Dlaczego warto jeść czerwone warzywa?

Czerwone warzywa, takie jak buraki, marchew, pomidory czy papryka uważane są za jedne z najzdrowszych. Powinny znajdować się w naszej diecie codziennie, szczególnie w formie surowej, nieprzetworzonej, gdyż w procesie gotowania tracą niektóre ze swoich właściwości.

Czerwone warzywaCzerwone warzywa
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Czerwone warzywa - skarbnica zdrowia

Czerwone warzywa znakomicie wspomagają nasz układ krwionośny, pomagając w produkcji czerwonych krwinek. Z kolei potas, którego w burakach czy pomidorach jest mnóstwo, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia nasze żyły i tętnice. Ba, pomaga usuwać złogi, które mogą prowadzić do miażdżycy. W dodatku warzywa te zawierają mnóstwo likopenu, enzymu, który ma zbawienny wpływ na redukcję złego cholesterolu, wstrzymuje proces starzenia i pomaga zwalczać wszelkiego rodzaju infekcje.

Intensywna czerwona barwa warzyw jest spowodowana dużą zawartością karotenoidów, odpowiedzialnych nie tylko za kolor, ale również za zdrowotne właściwości marchwi czy papryki. Każde z warzyw jednak ma także właściwe sobie plusy.

Papryczka chili

I tak na przykład czerwona papryka czy papryczki chili to znakomite źródło witaminy C i E, oraz wapnia, żelaza i manganu. Kapsaicyna, która znajdziemy w ostrych papryczkach pomaga spalać tłuszcze i niszczy bakterie i wirusy. Dlatego też papryka jest uważana za warzywo przedłużające młodość. I jeszcze jedno: jest lekkostrawna i niskokaloryczna, co jest w dzisiejszych czasach, gdy jemy sporo przetworzonej żywności, bardzo ważne.

Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią

Buraki

Buraki z kolei to bardzo bogate źródło błonnika, witaminy C, A, potasu, wapnia, a także kwasu foliowego. Wszystkie te składniki zapobiegają anemii. W burakach jest mnóstwo betakarotenu, działającego z jednej strony jako silny antyoksydant, z drugiej wspomaga produkcję witaminy A. Dodatkowo - betakaroten jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

Pomidory

Jednym z najlepszych źródeł potasu są pomidory. Wystarczy zjeść jednego, dwa pomidory dziennie i nie musimy się martwić o odpowiednie ciśnienie krwi. To jednak nie wszystko. Wapń, magnez, mangan czy żelazo to kolejne pierwiastki, z których jest w pomidorach mnóstwo. I nie zapominajmy o witaminie C, tak ważnej dla naszej odporności.

Marchewka

Marchewka to warzywo, którego popularności nie sposób przecenić. Dlaczego powinniśmy ją jeść jak najczęściej? Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów: luteiny, likopenu, beta karotenu czy alfa karotenu. Wszystkie te związki działają dobroczynnie na skórę, włosy czy paznokcie. Marchewka jest bogata również w przeciwutleniacze, które pozwalają zwalczać wolne rodniki. Jest niskokaloryczna i bardzo smaczna. Sok z marchwi lub surówka z tego warzywa powinny stać się więc stałym elementem naszej diety.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯