Trwa ładowanie...

Dla osób, które nie mogą doczekać się grilla. Elektryczne modele nie kosztują wiele

Temperatura za oknem nie zachęca do grillowania, ale można sobie z tym poradzić. Z pomocą przychodzą grille elektryczne, które są bardziej uniwersalne. Dzięki nim przygotujesz nie tylko pieczone kiełbaski czy karkówkę, ale również gofry i kanapki.

Dla osób, które nie mogą doczekać się grilla. Elektryczne modele nie kosztują wieleŹródło: Fotolia
dcqdx9m
dcqdx9m

Poniżej znajdziesz najważniejsze zalety elektrycznych grilli, a także porady, które modele warto wziąć pod uwagę. Niektóre urządzenia oferują więcej niż jedną funkcję.

Smacznie i bez dodatku tłuszczu

Grill elektryczny to jeden z najszybszych sposobów na cieszenie się chrupiącymi potrawami bez wychodzenia z domu. Docenią to w szczególności mieszkańcy bloków, którzy nie mogą rozpalić grilla na własnym balkonie, a mimo tego chcą cieszyć się doskonale wysmażonym mięsem lub pieczonymi warzywami. Dzięki możliwości regulacji temperatury możesz mieć pewność, że potrawy nie przypalą się. W przypadku tradycyjnego grilla nigdy nie wiadomo, czy po kilkuminutowej nieobecności posiłek nie zwęgli się na zbyt wysokim ogniu.

grillowane warzywa Shutterstock.com
grillowane warzywa Źródło: Shutterstock.com, fot: shutterstock.com

Zarówno przygotowanie grilla, jak i samych potraw przebiega szybko i sprawnie. Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu, odczekać minutę i gotowe. Bez podpałki, węgla, ognia i dymu, za sprawą którego do pieczonego tradycyjną metodą jedzenia dostaje się wiele szkodliwych związków. Urządzenia wyposażone w specjalne rynienki zbierają tłuszcz do specjalnego pojemniczka, który wystarczy opróżnić po skończonym pieczeniu. Posiłek jest więc nie tylko zdrowszy, ale także "odchudzony". To dobra alternatywa dla smażonych na głębokim tłuszczu potraw z patelni.

Jak piec dobrze i smacznie?

By potrawy przygotowane na grillu elektrycznym smakowały i wyglądały zawsze tak samo dobrze, trzeba pamiętać o przestrzeganiu pewnych zasad. Jeśli obawiasz się o stan płyty grzewczej, nie musisz smażyć mięsa bezpośrednio na niej, możesz użyć zwykłego papieru do pieczenia. Dzięki temu unikniesz zmywania, wystarczy że po zdjęciu papieru przetrzesz płytę ręcznikiem papierowym w celu usunięcia tego, co przeciekło.

Pamiętaj też, by nie piec w zbyt wysokiej temperaturze, zwęglone resztki negatywnie odbiją się na stanie powłoki, a poza tym tłuszcz może rozpryskiwać się na boki. Nawet największa ostrożność na nic się nie zda, jeżeli nie będziesz posługiwać się odpowiednią łopatką. Używanie metalowych sztućców może uszkodzić powłokę teflonową, mycie płyty drucianym zmywakiem również nie wchodzi w grę.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Przy zakupie elektrycznego grilla warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Jedną z kluczowych kwestii jest rodzaj powłoki pokrywającej ruszt. Im lepszy grill, tym trwalszego materiału użyto i tym lepsze są jego właściwości zapobiegające przywieraniu. Musisz również zdecydować, czy potrzebujesz grilla otwartego czy zamkniętego. Pierwszy będzie wymagał kilkukrotnego obracania potraw, ale możesz na bieżąco śledzić proces pieczenia. Modele obustronne nie wymagają obracania mięsa, więc przygotowywanie potrawy przebiega o wiele szybciej.

Na grillu możesz przygotować niemal wszystko iStock.com
Na grillu możesz przygotować niemal wszystko Źródło: iStock.com

Pośród urządzeń znajdziesz również takie, które łączą w sobie elektryczny grill, opiekacz do kanapek i gofrownicę. Wystarczy zamontować jedną z wymiennych wkładek i gotowe. To grille, które powstały z myślą o dużych rodzinach, a także osobach, które nie chcą gromadzić niepotrzebnych urządzeń na blacie.

dcqdx9m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcqdx9m
Więcej tematów