Dobrze dobrane. Foodpairing – czym jest i jak z niego korzystać?

Dlaczego jedne połączenia smakowe wypadają korzystniej od innych? Skąd wzięło się powszechne już danie, jakim jest kaczka z jabłkami albo pasztet z żurawiną? Lody o smaku słonego karmelu można już spotkać prawie wszędzie. Takie odważne łączenie pozornie niepasujących do siebie produktów to właśnie foodpairing.

Obiad (123RF)Nie bójmy się eksperymentować w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
3

Początki foodpairingu

Foodpairing znany jest właściwie od wieków. To dzięki niemu wiemy, że kawa świetnie dogaduje się z mlekiem, a pomidory z bazylią. Ta pierwotna wersja foodpairingu jest dla nas mało zaskakująca. Oczywiście też nie funkcjonowała pod taką nazwą.

Dzisiejszy foodpairing narodził się w latach 90. XX wieku. Nurt ten rozpoczął szef kuchni z restauracji "The Fat Duck" – Heston Blumenthal. Poszukiwał on nowych rozwiązań i połączeń kulinarnych. Odkrył, że czekolada z dodatkiem niewielkiej ilości soli smakuje o wiele lepiej, gdyż sól łagodzi jej słodkość, podkreślając pozostałe walory smakowe.

Postanowił iść dalej w tym kierunku i zaczął łączyć czekoladę z najróżniejszymi produktami spożywczymi, np. z anchois. Doszedł w ten sposób do kawioru, odkrywając niesamowite połączenie smaków, które znalazło uznanie wśród największych znawców i restauratorów.

Szałwia libańska. Zobacz, jak wykorzystać to zioło

Blumenthalowi nie wystarczyło znalezienie unikalnego dania. Chciał dowiedzieć się, jak to się dzieje, że jedne produkty pozornie do siebie niepasujące, świetnie współgrają, a inne nie. Udał się z prośbą o pomoc do naukowca Francoisa Benziego. Przebadał on dokładnie oba produkty i okazało się, że zarówno czekolada, jak i kawior posiadają w swoim zapachu te same związku chemiczne, a to właśnie zapach w głównej mierze decyduje o tym, czy coś nam smakuje, czy nie.

Tym sposobem powstał foodpairing i rozpoczął się nowy rozdział w historii kulinariów. Na całym świecie pojawili się liczni naśladowcy Blumenthala, którzy prześcigają się w pomysłach na nowe połączenia smakowe. Nie jest to proste zadanie. Foodpairing wymaga czasu, wyczulonych zmysłów i naukowego podejścia.

Foodpairing w restauracjach i w naszych domach

Foodpairing przede wszystkim jest wykorzystywany w renomowanych restauracjach na całym świecie. To dzięki niemu niektóre z nich są szczególnie wykwintne i polecane. Jednocześnie nie musimy zamykać się na nowości i z powodzeniem możemy wprowadzać niecodzienne połączenia smakowe również w naszej kuchni.

Możemy korzystać z gotowych związków, które zostały przebadane i sprawdzone, lub samodzielnie poszukiwać nowych rozwiązań.

Do zestawień smaków, które są warte wypróbowania zaliczają się:

  • truskawka i kolendra,
  • kawa i czosnek,
  • musztarda z miętą,
  • fiołek jadalny z ogórkiem,
  • jajko na miękko z sosem sojowym,
  • pietruszka z bananem,
  • marakuja z ostrygami,
  • orzechy arachidowe i kurczak,
  • tymianek i mandarynki,
  • truskawki z pieczoną jagnięciną,
  • imbir i feta,
  • jabłko z pomidorem,
  • kurczak z czekoladą,
  • truskawki z parmezanem,
  • gorgonzola z czekoladą,
  • burak i ślimak,
  • lukrecja z łososiem,
  • kakao do karmelizowanego kalafiora,
  • jaśmin z wieprzową wątrobą,
  • kawa, kapary i ziemniaki,
  • ekstrakt sosnowy i mango.

Foodpairing to nowoczesna i modna kuchnia, która zmienia restauracje w laboratoria. Dzięki temu powstają dania, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również aranżacją i wyglądem. Innowacyjne łączenie smaków sprawia, że kuchnia staje się wyjątkowa i niepowtarzalna.

Również nasze codzienne gotowanie przestanie być nudne dzięki foodpairingowi. Monotonne dania zyskają nowego charakteru. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni i bądźmy otwarci na nowe doznania, a na pewno tego nie pożałujemy.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich