Dlaczego warto jeść czerwone warzywa?

Czerwone warzywa, takie jak buraki, marchew, pomidory czy papryka uważane są za jedne z najzdrowszych. Powinny znajdować się w naszej diecie codziennie, szczególnie w formie surowej, nieprzetworzonej, gdyż w procesie gotowania tracą niektóre ze swoich właściwości.

Czerwone warzywaCzerwone warzywa
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Czerwone warzywa - skarbnica zdrowia

Czerwone warzywa znakomicie wspomagają nasz układ krwionośny, pomagając w produkcji czerwonych krwinek. Z kolei potas, którego w burakach czy pomidorach jest mnóstwo, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia nasze żyły i tętnice. Ba, pomaga usuwać złogi, które mogą prowadzić do miażdżycy. W dodatku warzywa te zawierają mnóstwo likopenu, enzymu, który ma zbawienny wpływ na redukcję złego cholesterolu, wstrzymuje proces starzenia i pomaga zwalczać wszelkiego rodzaju infekcje.

Intensywna czerwona barwa warzyw jest spowodowana dużą zawartością karotenoidów, odpowiedzialnych nie tylko za kolor, ale również za zdrowotne właściwości marchwi czy papryki. Każde z warzyw jednak ma także właściwe sobie plusy.

Papryczka chili

I tak na przykład czerwona papryka czy papryczki chili to znakomite źródło witaminy C i E, oraz wapnia, żelaza i manganu. Kapsaicyna, która znajdziemy w ostrych papryczkach pomaga spalać tłuszcze i niszczy bakterie i wirusy. Dlatego też papryka jest uważana za warzywo przedłużające młodość. I jeszcze jedno: jest lekkostrawna i niskokaloryczna, co jest w dzisiejszych czasach, gdy jemy sporo przetworzonej żywności, bardzo ważne.

Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią

Buraki

Buraki z kolei to bardzo bogate źródło błonnika, witaminy C, A, potasu, wapnia, a także kwasu foliowego. Wszystkie te składniki zapobiegają anemii. W burakach jest mnóstwo betakarotenu, działającego z jednej strony jako silny antyoksydant, z drugiej wspomaga produkcję witaminy A. Dodatkowo - betakaroten jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

Pomidory

Jednym z najlepszych źródeł potasu są pomidory. Wystarczy zjeść jednego, dwa pomidory dziennie i nie musimy się martwić o odpowiednie ciśnienie krwi. To jednak nie wszystko. Wapń, magnez, mangan czy żelazo to kolejne pierwiastki, z których jest w pomidorach mnóstwo. I nie zapominajmy o witaminie C, tak ważnej dla naszej odporności.

Marchewka

Marchewka to warzywo, którego popularności nie sposób przecenić. Dlaczego powinniśmy ją jeść jak najczęściej? Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów: luteiny, likopenu, beta karotenu czy alfa karotenu. Wszystkie te związki działają dobroczynnie na skórę, włosy czy paznokcie. Marchewka jest bogata również w przeciwutleniacze, które pozwalają zwalczać wolne rodniki. Jest niskokaloryczna i bardzo smaczna. Sok z marchwi lub surówka z tego warzywa powinny stać się więc stałym elementem naszej diety.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości