Dlaczego warto jeść czerwone warzywa?

Czerwone warzywa, takie jak buraki, marchew, pomidory czy papryka uważane są za jedne z najzdrowszych. Powinny znajdować się w naszej diecie codziennie, szczególnie w formie surowej, nieprzetworzonej, gdyż w procesie gotowania tracą niektóre ze swoich właściwości.

Czerwone warzywaCzerwone warzywa
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Czerwone warzywa - skarbnica zdrowia

Czerwone warzywa znakomicie wspomagają nasz układ krwionośny, pomagając w produkcji czerwonych krwinek. Z kolei potas, którego w burakach czy pomidorach jest mnóstwo, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia nasze żyły i tętnice. Ba, pomaga usuwać złogi, które mogą prowadzić do miażdżycy. W dodatku warzywa te zawierają mnóstwo likopenu, enzymu, który ma zbawienny wpływ na redukcję złego cholesterolu, wstrzymuje proces starzenia i pomaga zwalczać wszelkiego rodzaju infekcje.

Intensywna czerwona barwa warzyw jest spowodowana dużą zawartością karotenoidów, odpowiedzialnych nie tylko za kolor, ale również za zdrowotne właściwości marchwi czy papryki. Każde z warzyw jednak ma także właściwe sobie plusy.

Papryczka chili

I tak na przykład czerwona papryka czy papryczki chili to znakomite źródło witaminy C i E, oraz wapnia, żelaza i manganu. Kapsaicyna, która znajdziemy w ostrych papryczkach pomaga spalać tłuszcze i niszczy bakterie i wirusy. Dlatego też papryka jest uważana za warzywo przedłużające młodość. I jeszcze jedno: jest lekkostrawna i niskokaloryczna, co jest w dzisiejszych czasach, gdy jemy sporo przetworzonej żywności, bardzo ważne.

Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią

Buraki

Buraki z kolei to bardzo bogate źródło błonnika, witaminy C, A, potasu, wapnia, a także kwasu foliowego. Wszystkie te składniki zapobiegają anemii. W burakach jest mnóstwo betakarotenu, działającego z jednej strony jako silny antyoksydant, z drugiej wspomaga produkcję witaminy A. Dodatkowo - betakaroten jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

Pomidory

Jednym z najlepszych źródeł potasu są pomidory. Wystarczy zjeść jednego, dwa pomidory dziennie i nie musimy się martwić o odpowiednie ciśnienie krwi. To jednak nie wszystko. Wapń, magnez, mangan czy żelazo to kolejne pierwiastki, z których jest w pomidorach mnóstwo. I nie zapominajmy o witaminie C, tak ważnej dla naszej odporności.

Marchewka

Marchewka to warzywo, którego popularności nie sposób przecenić. Dlaczego powinniśmy ją jeść jak najczęściej? Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów: luteiny, likopenu, beta karotenu czy alfa karotenu. Wszystkie te związki działają dobroczynnie na skórę, włosy czy paznokcie. Marchewka jest bogata również w przeciwutleniacze, które pozwalają zwalczać wolne rodniki. Jest niskokaloryczna i bardzo smaczna. Sok z marchwi lub surówka z tego warzywa powinny stać się więc stałym elementem naszej diety.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯