Badania mówią wszystko
Dlaczego Polacy lubią słodycze? Odpowiedź jest banalna – są smaczne, słodkie i najczęściej (niestety) niezdrowe, a wszystko co ma te trzy cechy jest przez nas uwielbiane. Ale zastanawialiście się, jakie słodkości wybieramy najczęściej? Z raportu PwC wynika, że coraz częściej i chętniej sięgamy po ciastka, a ich roczne spożycie, w przeliczeniu na jednego Polaka, wynosi prawie czterech kilogramów rocznie. Czy to dużo? Jak wygląda sprawa ciasteczek w innych państwach Europy i w którym kraju mieszka najwięcej ciasteczkowych potworów? Sprawdź!
Kawa i ciasteczko
Niezastąpiony, popołudniowy zestaw relaksujący przeciętnego Kowalskiego – kawa i ciastko. Kawa mocna i z mlekiem, a ciastko? No właśnie. Z raportu PwC wynika, że w dużym, rodzinnym opakowaniu. Dlaczego? Otóż Polacy lubią dzielić się przekąskami, a ciasteczkiem bardzo łatwo kogoś poczęstować. Nie tylko w domu, ale także w pracy.
Zamiast śniadania – ciastko
To coraz bardziej popularny trend, który według autorów raportu będzie jeszcze przybierał na sile. Ciastko z błonnikiem czy ziarnami zbóż raz na jakiś czas, gdy spieszymy się, czy zaśpimy do pracy, jest łatwym i szybkim rozwiązaniem, ale jak podkreślają dietetycy, nie zastąpi nam śniadania z prawdziwego zdarzenia, które ma dostarczyć wszystkich niezbędnych naszemu organizmowi wartości odżywczych.
Ciasteczkowe potwory
Według statystyk, rocznie zjadamy 145 mln kg ciastek, co oznacza, że statystycznie każdy z nas zjada ich 3,8 kg w roku. Czy to dużo? W porównaniu z największymi ciasteczkożercami w Europie, to bardzo mało. Otóż Włoch pochłania rocznie 10,5 kg ciastek, a Brytyjczyk aż 13,6 kg rocznie. Zatem do rekordzistów nam jeszcze daleko.
Dlaczego tak jest?
Grzegorz Łaptaś, dyrektor w zespole handlu i produktów konsumenckich w PwC zna odpowiedź na to pytanie. - Ciastka stały się częścią tzw. kultury przekąsek, stale oferowane są nowe ich odmiany, będące odpowiedzią na zmieniające się potrzeby i preferencje konsumentów. Pani Ewa, która od lat sprzedaje w jednej z radomskich cukierni najlepsze ciasta i ciasteczka w mieście, przekonuje, że zaraz po tradycyjnych ciastach – serniku i wuzetce, to ciasteczka cieszą się największą popularnością. - Żeby kupić serniczki – ciasteczka z ciasta drożdżowego z serowym nadzieniem i lukrem – trzeba przyjść zaraz po otwarciu cukierni, bo te ciasteczka rozchodzą się jak ciepłe bułeczki – mówi z uśmiechem Pani Ewa.
Przepis na zdrowe ciasteczka owsiane
Choć oczywiście łatwiej kupić opakowani ciasteczek, to zachęcamy do przygotowania ich samodzielnie. Mamy dla was przepis na smaczne, zdrowe i bez grama cukru ciasteczka owsiane.
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- dojrzały banan,
- jabłko,
- łyżka masła orzechowego,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- ulubione suszone owoce,
- posiekane ulubione owoce.
Przygotowanie:
Banana i jabłko obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj, a następnie dodaj masło orzechowe i olej kokosowy. Teraz do masy wsyp suszone owoce, posiekane orzechy i wszystko wymieszaj. Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia i wykładaj porcje masy wielkości łyżki stołowej. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. A po tym czasie poczekaj, aż ciasteczka wystygną i zajadaj. Oczywiście podziel się z kimś – ciasteczka owsiane smakują wtedy jeszcze lepiej.