Dlaczego marnujemy żywność?

Polska należy do czołówki krajów Europy pod względem marnowania żywności. Jesteśmy na niechlubnym piątym miejscu. Miesięcznie każdy z nas do kosza wyrzuca cztery kilogramy jedzenia. W sumie 9 milionów ton!

Dlaczego marnujemy żywność?
Źródło zdjęć: © 123RF

Ponad 50 proc. całości marnowanego jedzenia pochodzi z naszych domów, 5-10 proc. ze sklepów, 15-20 proc. z gastronomii. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa, owoce i wędliny. W polskich koszach nie brakuje też mięsa, kasz i nabiału.

Na podstawie badań Federacji Polskich Banków Żywności, jeżeli chodzi o gospodarstwa domowe, przyczyną jest nieumiejętność planowania zakupów, zbyt duże zakupy, nie pilnowanie terminu ważności, kupowanie artykułów niskiej jakości i przygotowywanie za dużych posiłków.

Najczęściej popełniane błędy

  • Nieplanowane zakupy - wchodzimy do sklepu po jeden produkt, a wychodzimy z pełnym koszykiem. Nie trzymamy się potrzeb, tylko ulegamy etykietom, opakowaniom i opisom produktów.
  • Uleganie promocjom - nie zastanawiamy się, czy reklamowany produkt jest nam potrzebny i wkładamy go do koszyka, bo wydaje nam się, ze trafiliśmy na wyjątkową okazję. Nie zastanawiamy się jak go wykorzystamy.

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

  • Zakupy na zapas - wydaje nam się, ze jeżeli zrobimy zakupy na cały tydzień to nie będziemy musieli codziennie chodzić do sklepu. I kupujemy rzeczy przypadkowe, bez przemyślenia i planu na posiłki.
  • Nie pilnowanie terminu ważności - jogurty, sery, gotowe dania mają termin przydatności. Często kupując je w dużej ilości , nie możemy wszystkiego zjeść i termin się przedawnia, a produkty lądują w koszu. Pamiętajmy, aby kupować mniej i pilnować terminu ważności.
  • Złe przechowywanie jedzenia - planując zakupy, musimy przeglądać zapasy, które mamy jeszcze w domu. Często w lodówce nie segregujemy jedzenia, tylko wkładamy je tam spontanicznie. Przechodzą własnymi smakami i zapachami, stare jedzenie miesza się z nowym. W rezultacie wszystko szybciej się psuje.
  • Za duże porcje posiłków - jesteśmy głodni i nie potrafimy określić ilości zupy, ziemniaków czy mięsa, która zaspokoi nasz apetyt lub naszych gości. Gotujemy dużo więcej, niż potrzeba, ale nie możemy tego zjeść. Na drugi lub trzeci dzień jedzenie wydaje nam się już mało apetyczne i stare. Wyrzucamy je do kosza...
  • Artykuły niskiej jakości - ich zakup wydaje nam się ekonomiczny, ale ich niska jakość powoduje, ze szybciej się psują i tracą walory smakowe. W rezultacie są niesmaczne i nieatrakcyjne. Wyrzucamy je do kosza.

Co zrobić z nadmiarem jedzenia, aby nie wyrzucać go do śmieci?

  • przetworzyć lub zakonserwować,
  • przekazać do jadłodzielni lub stołówki dla potrzebujących,
  • podzielić się z przyjaciółmi i rodziną,
  • wymienić na specjalnych portalach na inne potrzebne rzeczy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się