Faworki z piersi drobiowej. Pomysł na obiad lub chrupiącą przekąska
faworki wcale nie muszą być słodkie. Zaskoczeni? Magda Gessler podzieliła się kiedyś przepisem na faworki z karpia, a my mamy dla was pomysł na faworki z piersi kurczaka. Ta przekąska przypomina nieco nuggetsy, jednak wyróżnia ją oryginalny kształt.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 piersi drobiowe
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- imbir, curry, pieprz, sól czosnkowa
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przepis
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić na dość długie plastry grubości 1 cm, szerokości 3 cm. Natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny.
- Na środku każdego paska zrobić 2-3-centymetrowe nacięcie i przewinąć jak faworki.
- Jaja roztrzepać widelcem. Maczać mięso w jajku, obtaczać w bułce i kłaść na rozgrzany olej.
- Usmażyć z obu stron. Wyłożyć na półmisek i udekorować kawałkami pomidora.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl