Dlaczego warto jeść jarmuż? Właściwości, wartości odżywcze i przykładowe sposoby serwowania
Niezwykle popularny w Holandii i Portugalii. Bardzo zdrowy, bogaty w cenne dla organizmu witaminy i mikroelementy. Jarmuż – bo o nim mowa - z uwagi na swój wspaniały smak oraz m.in. dużą zawartość żelaza, coraz częściej wybierany jest przez wegetarian, miłośników gotowania oraz amatorów zdrowego stylu życia. Świetnie smakuje na surowo, ale można go również poddawać obróbce termicznej, serwując jako chipsy z piekarnika lub w duecie z makaronem czy rybą.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Jarmuż jest jedną z najstarszych i jednocześnie najzdrowszych roślin kapustnych. To prawdziwa bomba witaminowa *– z uwagi na liczne właściwości odżywcze, warto gojeść przynajmniej raz w tygodniu.* Można go bez problemu kupić w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością i na niektórych bazarach. Jarmuż jest stosunkowo łatwy w uprawie, dlatego warto posadzić go na balkonie lub w przydomowym ogródku warzywnym.
Niepozorne, zielone liście tej rośliny są bardzo smaczne i choć świetnie smakują „solo”, można je z łatwością wkomponować w wiele potraw.
Co ciekawe, karotenoidy zawarte w jarmużu wykazują działanie przeciwnowotworowe, podobnie jak indole, które hamują wydzielanie tzw. aktywnych estrogenów, odpowiadających m.in. za powstawanie nowotworów piersi. Jarmuż rewelacyjnie oczyszcza organizm z toksyn, wspiera działanie wszystkich układów, a zawarta w nim luteina, wspomaga chociażby proces prawidłowego widzenia. Warzywo to jest także bezcennym źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym, opóźniają procesy starzenia się.
Więcej powodów, dla których warto regularnie spożywać zarówno jarmuż gotowany, jak i surowy, można znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/vademecum/dlaczego-warto-jesc-jarmuz,539.
Jarmuż - wartości odżywcze
Jarmuż dostarcza m.in. dużo żelaza, które jest niezbędne np. w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym i transportowania tlenu do wszystkich organów, przyczyniając się tym samym do ich prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie polecany jest zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży.
Warzywo to jest także bogate w witaminę K, która pomaga chronić organizm przed nowotworami i jest bardzo ważna dla zdrowia kości, zębów oraz w procesie krzepnięcia krwi. Co ważne, jarmuż wspiera również układ krążenia, pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie (głównie dzięki kwasom omega-3) i jest świetnym wsparciem w walce z zapaleniem stawów, astmą oraz chorobami autoimmunologicznymi.
To także znakomite źródło witaminy A, która pozytywnie wpływa na prawidłowe widzenie oraz kondycję skóry, a także witaminy C, odpowiedzialnej za wspomaganie kładu odpornościowego, metabolizmu oraz nawodnienia organizmu. Dzięki dużej zawartości* wapnia,* surowy i gotowany jarmuż, skutecznie zapobiega osteoporozie oraz pomaga w utrzymaniuzdrowego metabolizmu i utrzymaniu prawidłowej elastyczności chrząstek oraz stawów.
Ciekawostka
Jarmuż w porównaniu do zwykłej kapusty zawiera aż kilkadziesiąt razy więcej witaminy A oraz około 3 razy więcej wapnia i żelaza!
Więcej informacji, na temat wartości odżywczych jarmużu, znajduje się na stronie https://akademiasmaku.pl/artykul/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze,53.
Jarmuż w kuchni – z czym serwować?
Jarmuż to bardzo uniwersalne warzywo, które świetnie komponuje się z rozmaitymi daniami. Może być serwowany samodzielnie, np. w postaci chipsów (przepis na nie znajdziecie na stronie https://akademiasmaku.pl/przepis/chipsy-z-jarmuzu,1728)
, jako składnik wykwintnych sałatek, potraw z makaronem, rybami, małżami, stekami, chorizo, pieczoną kaczką czy smażonymi kiełbaskami. Można go smażyć, gotować, dusić, ale także jeść na surowo *(zwłaszcza młode listki), a nawet *dodawać do koktajli (np. z bananami, truskawkami, kiwi, świeżym imbirem i awokado).
Czy wiesz, że…
jarmuż jest bardzo niskokaloryczny? Spożycie 100 g tego warzywa, dostarcza zaledwie 50 kcal, w związku z czym można go śmiało jeść, bez obaw o dodatkowe, zbędne kilogramy!
Do jarmużu, doskonale pasują orzechy, pomidory, cieciorka, ale także * dynia i boczniaki. Warto dodawać go do zup* (np. fasolowej), zapiekanek warzywnych czy *pierogów *(jako farsz wegetariański). Świetnym sposobem na wykorzystanie jarmużu w kuchni, jest samodzielne przygotowywanie w sokowirówce *pysznego i zdrowego soku *– warzywo to, szczególnie dobrze komponuje się z sokiem ananasowym oraz buraczanym.