

  • 2 białka
  • 50 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Do ozdoby:

  • Landrynki na okna

Przygotowanie ciasta:

  • W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać cukier puder i margarynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Dodać cukier waniliowy, przyprawę do pierników. Ostudzić masę.
  • Dodać mąkę, roztrzepane jajka, kakao i sodę. Ciasto zagnieść i wstawić na noc do lodówki.

Przygotowanie lukru:

  • Ubić białka, dodawać powoli cukier puder i sok z cytryny.

Pieczenie i wykończenie:

  • Ciasto rozwałkować i upiec poszczególne elementy domku.
  • W miejscu okna wyciąć w cieście dziurę i włożyć landrynkę. Landrynka podczas pieczenia rozpuści się i otrzymamy kolorową szybkę.
  • Elementy piec ok. 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
  • Poszczególne elementy skleić lukrem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru