Smakuje jak czosnek i nie psuje oddechu. Dodaj do twarożku
Czosnek niedźwiedzi
Podłużne liście pachnące czosnkiem były cenioną przez naszych przodków przyprawą. Znajdziemy je w lasach, nadają się jako dodatek do zup, sałatek, past czy twarożku. Nie tylko poprawiają smak, ale także korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Jak zbierać?
Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi? Ma charakterystyczne długie (do 20-30 cm wysokości), lancetowate liście i wydziela intensywny, czosnkowy zapach. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną, ponieważ później stają się łykowate, a w czerwcu obumierają i nie pozostaje po nich nawet ślad. Co ważne, białe kwiatostany zawierają szkodliwe substancje i nie są jadalne. Zbierając czosnek niedźwiedzi należy kierować się rozwagą, ponieważ bardzo łatwo pomylić go z liśćmi konwalii majowej, które są trujące. Dlatego zamiast zbierać go w lesie (gdzie jest również rośliną pod ochroną), lepiej kupić na targu lub zasadzić i uprawiać samodzielnie.
Co w nim siedzi?
Roślina wykazuje podobne właściwości jak tradycyjny czosnek, zawiera dużo witaminy A (dba o sprawność widzenia) i C (wzmacnia odporność organizmu i skutecznie wspiera go w walce z infekcjami czy przeziębieniem). W liściach kumulują się również imponujące ilości siarki (która odgrywa bardzo ważną rolę w procesie przemiany materii) oraz dobrze przyswajalnego żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach). Składnikiem czosnku niedźwiedziego jest także adenozyna (leśna roślina zawiera jej 20 razy więcej niż tradycyjny czosnek) – organiczny związek chemiczny, który korzystnie wpływa na układ krążenia, m.in. zapobiegając arytmii serca i wylewom, a także obniżając poziom cholesterolu. Już nasi przodkowie stosowali czosnek niedźwiedzi jako skuteczny środek na odtrucie organizmu i oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Świetnie sprawdza się także w likwidacji pasożytów, m.in. powszechnego drożdżaka, który jest sprawcą wielu uciążliwych dolegliwości.
Czosnek niedźwiedzi w kuchni
Po roztarciu świeży czosnek ma smak i zapach bardzo zbliżony do tradycyjnego produktu, ale - co ciekawe - nie pozostawia nieprzyjemnego oddechu na długie godziny. Sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw. Zerwane wiosną świeże liście rośliny idealnie nadadzą się do sałatek, twarożku oraz apetycznych zup (np. kremowa zupa z czosnkiem niedźwiedzim). Świetnie nadadzą się one także do mięs (drobiu, wieprzowiny, dziczyzny, baraniny i wołowiny), pasztetów, ryb, czy kiełbas. Wiele osób wykorzystuje czosnek niedźwiedzi do przygotowania aromatycznego i smakowitego sosu pesto oraz oliwy czosnkowej. Liście rośliny mogą również posłużyć do przyrządzenia leczniczej nalewki.
Zupa z czosnku niedźwiedziego
Składniki: pęczek czosnku niedźwiedziego, 1 cebula cukrowa, 4 ugotowane młode ziemniaki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 100 ml białego wytrawnego wina, 300 ml bulionu warzywnego, 0,5 szklanki śmietany kremówki, sól, pieprz.
Przygotowanie: cebulę obierz i pokrój w kostkę. Liście umyj i osusz. Ziemniaki pokrój na małe kawałki. Do małego garnka wlej odrobinę oliwy z oliwek i zeszklij na niej cebulkę. Dodaj liście czosnku i ziemniaki, chwilę podduś. Zalej białym winem i bulionem, gotuj około 20 minut pod przykrywką. Pod koniec wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj wszystko, aż uzyskasz gładką konsystencję kremu.