Trwa ładowanie...

Dobrze dobrane. Foodpairing – czym jest i jak z niego korzystać?

Dlaczego jedne połączenia smakowe wypadają korzystniej od innych? Skąd wzięło się powszechne już danie, jakim jest kaczka z jabłkami albo pasztet z żurawiną? Lody o smaku słonego karmelu można już spotkać prawie wszędzie. Takie odważne łączenie pozornie niepasujących do siebie produktów to właśnie foodpairing.

Share
 (123RF)Nie bójmy się eksperymentować w kuchni
(123RF)Nie bójmy się eksperymentować w kuchniŹródło: 123RF
d4f2fra

Początki foodpairingu

Foodpairing znany jest właściwie od wieków. To dzięki niemu wiemy, że kawa świetnie dogaduje się z mlekiem, a pomidory z bazylią. Ta pierwotna wersja foodpairingu jest dla nas mało zaskakująca. Oczywiście też nie funkcjonowała pod taką nazwą.

Dzisiejszy foodpairing narodził się w latach 90. XX wieku. Nurt ten rozpoczął szef kuchni z restauracji "The Fat Duck" – Heston Blumenthal. Poszukiwał on nowych rozwiązań i połączeń kulinarnych. Odkrył, że czekolada z dodatkiem niewielkiej ilości soli smakuje o wiele lepiej, gdyż sól łagodzi jej słodkość, podkreślając pozostałe walory smakowe.

d4f2fra

Postanowił iść dalej w tym kierunku i zaczął łączyć czekoladę z najróżniejszymi produktami spożywczymi, np. z anchois. Doszedł w ten sposób do kawioru, odkrywając niesamowite połączenie smaków, które znalazło uznanie wśród największych znawców i restauratorów.

Szałwia libańska. Zobacz, jak wykorzystać to zioło

Blumenthalowi nie wystarczyło znalezienie unikalnego dania. Chciał dowiedzieć się, jak to się dzieje, że jedne produkty pozornie do siebie niepasujące, świetnie współgrają, a inne nie. Udał się z prośbą o pomoc do naukowca Francoisa Benziego. Przebadał on dokładnie oba produkty i okazało się, że zarówno czekolada, jak i kawior posiadają w swoim zapachu te same związku chemiczne, a to właśnie zapach w głównej mierze decyduje o tym, czy coś nam smakuje, czy nie.

Tym sposobem powstał foodpairing i rozpoczął się nowy rozdział w historii kulinariów. Na całym świecie pojawili się liczni naśladowcy Blumenthala, którzy prześcigają się w pomysłach na nowe połączenia smakowe. Nie jest to proste zadanie. Foodpairing wymaga czasu, wyczulonych zmysłów i naukowego podejścia.

d4f2fra

Foodpairing w restauracjach i w naszych domach

Foodpairing przede wszystkim jest wykorzystywany w renomowanych restauracjach na całym świecie. To dzięki niemu niektóre z nich są szczególnie wykwintne i polecane. Jednocześnie nie musimy zamykać się na nowości i z powodzeniem możemy wprowadzać niecodzienne połączenia smakowe również w naszej kuchni.

Możemy korzystać z gotowych związków, które zostały przebadane i sprawdzone, lub samodzielnie poszukiwać nowych rozwiązań.

Do zestawień smaków, które są warte wypróbowania zaliczają się:

  • truskawka i kolendra,
  • kawa i czosnek,
  • musztarda z miętą,
  • fiołek jadalny z ogórkiem,
  • jajko na miękko z sosem sojowym,
  • pietruszka z bananem,
  • marakuja z ostrygami,
  • orzechy arachidowe i kurczak,
  • tymianek i mandarynki,
  • truskawki z pieczoną jagnięciną,
  • imbir i feta,
  • jabłko z pomidorem,
  • kurczak z czekoladą,
  • truskawki z parmezanem,
  • gorgonzola z czekoladą,
  • burak i ślimak,
  • lukrecja z łososiem,
  • kakao do karmelizowanego kalafiora,
  • jaśmin z wieprzową wątrobą,
  • kawa, kapary i ziemniaki,
  • ekstrakt sosnowy i mango.
d4f2fra

Foodpairing to nowoczesna i modna kuchnia, która zmienia restauracje w laboratoria. Dzięki temu powstają dania, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również aranżacją i wyglądem. Innowacyjne łączenie smaków sprawia, że kuchnia staje się wyjątkowa i niepowtarzalna.

Również nasze codzienne gotowanie przestanie być nudne dzięki foodpairingowi. Monotonne dania zyskają nowego charakteru. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni i bądźmy otwarci na nowe doznania, a na pewno tego nie pożałujemy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4f2fra

Podziel się opinią

Share
d4f2fra
d4f2fra
Więcej tematów