Dlaczego piernik musi leżakować? Tajemnica tradycyjnego wypieku
Żeby delektować się smakiem tego tradycyjnego wypieku, trzeba najpierw uzbroić się w cierpliwość. O to, ile czasu dojrzewa ciasto na piernik i dlaczego się nie psuje, zapytaliśmy Rafała Boińskiego, Mistrza Piernikarskiego z Żywego Muzeum Piernika w Toruniu.
Dlaczego pierniki muszą leżakować?
Rafał Boiński: Dzięki leżakowaniu ciasto na piernik może się, jak mówią Mistrzowie Piernikarscy, przeżreć – czyli równomiernie przejść zapachem i smakiem korzennych przypraw. To ważne, bo jest ono bardzo gęste i podczas mieszania składników nie da się ich idealnie połączyć. Ponadto w czasie leżakowania z ciasta odparowuje woda, co nadaje mu odpowiednią konsystencję.
*Jak długo powinno trwać leżakowanie? *
Przynajmniej trzy miesiące, ale im dłużej, tym lepiej.
W tym czasie ciasto się nie zepsuje?
Nie, bo piernik zawiera goździki i miód, które mają właściwości bakteriobójcze i doskonale konserwują. Piernikarze mawiają, że kiedyś upieczono piernik z ciasta, które dojrzewało aż 67 lat! Piernik, jeśli przechowuje się go w chłodnym i suchym miejscu, może leżeć bardzo długo, zarówno przed pieczeniem, jak i po upieczeniu. Oczywiście mówimy tu o tradycyjnej recepturze, na którą składają się tylko mąka żytnia i pszenna, przyprawy oraz miód. Dodatek jajka czy masła sprawi, że ciasto zjełczeje.
_Na szczęście nie na każdy piernik trzeba tak długo czekać. Mamy też wersje dla niecierpliwych! Sprawdźcie 7 przepisów na pierniki i pierniczki. _
W oczekiwaniu, aż piernik dojrzeje – lub jego ekspresowa wersja wyjdzie z pieca – trzeba się czymś zająć. Najlepiej dobrą lekturą. Kiedy już upieczecie blachę pachnących pierniczków, możecie zjeść je wszystkie od razu. Albo postawić na umiar i delektować się nimi dzień po dniu. Ta druga opcja nie należy do najłatwiejszych, dlatego wymaga odpowiedniej motywacji – na przykład kalendarza adwentowego.
Autor: Magda Malicka
src="https://d.wpimg.pl/653958687--183323903/kukbuk.jpg"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl