Skarbnica zdrowia. Matcha – czym jest i jakie ma właściwości?

Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata. Mimo że jest znana już od tysięcy lat, dopiero w ostatnim czasie stała się produktem polecanym, cenionym i poszukiwanym na całym świecie. Skąd się wzięła i jakie ma działanie?

Matcha (123RF)Picie matchy bardzo korzystnie działa na organizm człowieka
Źródło zdjęć: © 123RF

Historia matchy

Matcha uważana jest za japoński specjał, ale tak naprawdę pochodzi z Chin. To dzięki buddyjskim mnichom trafiła do Japonii, gdzie już od VIII wieku pito ją w czasie towarzyskich spotkań. Z kolei od XII wieku używa się jej w czasie ceremonii herbacianej i stanowi podstawę filozofii życia Chado. Parzenie i picie zielonej herbaty jest wstępem do medytacji i osiągnięcia jasności umysłu.

Dawniej ceremonia picia herbaty miała niezwykle ozdobny i wyrafinowany styl. Z czasem mnisi starali się jak najbardziej uprościć ten rytuał. Według Muraty Shuko najważniejszy jest sam gest wlewania do czarki gorącej wody, a nie cała wystawna otoczka.

Dziś parzenie matchy to okazja do spotkań i rozmów, które pozwalają dzielić się ze sobą wiedzą i poglądami.

Szałwia libańska. Zobacz, jak wykorzystać to zioło

Jak powstaje matcha?

Matcha nie jest zwykłą zieloną herbatą. Musi ona rosnąć na specjalnych plantacjach, które są na 14-28 dni przez zbiorem zacieniane bambusowymi konstrukcjami. Dzięki temu ma ona ograniczony dostęp do słońca, a jej liście nabierają wyjątkowych właściwości.

Dodatkowo zasłonięcie upraw sprawia, że herbata nie nabiera gorzkiego posmaku. Pozostaje więc słodka i łagodna. Jednocześnie zawiera więcej kofeiny i aminokwasów niż zwykła zielona herbata.

Herbata uprawiana w takich warunkach wytwarza znacznie więcej chlorofilu, dlatego też jej kolor jest intensywnie zielony. Im jaśniejsza i bardziej wyrazista jest barwa matchy, tym lepsza jest jej jakość.

W ten sposób powstaje tencha, czyli herbata o niezwijanych liściach. Następnie jest ona poddawana działaniu pary wodnej dla zachowania koloru, zapachu i wartości odżywczych. Potem suszy się ją gorącym powietrzem i rozdrabnia na specjalnych żarnach aż do uzyskania proszku.

Właściwości matchy

Picie matchy bardzo korzystnie działa na organizm człowieka. Dlaczego ta herbata jest tak wyjątkowa?

  1. Właściwości antyoksydacyjne. Matcha zawiera jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – galusan epigallokatechiny. Dzięki temu skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników, które są przyczyną wielu chorób oraz przyspieszają starzenie się organizmu.
  2. Właściwości antynowotworowe. Katechiny obecne w zielonej herbacie hamują rozwój komórek nowotworowych.
  3. Właściwości uspokajające. L-teanina wspiera utrzymanie odpowiedniego stężenia serotoniny i dopaminy w organizmie. Duża jej zawartość w matchy sprawia, że poprawia się nasze samopoczucie, zmniejsza stres, a organizm czuje się odprężony i spokojny. Dzięki temu też lepiej śpimy, poprawia się nasza aktywność i zdolność do kreatywnego myślenia oraz nauki.
  4. Właściwości pobudzające. Matcha ma w sobie kofeinę, dzięki której powoli nabieramy energii. Po wypiciu herbaty ten efekt utrzymuje się dłużej niż w przypadku kawy. L-teanina dodatkowo niweluje niepożądane skutki spożywania kawy, czyli wzrost ciśnienia, nerwowość i nadpobudliwość.
  5. Właściwości odchudzające. Matcha przyspiesza metabolizm i wspiera spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto obniża stężenie glukozy we krwi i zmniejsza poziom trójglicerydów. Można więc pić ją profilaktycznie w cukrzycy, nadciśnieniu i hipercholesterolemii.
  6. Właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. W matchy jest bardzo dużo katechin, które chronią organizm przed chorobami układu krążenia. Zapobiegają powstawaniu zakrzepów i mają działanie przeciwzapalne. Galusan epigallokatechiny ma ponadto udział w regeneracji białka (elastyny), które wpływa na zachowanie elastyczności tętnic.
  7. Właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Katechiny, witaminy (A, E i C) oraz składniki mineralne (cynk, potas, żelazo, wapń) wspierają pracę układu odpornościowego człowieka. Działają odżywczo, wzmacniająco i uzupełniają niedobory.
  8. Właściwości wzmacniające kości i mięśnie. Regularne picie matchy poprawia gęstość tkanki kostnej, a także zwiększa siłę mięśni. Tym samym zapobiega osteoporozie i złamaniom.

Jak zaparzyć matchę?

Nikt nie wymaga od nas skompilowanego rytuału parzenia herbaty zgodnie z ceremoniałem. Oczywiście można zaopatrzyć się w specjalny zestaw do przygotowania matchy, czyli matchawanu (specjalnej miski), mieszadełka z gałązki bambusa (chasenu), sitka i szpatułki z bambusa (chashaku). Jednak na własne potrzeby wystarczy zwykła czarka i łyżeczka.

Kroki parzenia matchy:

  1. Do czarki wsyp łyżeczkę matchy.
  2. Proszek zalewamy niewielką ilością wody o temperaturze ok. 75-80 stopni Celsjusza. Nigdy nie używaj wrzątku!
  3. Dokładnie wymieszaj wszystko łyżeczką, by jak najwięcej proszku się rozpuściło.
  4. Dopełnij czarkę wodą.

Na jedną łyżeczkę matchy używa się średnio 150 ml wody. Należy pamiętać, że warto wypijać matchę do końca, bo właśnie w osadzie pozostającym na dnie czarki gromadzi się najwięcej witamin i antyoksydantów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów