Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty. Cukrzyca murowana
Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych, które coraz częściej dotykają Polaków. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, warto zadbać o odpowiednią dietę. Znany dietetyk dr Bartek Kulczyński wskazał produkty, których lepiej unikać w swojej diecie.
Dieta to jeden z najważniejszych elementów w profilaktyce cukrzycy oraz zapobieganiu jej rozwojowi. Prawidłowo zbilansowana pomaga zapobiegać powikłaniom, takim jak choroby serca, uszkodzenie nerek czy problemy z układem nerwowym. Niektóre produkty, pozornie zdrowe, mogą niekorzystanie wpływać na organizm. Wskazał je dr Bartek Kulczyński, naukowiec, dietetyk, technolog żywności i żywienia, od lat zajmujący się edukacją zdrowotną w sieci.
Ogranicz jasne pieczywo
Mąka pszenna to składnik pieczywa, naleśników czy pierogów. To jednak nie najlepszy wybór. W trakcie produkcji pozbywa się z niej znaczną część błonnika. Sam błonnik z kolei spowalnia wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego do krwi. Przez to zjedzenie produktów na bazie białej, pszennej mąki może powodować wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Osoby, które borykają się z podwyższonym stężeniem cukru we krwi, powinny ograniczyć spożywanie tych produktów. Lepiej zastąpić je produktami z mąki razowej lub pełnoziarnistej, bogatej w błonnik. Kiepskim wyborem będą także wafle ryżowe, kojarzone z produktem dietetycznym. Przy pieczywie razowym wypadają słabo, mają mniej węglowodanów oraz błonnika, a przy tym nie sycą tak bardzo.
Popularne kukurydziane płatki śniadaniowe mają bardzo wysoki IG, przez co powodują wzrost poziomu cukru we krwi. Lepiej zastąpić je owsianką.
Pilnuj czasu gotowania
Nawet najlepsze płatki owsiane stracą na wartości, gdy będą rozgotowane. Gdy gotujemy produkty zawierające węglowodany, skrobia zawarta w nich ulega rozpadowi. Dzięki temu nasz organizm łatwiej ją przyswaja, czyli szybciej zamienia na cukier, który przedostaje się do krwi, podnosząc poziom cukru. To samo dotyczy rozgotowanego ryżu i makaronu.
Zrezygnuj z przetworzonych ziemniaków
Jeśli borykasz się z wysokim poziomem cukru we krwi, ogranicz w diecie ziemniaki w przetworzonej, smażonej wersji. Chociaż frytki, placki ziemniaczane czy chipsy mogą kusić, to lepiej ich unikać.
- W trakcie ich smażenia powstają szkodliwe związki, takie jak zaawansowane produkty glikacji i akrylamid. Prace naukowe pokazują, że mogą powodować powikłania u osób z wysokim poziomem cukru. Sprzyjają retinopatii, neuropatii oraz nefropatii - ostrzega dr Bartek Kulczyński.
Owoce a cukrzyca
Cukrzyca nie oznacza, że rezygnować trzeba z owoców. Ograniczyć warto z kolei te, które mają w sobie dużo cukru. Wśród nich ekspert wymienia dojrzałe banany, gruszki, winogrono oraz daktyle. Lepiej zrezygnować także z przetworów owocowych, suszonych fig i rodzynek.
Kiepskim wyborem będą także jogurty owocowe, naszpikowane cukrem. To samo dzieje się w przypadku napojów słodzonych, które dr Bartek Kulczyński nazwał najgorszymi produktami. Powodują wysoki skok cukru i nie zawierają błonnika, który mógłby spowolnić ten proces. Do tego uważać trzeba na słodkości każdego rodzaju. Warto zadbać o to, by produkty były jakościowej, bez pustych kalorii. Utrzymanie zdrowej wagi pomoże ochronić się przed cukrzycą.