Trwa ładowanie...

Dlaczego marnujemy żywność?

Polska należy do czołówki krajów Europy pod względem marnowania żywności. Jesteśmy na niechlubnym piątym miejscu. Miesięcznie każdy z nas do kosza wyrzuca cztery kilogramy jedzenia. W sumie 9 milionów ton!

Dlaczego marnujemy żywność?Źródło: 123RF
d1qidji
d1qidji

Ponad 50 proc. całości marnowanego jedzenia pochodzi z naszych domów, 5-10 proc. ze sklepów, 15-20 proc. z gastronomii. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa, owoce i wędliny. W polskich koszach nie brakuje też mięsa, kasz i nabiału.

Na podstawie badań Federacji Polskich Banków Żywności, jeżeli chodzi o gospodarstwa domowe, przyczyną jest nieumiejętność planowania zakupów, zbyt duże zakupy, nie pilnowanie terminu ważności, kupowanie artykułów niskiej jakości i przygotowywanie za dużych posiłków.

Najczęściej popełniane błędy

  • Nieplanowane zakupy - wchodzimy do sklepu po jeden produkt, a wychodzimy z pełnym koszykiem. Nie trzymamy się potrzeb, tylko ulegamy etykietom, opakowaniom i opisom produktów.
  • Uleganie promocjom - nie zastanawiamy się, czy reklamowany produkt jest nam potrzebny i wkładamy go do koszyka, bo wydaje nam się, ze trafiliśmy na wyjątkową okazję. Nie zastanawiamy się jak go wykorzystamy.

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

  • Zakupy na zapas - wydaje nam się, ze jeżeli zrobimy zakupy na cały tydzień to nie będziemy musieli codziennie chodzić do sklepu. I kupujemy rzeczy przypadkowe, bez przemyślenia i planu na posiłki.
  • Nie pilnowanie terminu ważności - jogurty, sery, gotowe dania mają termin przydatności. Często kupując je w dużej ilości , nie możemy wszystkiego zjeść i termin się przedawnia, a produkty lądują w koszu. Pamiętajmy, aby kupować mniej i pilnować terminu ważności.
  • Złe przechowywanie jedzenia - planując zakupy, musimy przeglądać zapasy, które mamy jeszcze w domu. Często w lodówce nie segregujemy jedzenia, tylko wkładamy je tam spontanicznie. Przechodzą własnymi smakami i zapachami, stare jedzenie miesza się z nowym. W rezultacie wszystko szybciej się psuje.
  • Za duże porcje posiłków - jesteśmy głodni i nie potrafimy określić ilości zupy, ziemniaków czy mięsa, która zaspokoi nasz apetyt lub naszych gości. Gotujemy dużo więcej, niż potrzeba, ale nie możemy tego zjeść. Na drugi lub trzeci dzień jedzenie wydaje nam się już mało apetyczne i stare. Wyrzucamy je do kosza...
  • Artykuły niskiej jakości - ich zakup wydaje nam się ekonomiczny, ale ich niska jakość powoduje, ze szybciej się psują i tracą walory smakowe. W rezultacie są niesmaczne i nieatrakcyjne. Wyrzucamy je do kosza.

Co zrobić z nadmiarem jedzenia, aby nie wyrzucać go do śmieci?

  • przetworzyć lub zakonserwować,
  • przekazać do jadłodzielni lub stołówki dla potrzebujących,
  • podzielić się z przyjaciółmi i rodziną,
  • wymienić na specjalnych portalach na inne potrzebne rzeczy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1qidji
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qidji
Więcej tematów