Dlaczego warto jeść czerwone warzywa?
Czerwone warzywa, takie jak buraki, marchew, pomidory czy papryka uważane są za jedne z najzdrowszych. Powinny znajdować się w naszej diecie codziennie, szczególnie w formie surowej, nieprzetworzonej, gdyż w procesie gotowania tracą niektóre ze swoich właściwości.
Czerwone warzywa - skarbnica zdrowia
Czerwone warzywa znakomicie wspomagają nasz układ krwionośny, pomagając w produkcji czerwonych krwinek. Z kolei potas, którego w burakach czy pomidorach jest mnóstwo, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia nasze żyły i tętnice. Ba, pomaga usuwać złogi, które mogą prowadzić do miażdżycy. W dodatku warzywa te zawierają mnóstwo likopenu, enzymu, który ma zbawienny wpływ na redukcję złego cholesterolu, wstrzymuje proces starzenia i pomaga zwalczać wszelkiego rodzaju infekcje.
Intensywna czerwona barwa warzyw jest spowodowana dużą zawartością karotenoidów, odpowiedzialnych nie tylko za kolor, ale również za zdrowotne właściwości marchwi czy papryki. Każde z warzyw jednak ma także właściwe sobie plusy.
Papryczka chili
I tak na przykład czerwona papryka czy papryczki chili to znakomite źródło witaminy C i E, oraz wapnia, żelaza i manganu. Kapsaicyna, która znajdziemy w ostrych papryczkach pomaga spalać tłuszcze i niszczy bakterie i wirusy. Dlatego też papryka jest uważana za warzywo przedłużające młodość. I jeszcze jedno: jest lekkostrawna i niskokaloryczna, co jest w dzisiejszych czasach, gdy jemy sporo przetworzonej żywności, bardzo ważne.
Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią
Buraki
Buraki z kolei to bardzo bogate źródło błonnika, witaminy C, A, potasu, wapnia, a także kwasu foliowego. Wszystkie te składniki zapobiegają anemii. W burakach jest mnóstwo betakarotenu, działającego z jednej strony jako silny antyoksydant, z drugiej wspomaga produkcję witaminy A. Dodatkowo - betakaroten jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.
Pomidory
Jednym z najlepszych źródeł potasu są pomidory. Wystarczy zjeść jednego, dwa pomidory dziennie i nie musimy się martwić o odpowiednie ciśnienie krwi. To jednak nie wszystko. Wapń, magnez, mangan czy żelazo to kolejne pierwiastki, z których jest w pomidorach mnóstwo. I nie zapominajmy o witaminie C, tak ważnej dla naszej odporności.
Marchewka
Marchewka to warzywo, którego popularności nie sposób przecenić. Dlaczego powinniśmy ją jeść jak najczęściej? Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów: luteiny, likopenu, beta karotenu czy alfa karotenu. Wszystkie te związki działają dobroczynnie na skórę, włosy czy paznokcie. Marchewka jest bogata również w przeciwutleniacze, które pozwalają zwalczać wolne rodniki. Jest niskokaloryczna i bardzo smaczna. Sok z marchwi lub surówka z tego warzywa powinny stać się więc stałym elementem naszej diety.