Dobry sprzęt kuchenny ułatwia gotowanie. Jak wybrać odpowiednie garnki?

W natłoku kuchennych obowiązków - zwłaszcza przed zbliżającymi się świętami - dobre garnki to podstawa. Jakie wybrać?

Z odpowiednimi garnkami gotowanie staje się banalnie proste
Źródło zdjęć: © freeimages.com | hux
Patryk Skrzat

Gotowanie to przyjemność. Pod warunkiem jednak, że pod górkę nie robi nam sprzęt. Produkty przywierające do dna garnka to udręka. Tak samo jak naczynia rdzewiejące po kilku użyciach.

Dobrze więc zainwestować przede wszystkim w garnki wykonane z wytrzymałego materiału. Takim jest stal oferowana przez firmę Edenberg. Za niecałe 200 zł możemy kupić aż 12-elementowy zestaw. Stal chromowo-niklowa, z której wykonany jest cały komplet, jest nierdzewna, wytrzymała i długowieczna.

Jak zapewnia producent, zastosowany materiał jest nie tyko niezawodny, ale także świetnie się prezentuje i jest wyjątkowo łatwy w czyszczeniu, a nawet posiada właściwości bakteriobójcze.

Za nieco ponad 200 zł możemy kupić zestaw garnków firmy Hoffner wraz z patelnią marmurową. Kto raz próbował na takiej smażyć, wie, jak komfortowe to zadanie. Same garnki posiadają grube dno. Nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek: elektrycznych i gazowych, a także palników szklanych, ceramicznych, halogenowych i indukcyjnych.

Jeśli posiadamy w domu bardzo popularne obecnie kuchnie indukcyjne, warto zainwestować w komplet naczyń przeznaczonych właśnie do tego rodzaju grzania. Zestaw wysokiej jakości garnków i patelni to wydatek nawet ponad 500 zł, ale dzięki temu będziemy mieli pewność ich długiej żywotności i niezawodności.

Zestaw od Berlinger Haus posiada w swoich marmurowych garnkach pokrywki i uchwyty nienagrzewające się. Do tego naczynia wyróżniają się efektownym kolorem.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji