Dodaj do gorącej wody. Po ostudzeniu wypij, a twój mózg długo będzie działał jak komputer

Osoby po 50. roku życia narzekają na problemy z pamięcią, trudności w uczeniu się nowych rzeczy i skupieniu uwagi. Naturalną koleją rzeczy jest to, że w miarę upływu lat praca naszego mózgu wchodzi na coraz wolniejsze obroty. Jednak możesz opóźnić ten proces, dbając o swój umysł w odpowiedni sposób. Dr Bartek Kulczyński podaje przepis na prosty napar, który podnosi sprawność mózgu.

Napar z żeń-szenia jest polecany dla osób 50+Napar z żeń-szenia jest polecany dla osób 50+
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Substancją aktywną w naparze dr Kulczyńskiego jest żeń-szeń koreański, który w sklepach występuje w postaci korzenia lub proszku. Z obydwu wariantów możesz w prosty sposób przygotować napar, który dodaje energii i zwiększa sprawność umysłową. Lekarz powołuje się na badania z grudnia 2024 roku, które wykazały, że spożywanie żeń-szenia pomaga złagodzić codzienne zmęczenie, redukuje ciśnienie krwi i spowalnia procesy związane ze starzeniem się organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Żeń-szeń, czyli roślina przypominająca człowieka

Polska nazwa "żeń-szeń" jest pośrednim zapożyczeniem z języka chińskiego. Oznacza "korzeń przypominający człowieka", co trafnie odzwierciedla kształt kłącza z charakterystycznymi odnóżami. Roślina występuje w różnych odmianach, z których najpopularniejsze to żeń-szeń koreański, syberyjski i indyjski. Dr Bartek Kulczyński w materiale opublikowanym na YouTube mówi o naparze z żeń-szenia koreańskiego, zwanego też żeń-szeniem czerwonym.

Jak przygotować napar z żeń-szenia?

Jeśli masz mielony korzeń żeń-szenia, zalej pół łyżeczki proszku 1 szklanką gorącej wody. Odstaw na chwilę do przestygnięcia i wypij razem z osadem.

W przypadku całego kłącza, pokrój w plasterki ok. 2 cm korzenia. Zalej 1 szklanką wrzątku, odstaw na 30 minut, po czym przecedź przez sitko. Napar z żeń-szenia możesz pić 2 razy dziennie.

Uważaj na ilość żeń-szenia

Roślina jest dobrze tolerowana przez organizm pod warunkiem, że nie przekraczasz zalecanych ilości. Dopuszczalna dawka to 1-2 g suszonego korzenia dziennie. W przypadku suplementacji diety wyciągami z żeń-szenia norma wynosi od 200 do 600 mg ekstraktu na dobę.

Ze względu na działanie wspomagające potencję u mężczyzn, co potwierdzają badania na myszach, zdarzają się przypadki przedawkowania żeń-szenia. Wtedy mogą pojawić się skutki uboczne w postaci nadciśnienia, drażliwości, biegunki, wysypki czy bezsenności.

Korzeń żeń-szenia kształtem przypomina ciało człowieka
Korzeń żeń-szenia kształtem przypomina ciało człowieka © Adobe Stock

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja